Přátelství a feminismus | Wonder Woman: Válkonoška

Název v originále: Wonder Woman: Warbringer
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy
Série: DC Icons #1
Počet stran: 352
Čteno: 13. - 18. dubna 2018, v češtině

Diana vždy toužila svým sestrám Amazonkám ukázat, že i sama něco dokáže. Šanci dostane ve chvíli, kdy poruší pravidlo a na ostrov přivede trosečnici Aliu. Jenže se ukáže, že její záchranou se Dianě podařilo ohrozit nejen Amazonky, ale i celý svět. A tak je potřeba ho zachránit...

"Myslíš, že se budu cítit jinak?" zeptala se Diany.
"Netuším, jestli ty," pokrčila rameny Diana, "ale svět určitě."

Tahle recenze se mi píše vážně těžko. Autorčina série Šest vran totiž patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec, a tak jsem logicky měla očekávání nastavená velmi vysoko. Bohužel se mi to nevyplatilo. Děj se rozbíhá velmi pomalu a větší část akce se odehraje zhruba na poslední stovce stran. Mně se navíc podařilo uhodnout zápletku a hlavního záporáka. Pokud se vám to ale nepovede, můžu vám zaručit, že vás konec opravdu dostane!

Nemusíte se ovšem bát nudy, autorka totiž sází na charaktery postav a jejich rozvíjející se vztahy. Protagonisté jsou opravdu svérázní, takže nejspíš každému nesednou. Mně se líbil rozvoj charakteru Diany, která se z tuctové naivní holky proměnila v opravdovou hrdinku. Taky mě bavila Nim, Aliina kamarádka, která ale bohužel moc prostoru nedostala. A právě samotná Alia za mě knihu strhla hodně dolů - je to naivní bohatá slečna, která se sice dokáže proměnit v milou dívku, ale to je asi tak všechno. Mně se zkrátka zdálo, že nemá charakter, takže jsem se s ní nemohla vůbec ztotožnit.


"Google ví a vidí všechno."
"Google," zopakovala Diana. "To je nějaký z tvých bohů?"

Když jsem Wonder Woman začínala číst, nepočítala jsem s tím, že nejvíc nadšená budu z humoru, který celou knihu protkává - ale přesně to se stalo! Diana se totiž dostává do světa smrtelníků, o kterém sice četla, ale dokážou ji zaskočit pro nás úplně běžné věci. A u jejich vysvětlování se zasměje nejen Alia.

Wonder Woman samozřejmě znamená také mytologii. Jde vlastně o prequel původního příběhu - tedy co se stalo předtím, než se z Diany stala Wonder Woman. Proto se tato kniha hodí pro všechny milovníky superhrdinů, protože odhalíte odpovědi na spoustu otázek. Kromě toho se zvlášť na začátku dozvíte spoustu zajímavého o životě Amazonek.

A nakonec musím zmínit hlavní poselství knihy: girlpower! Ačkoli v příběhu najdete nenápadnou romantickou linku, klade Leigh Bardugo důraz především na přátelství a vykresluje silné ženské postavy. Tak autorka nenápadně vkládá do mysli čtenářů myšlenku feminismu, což ale nepůsobí nijak nuceně.


"Není spravedlivé chtít po někom, aby žil jen napůl," vysvětlila Diana. "Člověk nemůže žít pořád ve strachu. Buď věci ovládneš sám, nebo ovládnou ony tebe."


Wonder Woman: Válkonoška je příběh o Dianě, než se z ní stala Womder Woman. Děj se rozbíhá pomalu a většina akce vás čeká na konci. Ten vás vážně překvapí, pokud ho (jako já) neuhodnete předem. Autorka hodně sází na postavy, které ale mně moc nesedly. Bavila mě Diana a Nim, která ale nedostala moc prostoru. Rozhodně se můžete těšit na skvělý humor a spoustu informací o Amazonkách a jejich mytologii. Autorka klade důraz na přátelství a ženské postavy, a tak nenásilně do příběhu vkládá feminismus. Knihu doporučuji milovníkům superhrdinů, ale i těm, co o Wonder Woman neví nic - na své si tu přijde každý. Jen nesmíte mít tak vysoká očekávání jako já...

Celkové hodnocení: 3,5/5

Za poskytnutí reading copy mockrát děkuji nakladatelství CooBoo.
Vy si knihu můžete předobjednat tady, vychází 30. dubna.

Máte raději DC nebo Marvel?
Nebo vás superhrdinové míjí?
Marky

Komentáře

  1. Já se považuji za milovníka Marvelu a nikdy bych nedala přednost DC. Tudíž jsem příběh o Wonder Women neznala. S recenzí naprosto souhlasím. Alia mi vůbec nesedla a docela jsem si oblíbila Nim, která bohužel nedostala dostatečný prostor. Podle mého názoru je to větší osobnost než právě Alia. Stejně jako ty jsem uhodla pachatele škod, ale i tak mě překvapilo, jak drsný a hrubý dokázal být. V závěru se mi kniha líbila, ale také jsem od autorky očekávala víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se shodneme - až na to, že nejsem milovník Marvelu ani DC. Vlastně se v tom moc nevyznám, jen jsem viděla pár filmů, včetně Wonder Woman ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.