Oddechové čtení | Vendeta


Název v originále: Vendetta
Autor: Catherine Doyle
Nakladatelství: Baronet
Žánr: contemporary, romantika, YA
Série: Krev za krev #1
Počet stran: 352
Čteno: 28. března 2018, v češtině

Sofie v létě pracuje v rodinném bistru a snaží se nemyslet na štítek, který na ni ostatní kvůli jejímu otci nalepili. Nudný stereotyp městečka Cedar Hill a hlavně Sofiina rutina se ale výrazně změní, když se do nedaleké vily nastěhuje tajemná italská rodina...

"Život je tak komplexní, že jen zřídka jsme těmi lidmi, kterými máme být. Místo toho nosíme masky a budujeme si zdi jako obranu před odmítnutím, lítostí a představou, že nás nikdo nebude milovat takové, jakými v jádru doopravdy jsme."

Ano, uhodli jste - tajemná italská rodina znamená mafie. Vendeta je typická Young Adult oddechovka na jedno odpoledne a skvělé čtení, když jste zrovna nemocní (bohužel můžu potvrdit z vlastní zkušenosti). Sofiin příběh i přes pomalý rozjezd určitě zhltnete na jeden zátah a hned budete shánět další díl. Autorka totiž děj nechala v závěru slušně vygradovat a vůbec nejlepší by bylo pořídit si celou sérii najednou.

Musím říct, že se ve mně mísí dva pocity. Jeden říká, že celý příběh a postavy jsou hrozně absurdní a v podstatě jde o Stmívání, jen místo upírů dosaďte mafiány. (A podle Goodreads nejsem sama, kdo si to myslí.) Druhý pocit ale říká, že mě to vážně bavilo a vzhledem k tomu, že jde o odpočinkovou četbu, se příběh vlastně docela povedl. Takže záleží na tom, co zrovna hledáte.

Vedle Nica kráčel Luca, tvář vážnou, a z každé strany je doprovázel bratr. Kdyby chtěli, určitě by vyhráli závod v běhu se svázanýma nohama.

Pravdou zůstává, že na to, o jaký žánr se jedná, autorka píše opravdu překvapivě dobře a chválím i překlad a korekturu. Nenašla jsem v celé knize snad jedinou chybičku. Ke svému vlastnímu překvapení jsem se u některých vtipů i párkrát zasmála - a dobrý humor ocením u jakékoli literatury.

Pokud vám nevadí příběh, který je trochu přitažený za vlasy, rozjede se až tak v půlce a uprostřed největší akce se utne, jste na správném místě. Vendeta je opravdu jednohubka, ale přece jen jsem od ní čekala trochu víc. Přesto si další díly přečtu, až na ně někdy budu mít náladu. Prozatím si na ně budu šetřit hvězdičky.

Vendeta je odpočinkové čtení na jedno odpoledne, které mě vážně bavilo. Děj se ale rozjede až zhruba v polovině, graduje, a pak skončí uprostřed nejlepší akce. Příběh i postavy jsou absurdní, autorka ovšem píše vážně dobře a párkrát mě i rozesmála. Chválím také překlad a korekturu - v knize jsem nenašla jedinou chybičku. Další díly si určitě přečtu, ale od Vendety jsem přece jen čekala trochu víc. Přesto hodnotím nadprůměrně a hvězdičky šetřím na pokračování.

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Ereading. Titul můžete koupit zde.

Marky

Komentáře

  1. První díl zatím z mého pohledu hodnotím jako průměr, ale jak se kniha blížila ke konci tak mě bavila vic:)
    Jsem zvědavá na další dily, dle recenzí mají být ještě lepší tak uvidíme :))
    A nejsi jediná, také mě kniha párkrát rozesmala což beru jako hodně velké plus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela se shodneme :) Taky jsem na další díly četla pozitivnější recenze a doufám, že mají pravdu :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.