10 důvodů proč si přečíst Ink: Tajemství kůže


Dnes mám pro vás další článek ze série 10 důvodů proč si přečíst. Tentokrát jsem do nebe vychválila Ink: Tajemství kůže, první díl dystopické série z pera Alice Broadway. Tahle knížka se mi do ruky dostala úplně náhodou, ale vážně mě mile překvapila. Ink: Tajemství kůže u nás vyšlo včera, tedy 5.6., u nakladatelství Moba. A proč byste si ho měli přečíst i vy?

Název v originále: Ink: Skin
Autor: Alice Broadway
Nakladatelství: Moba
Žánr: YA, dystopie
Série: Ink #1
Počet stran: 366
Čteno: 25. - 29. května 2018, v češtině

Anotace: Představte si, že žijete v zemi, kde každá přelomová událost, každé důležité rozhodnutí, všechno, co pro vás má nějaký význam, skončí na vašem těle jako tetování. Po smrti pak z potetované kůže vytvoří knihu, která bude vašim potomkům sloužit jako vzpomínka na vás a vám jako záruka věčného života. V takovém světě žije Leora. Když její otec zemře, Leora by dala cokoli, jen aby mohl v paměti ostatních žít navždy. Ví totiž, že její otec si zasloužil, aby jeho kniha kůže se záznamem celého jeho dobrého života přetrvala navěky. Když však zjistí, že z knihy jejího otce někdo kus vyřízl a knihu upravil, musí se pustit do pátrání, které ji přiměje zamyslet se nad tím, zda svého otce vůbec znala. A jestli zná samu sebe. A jestli všechno, v co celý život věřila, je vůbec pravda. Tak začíná rozplétání strašného tajemství…


1) Děsivě dystopický svět
Tohle je asi úplně nejlepší aspekt celé knihy: autorce se  podařilo vytvořit společnost v budoucnosti, která funguje na základě jednoduchých pravidel. Ta se všem, kdo tu žijí, zdají naprosto samozřejmá, ale vám z nich budou vstávat vlasy hrůzou.

2) Motiv tetování
Originálnější prvek byste mezi YA těžko hledali. Tetování jsou v Leořině světě důležitější než váš skutečný život a všechno (včetně povolání) se točí okolo nich. Po smrti z vaší kůže dokonce vytvoří knihu tetování a ta představa je více než děsivá. 

3) Neotřelý děj
Ne, že by snad Ink byl plný akce, děj se pohybuje spíše pomaleji. Přesto se ale Alice Broadway podařilo udržet si mou pozornost po celou dobu čtení., a to především neotřelostí a originalitou příběhu.

Všechno důležité si zapisujeme do kůže, protože jinak by se nám to vepsalo do duše a nikdo nechce svou duši zatěžovat, ani pýchou nad svými dobrými skutky, ani vinou za svoje prohřešky. Poznamenáváme svoje těla, abychom nemuseli spoutávat svoje duše. Jen na ty, kdo žili zasloužilým životem, se bude dál vzpomínat, a k tomu je třeba, aby dobro v jejich duši převážilo zlo a ji samotnou netížil hřích.

4) Skvělé pro mladší čtenáře
Pokud bych knihu četla tak před pěti lety, určitě bych jí dala plné hodnocení. Myslím si tedy, že je pro mladší čtenáře nebo ty, kteří se v žánru dystopií zrovna neorientují, jako dělaná. Pokud člověk nemá srovnání, Ink ho zkrátka musí uchvátit.

5) Po
selství
Autorce se podařilo do knihy schovat spoustu důležitých myšlenek. Leora totiž v průběhu svého dospívání zkoumá společnost, ve které žije, z mnoha úhlů a zaobírá se morálními základy většiny jejích pravidel. Díky tomu si i čtenář může odnést nejedno poučení.

6) Odhalování skrytých pravd
S tím souvisí i spousta tajemství a odhalení, jež vás v této knize čekají. Leora spoustu věcí netuší a i když vy je možná odhadnete trochu dřív než ona, dokážou vás jistě překvapit.

Poprvé v životě pochybuju o svojí víře a to mě děsí.
Poprvé v životě chci změnit pravidla.
Poprvé v životě se ptám: záleží vůbec na tom, co má člověk na kůži, když je v sázce jeho duše?

7) Jednoduchý styl
Ačkoli si autorka potrpí spíše na popisy než bojové scény a často se vrací k podobným tématům, její styl se dá jednoznačně odlišit od ostatních spisovatelů v žánru. Je sice jednoduchý, ale naprosto jedinečný a mně osobně hodně sedl.

8) Dílek skládačky
Máte pocit, že budete číst pořád jen o hloupé Leoře a čekat, až jí všechno dojde? To se šeredně mýlíte! Hlavní hrdinka slouží především jako průvodce příběhem a my nesledujeme ani tak její postupné zapadání do společnosti, jako spíše to, jakým způsobem její dospívání ovlivňuje svět, kde žije. Důraz není na dívce, ale na jejím okolí.

9) Závěrečná kapitola
Co říct víc, než že budete potřebovat druhý díl? Hned. Já už bych ho nejradši měla v ruce, to se vsaďte. Závěrečná kapitola vás totiž dostane, to se můžete vsadit.

Občas zlo prostě jen čeká a je mu jedno, kde ho vypustí ven.

10) Něco takového jste ještě nečetli.
Pokud by vám to náhodou ještě nedošlo. Tuhle knihu vám prostě můžu a chci doporučit.

Za knihu děkuji nakladatelství Moba, od 5.6. ji už seženete v knihkupectví nebo zde.
Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Další knížka, kterou všichni horem dolem doporučují. To není možný, kdo to má stíhat číst? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe ten pocit znám... Ale tohle potřebuješ! :D

      Vymazat
  2. Ano, Maky, čtu ji díky tobě! Mám za sebou dvě kapitoly a strašně se mi líbí ta originalita. Myslím, že jsem chvíli četla s otevřenou pusou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Snad se bude líbit až do konce ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.