Kniha kontrastů | Ohnivá krev

Název v originále: Fireblood
Autor: Elly Blake
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, romantika
Série: Frostblood Saga #2
Počet stran: 368
Čteno: 19. - 22. května 2018, v češtině

Ruby sice porazila několik mocných nepřátel, ale stále je Ohnivá v zemi Mrazivých, což jí do karet zrovna moc nenahrává. Teď ji čeká napravování vztahů a přesvědčování všech okolo, že není vůbec tak vznětlivá a výbušná. Ale co dělat, když se ozve sama panovnice ohnivého království?

"Stojíš mi za deset stoupenců. Když budu mít po boku tebe, dokážu dobít několik království."
Nesměle pozvedla koutky. "Nebo alespoň jednoho krále."

Je to skoro přesně rok, co jsem četla první díl této série, Ledovou krev, a psala na něj poněkud rozpačitou recenzi. Přesto jsem nakonec dala šanci i pokračování, protože se mi na autorčině nápadu přece jen něco zalíbilo a byla jsem zvědavá na to, jak se všechno vyvine dál...

Musím přiznat, že stejně jako předchozí část příběhu je i Ohnivá krev plná kontrastů. Elly Blake jako by chvílemi nevěděla, co psát, ale pak zase přímo srší nápady. V důsledku toho v knize najdete pasáže, kdy se můžete unudit k smrti, ale také části, u kterých otáčíte stránky jednu za druhou a nemůžete přestat.

"Občas neexistuje rozumná volba.
Každý musí sehrát svou roli, tohle je ta tvoje."

To ovšem není jediný důvod, kvůli kterému bych nejradši půlku knihy hodnotila skoro naplno a druhou zase velmi přízemně. Na jednu stranu jsem se naprosto zamilovala do světa, který autorka vytvořila. Kromě magie ohně a ledu se dostáváme do třetí dimenze stínů a čtyř bohů. Elly Blake vymyslela okolo svého světa složitou a originální mytologii, o které mě vážně bavilo číst.

Na stranu druhou jsem naprosto ztratila jakýkoli zájem o charaktery či jejich vzájemné vztahy. Že jsem v recenzi na první díl milovala klišé romantiku hlavních postav? Tak teď jsem měla pocit, že čtu o agresivní kostce ledu a výbušném prášku. Zkrátka a dobře už jsem jim jejich lásku vůbec nevěřila - tím spíš, že autorka přidala navrch ještě další klišé.

Takže podtrženo sečteno bych vám nejraději doporučila jen některé části Ohnivé krve. Jen tiše doufám, že se autorka do posledního dílu trilogie trochu vypíše, protože já zkrátka potřebuji vědět, jak to celé dopadne - takže si trojku musím přečíst!

"Ve slavnostních síních mého paláce vždy hoří oheň. Ve dne, v noci, v zimě, v létě, za slunečného počasí i v bouři. Plamen je věčný, stejně jako duch Ohnivého lidu. Mohou po nás dupat, bít a podrážet. Nikdy nás neuhasí. Žijeme jako řeřavé uhlíky a znovu povstaneme, abychom sežehli svoje nepřátele."

Ohnivá krev je kniha plná kontrastů: některé části jsou napínavé a plné akce, u jiných se unudíte k smrti. Autorka by se potřebovala vypsat, ale mytologii vymyslela skvěle. Romantika se vůbec nepovedla a Elly Blake do ní zasadila spoustu klišé, na druhé straně tu máme rozvinutý svět a nutnost dozvědět se, jak to všechno dopadne. Já hodnotila jako lehce lepší průměr a na poslední díl se rozhodně chystám. Jak kniha dopadne u vás, musíte zjistit sami.

Celkové hodnocení: 3/5

Za poskytnutí recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit zde.

Chtěli byste raději vládnout ohni nebo mrazu?
Marky

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Ledová krev se mi líbila, tenkrát se mi nějak trefila do nálady a byla jsem mile překvapená :) Snad mě takhle překvapí i druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To jsem ráda, měla jsem to dost podobně. Ať se ti líbí!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.