Hořkosladké loučení | Prach a popel

Název v originále: Ashes to Ashes
Autor: Jenny Han, Siobhan Vivian
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: Burn for Burn #3
Počet stran: 304
Čteno: 25. - 26. dubna 2017, v češtině

Co se stalo, nedá se odestát. Kat, Lillia a Mary o tom vědí své. Každá z nich nese část viny a každá z nich se s tím snaží nějak srovnat. Všechno to začalo jako pomsta... Jenže to vypadá, že tři středoškolačky společně dokážou víc než pár naschválů. A pokud svůj plán dovedou do konce, nezbude víc než prach a popel.

Život je dlouhý, pokud ho chcete žít.

(recenze na první díl - Oko za oko, recenze na druhý díl - Oheň a plamen

Na poslední díl trilogie Oko za oko jsem se těšila jako malé dítě. Po prvním díle se série začíná ubírat trochu jiným směrem, který vám buď vůbec nesedne, nebo naprosto padne do noty. Já naštěstí patřím do druhé kategorie, a tak jsem si finále užila naplno. Pokud vás  ovšem druhý díl zklamal, zvažte, jestli se do toho posledního pouštět. To, co se otevírá ve dvojce, se tady stává jedním z hlavních témat.

Tolik k tajnůstkářství o ději, který mě osobně mile překvapil. Pokud jsem tvrdila, že u Ohně a plamene jsem se nenudila, tak tohle byla jedna velká jízda. Knihu jsem měla přečtenou za jediný den, a to jsem se ještě stihla učit na písemku... Příběh je zkrátka vážně čtivý, hlavně díky rozdělení do kapitol. Ve vyprávění se střídají tři hlavní hrdinky a tím, že jsou každá jiná, se mění i dynamika děje.

"Vypadáš nádherně, Katherine," vydechl.
"No to doufám. Ty šaty jsou dražší než náš barák."

Každou z dívek obdivuji za něco jiného a každá už si prožila své. V průběhu série prošly všechny tři dívky ohromným vývojem a nakonec bych jim asi přála i trochu lepší konce. Každopádně se můžete opět těšit na vzornou Mary, hodnou Lilliu a odvážnou Kat. Jen je škoda, že se spoustu informací o jejich budoucnosti dozvíte až v epilogu a podle mně by se z toho dala klidně udělat i novela, ne-li další díl...

Nedokážu nejspíš dost dobře vyjádřit, co pro mě tahle série znamená: s pláčem a  s úsměvem se loučím s ostrovem Jar, který se stal mým druhým domovem, s Kat a Lillií a Mary, svými dobrými kamarádkami... A na nějakou dobu i s psaním Siobhan Vivian a Jenny Han, což mě všechno vážně mrzí. Ostatní knihy autorek jsem už četla takže nezbývá než čekat, s čím přijdou dál. Já si to každopádně přečtu, ať už půjde o cokoli.

Vždycky jsem tak rychle hotová se soudem, odhodlaná nesnášet lidi, zážitky, odlišné názory. Zarytě si stojím na tom, že něco je nějaké a všechno, co by mému dojmu mohlo protiřečit, rovnou zavrhuju.



Prach a popel pro mě znamená hořkosladké rozloučení s jednou z mých oblíbených sérií. Zamilovala jsem si příběh o Kat, Lilii a Mary, které prošly obrovským vývojem a zaslouží si krásné konce. Celou knihu jsem zhltla za jediný den, protože je hlavně díky rozdělení do kapitol vážně čtivá. Za epilog jsem musela strhnout půl hvězdičky, ale jinak tohle finále jen a jen doporučuji.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete pořídit tady

Která kniha od Jenny Han je vaše nejoblíbenější?
Marky

Komentáře

  1. Byla jsem úplně stejně nadšená. Když jsem začínala první díl, ani jsem nečekala, že mě to tolik chytne. Mám tu nachystanou i jejich druhou trilogii, tak snad bude stejně dobrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Ani já jsem nečekala, že mě příběh o pomstě na střední bude tolik bavit :D

      Vymazat
  2. Já mám naopak pocit, že pokud chceš život žít a opravdu ho žiješ, utíká najednou strašně rychle! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to má souvislost s dějem, ale nemůžu se m dát celý citát, protože by to byl spoiler... Ale jinak máš pravdu a naprosto s tebou souhlasím! :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.