Třináctkrát severské podivno | Sobí hora

Název v originále: Jagannath
Autor: Karin Tidbeck
Nakladatelství: Kniha Zlín
Žánr: povídky, magický realismus, fantasy, sci-fi
Série: -
Počet stran: 158
Čteno: 14. - 18. května 2017, v češtině

V této knize najdete třináct krátkých povídek, které dohromady propojuje severské podivno a samozřejmě jméno autorky. Ale neodvracejte se od nich - zaujmou vás jistě i v případě, že se povídkovým sbírkám většinou vyhýbáte!

Hora na opačném konci jezera byla částečně odlesněná, jako kdyby ji někdo přejel gigantickým holicím strojkem. Za oběma vrcholy se dál k obzoru vlnily další věky obroušené kopce.

Už je to docela dlouho, co jsem psala recenzi na knihu, kterou jsem právě dočetla. A ve skutečnosti to není vůbec tak komplikované, jak jsem si myslela. Sobí horu jsem si k recenzi vybrala úplně náhodou - částečně kvůli tomu, že nám ji Vendy představovala na blogerské merendě, a částečně kvůli obálce (typická já). Nevěděla jsem vůbec, co čekat, a to bylo dobře. Pokud můžete, nezjišťujte si k obsahu povídek vůbec nic a nejspíš vás stejně jako mě mile překvapí.

Každý příběh je naprosto jiný, Karin Tidbeck se ve všech žánrech cítí jako ryba ve vodě. Povídky se pohybují od fantasy přes sci-fi až po steampunk. Přesto v každé z nich jistojistě poznáte typický styl autorky, její občas naturalistickou přesnost, objektivnost a vcítění se do postav. Zkrátka a dobře i když je každých pár stránek úplně jiných, dohromady to všechno dává smysl.


"Největší představivost mají ti, kdo ubližují ostatním."

Musím ale přiznat, že se našlo pár povídek, které mě naprosto nezaujaly nebo se mi hnusily. Karin Tidbeck se totiž nebojí až naturalistických detailů a někdy to na mě bylo moc. Na druhou stranu jsem se do několika příběhů naprosto zamilovala a nepřestávám obdivovat, co autorka na pouhých pár stránkách dokáže vytvořit. Opravdu mě fascinuje, jak zvládne měnit úhly pohledu a osoby, ve kterých píše. Všechno přesto působí autenticky a celistvě.

Zpracování knihy se nedá nic vytknout. Obálka se povedla a nad názvem každé kapitoly najdete drobnou ilustraci, která souvisí s obsahem povídky. Ačkoli jde o tenkou knížečku, jsem moc ráda, že zdobí mou knihovnu. Přesto jsem nejnadšenější právě z toho, co kniha slibuje: ze severského podivna. Na skandinávskou mytologii nedám dopustit a v kombinaci s autorčinou nezměrnou fantazií působí opravdu kouzelně. Pokud si tedy potrpíte na zvláštnější příběhy, Sobí hora by vám rozhodně neměla uniknout.

Něco jako stesk, silnější než zažila kdy předtím, ale po čem přesně, to netušila. Tam venku bylo něco ohromného. Něco úžasného se mělo stát a ona měla strach, že to propásne.
Sobí hora je sbírka třinácti povídek, které spojuje severské podivno a charakteristický styl psaní Karin Tidbeck. Hodnotím lehce nadprůměrně, protože provedení se povedlo a obdivuji autorčinu představivost i schopnost psát z několika různých úhlů pohledu v různých osobách. Ačkoli je každá povídka úplně jiná, dohromady tvoří celistvý dojem. Na druhou stranu mě ale až příliš povídek nezaujalo nebo se mi svými naturalistickými detaily hnusily. Pokud si ale potrpíte na autory s fantazií a severské podivno, tuhle knihu si určitě nenechte ujít!

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji Albatrosmedia.
Knihu si můžete pořídit tady za pouhých 195 Kč!

Která kniha od Jenny Han je vaše nejoblíbenější?
Marky

Komentáře

  1. Sbírky povídek moc nemusím, ale tohle mě docela láká, popravdě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně jiné než většina věcí, co si přečteš, takže jí můžeš dát klidně šanci ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.