5 vycpávkových druhých dílů aneb mají tyhle trilogie naději?


Poslední dobou mám pocit, že o prokletí druhých dílů mluvím v každé druhé recenzi. Proto jsem si pro vás dnes připravila pět ukázkových příkladů, prostřednictvím kterých bych vám tenhle problém chtěla osvětlit. Máte tedy ve čtení těchto trilogií pokračovat, nebo je radši zahodit ve prospěch jiných knih? A proč se mi druhé díly nezdály tak dobré?

Verum (recenze)
První díl: Nocte (recenze)
Autor: Courtney Cole

Nocte mě zaujalo svou originalitou, ale nebyla jsem z něj tak u vytržení jako někteří další. Courtney Cole je ale mistryně otevřených konců a cliffhangerů, takže jsem nakonec dala příležitost i Verum. Ve chvíli dočtení mi to tak nepřišlo, ale zpětně vidím, že se vlastně na celých 264 stran vlastně nic nestalo. Až na otevřený konec, samozřejmě. Poslední díl série jsem zatím nečetla a zatím tomu nejsem moc nakloněná, ale třeba mě ještě nějaká recenze zviklá...

Tažení do Tearlingu (recenze)
První díl: Královna Tearlingu (recenze)
Autor: Erika Johansen

Série Královna Tearlingu celkově nesdne každému, ovšem ve druhém díle se musíte ztotožnit se způsobem, kterým autorka kombinuje žánry. A vzhledem k jejím dalekosáhlým a složitým zápletkám se kniha dost táhne. Na více než pěti stech stranách se toho moc nestane a autorka hlavní linku děje často odsunuje do pozadí. Po dočtení třetího dílu jsem ale pochopila, proč tohle všechno bylo nutné. Tenhle vycpávkový děj se tedy rozhodně vyplatí přetrpět a osobně nedoporučuji sérii vzdávat - spíše jí naopak dát více času.


Ohnivá krev (recenze)
První díl: Ledová krev (recenze)
Autor: Elly Blake

Tahle série vám nejspíš bude připomínat aspoň tři různé další, není na ní totiž nic vyloženě originálního. Přesto mě Ledová krev docela bavila - což as ale nedá říct o jejím pokračování. Ohnivá krev je kniha kontrastů: některé scény mě neuvěřitelně bavily a jiné extrémně nudily, zamilovala jsem si ten svět a nenáviděla postavy. Zkrátka a dobře jde auotrka z jednoho extrému do druhého, a tak si ještě rozmyslím, jestli pro mě má třetí díl smysl.



Divotání (recenze)
První díl: Šepotání (recenze)
Autor: A. G. Howard

Tohle se mi říká hodně těžko, protože jsem se s autorkou setkala a patří mezi nejmilejší spisovatele, které jsem kdy potkala. A ačkoli příběhy inspirované Alenkou v Říši divů opravdu miluji, tahle série mě zkrátka zmátla. Neoblíbila jsem si postavy a ten svět je na mě až moc šílený. Zároveň ve mně autorka nevzbudila vůbec žádnou touhu přečíst si závěrečný díl. I když ji možná ráda podpořím jeho koupí, už jen kvůli tomu, jak milá je na své fanoušky


Led nebo oheň
První díl: Sníh nebo popel
Autor: Sara Raasch

Konečně se dostáváme ke knize, kvůli které celý tento článek vznikl. Led nebo oheň je kniha bez děje nebo vývoje charakterů, kde zbytečně umírají náhodné postavy a protagonistka stále přemýšlí nad chaotickou magií. Jediné, co mě zachránilo od smrti nudou, byl vývoj zajímavého světa. A přitom se mi první díl tolik líbil - přečetla jsem ho za jediný den! Každopádně se ale chystám na ukončení trilogie, minimálně proto, že autorka přijede v říjnu na Humbook a jako člověk působí vážně sympaticky. Ale moc nadějí už do téhle série nevkládám, to přiznávám.

Co vy a druhé díly trilogií?
Napište mi pár vašich oblíbených a pár těch, které byste nejraději hodili z okna!
Marky

Komentáře

  1. Skvělý článek :) Četla jsem z tohoto výběru Divotání a Tažení do Tearlingu a oba my připadali mnohem slabší než první díly, takové vycpávkové :) Skončilo to tak, že dalšími díly už jsem nepokračovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Zrovna u Tearlingu bych poslední díl doporučila, ale chápu, proč tě autorka odradila.

      Vymazat
  2. Dodala bych snad jen Křišťálový meč, druhý díl série Rudá královna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jsem nečetla a po prvním díle se ani nechystám...

      Vymazat
  3. S poslednou knihou absolútne súhlasím. Prvý diel bol... no, nebol geniálny, ale veľmi sa mi páčil a potom som siahla po pokračovaní a nemohla som sa prestať čudovať, že to napísala tá istá autorka. (Trojka síce potom bola o čosi lepšia, ale kvalitám jednotky sa nevyrovnala.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Trojky se bojím, ale kvůli Humbooku si ji nejspíš přečtu...

      Vymazat
  4. Ani jednu sérii jsem ještě nezačala, natož pak nějaké druhé díly :D Ale i tak je dobré vědět, co mě případně čeká :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pomalu si začínám myslet, že jsem si Nocte oblíbila jen kvůli tomu cliffhangeru. Nemohla jsem ten konec několik dní rozdýchat a málem jsem neodolala a šla vyhledávat spoilery. Po Ostrově Lhářů jsem si myslela, že na nic podobného už neskončím. Kvůli tvé recenzi jsem kdysi dávno dala šanci Královně Tearlingu a vůbec toho nelituju. Slyšela jsem, že dvojka je vycpávková. Asi si počkám, až budu mít čas zhltnout celou sérii naráz. Naprosto sdílím tvůj názor ohledně Šepotání. Divotání jsem četla hodně dávno a zatím jsem nijak neměla touhu pořídit si poslední díl. Zbytek zmíněných titulů na mě teprve čeká. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je u Nocte klidně možné :D Jsem moc ráda, že jsi dala na mou recenzi! Královna Tearlingu je skvělá série!

      Vymazat
  6. Ani jednu z těchto sérií neznám, takže nemůžu říct, jestli jo nebo ne... ale většinou druhé díly trilogií nejsou nic moc, s tím souhlasím. :D Určitě mám nejraději vždycky ten první díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou taky, i když někdy trojka překvapí! :)

      Vymazat
  7. S Verum naprosto souhlasím. Byla to katastrofa. Jestli zkusím i další díl ještě nevím. Tažení do Tearlingu mě po prvním díle dost zklamalo .Nicméně jsem si pořídila i třetí díl a doufám v lepší závěr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tearling tě snad nezklame a u Nocte ještě uvidíme...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.