Falešný román a Falešný sňatek | Dvojrecenze

Název v originále: Falešný román // Falešný sňatek
Autor: Magdalena Mintová
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: společeůpnský román, humor
Série: Falešný román #1,2
Počet stran: 272 // 224
Čteno: 21. - 22. dubna // 22. - 23. června 2018, v češtině

Emě je sedmadvacet a ještě stále bydlí u rodičů. Nedělá jí žádný problém nechat se krmit, nakupovat a vůbec využívat bohatství svého otce. Tomu se to ale nelíbí, a tak začne Ema pracovat na kriminálním románu. Jaké strasti rozmazlenou slečinku čekají při srážce s běžným životem?

Ráno jsem osaměle vstala a osaměle jsem posnídala osamělou misku s osamělým mlékem a osamělými ovesnými vločkami. Abych to zjednodušila, cítila jsem se hrozně osaměle.

Poslední dobou se snažím číst více české autory a zatím musím přiznat, že jsem příjemně překvapená. Nejenže Magdalena Mintová je skutečně milá osoba, ale také skvěle píše.  
Jak Falešný román, tak jeho pokračování Falešný sňatek, se čtou jedna báseň a já obě knihy sfoukla ze jeden večer. Autorka píše vážně čtivě a odlehčeně, takže si u knížek skvěle odpočinete.

Kromě toho se samozřejmě můžete těšit na naprosto dokonalý humor (nedoporučuji číst v hromadné dopravě, budete centrem divných pohledů). Já osobně se mnohem víc smála u druhého dílu, ale to asi záleží na každém.

Všichni jsme se hodně nasmáli, to asi alkohol dělá, že se lidi smějí věcem, které směšné ve skutečnosti nejsou, nebo brečí kvůli věcem, kterým by se za střízliva od srdce zasmál.

Mezi výhody Falešného sňatku patří samozřejmě i to, že už víte, do čeho jdete. Už jste zvyklí na manýry hlavní hrdinky (nebo se možná ve dvojce trochu polepšila?) a dokážete situace vidět i z jejího úhlu pohledu. Tím že jsem se na pokračování těšila a vzala ho do ruky až ve chvíli, kdy jsem na něj opravdu měla chuť, jsem si ho vážně užila naplno!

Pokud ale patříte mezi ty, kdo si nepotrpí na otevřené konce, rozhodně doporučuji koupit si oba díly najednou, protože je pravděpodobně přečtete hned po sobě. Celkově tuto sérii doporučuji, když potřebujete rozveselit nebo si odpočinout od šedé každodenní rutiny.

"Dobře, mami, beru si k srdci tenhle matka-dcera hluboký rozhovor," řekla jsem napůl ironicky, ale došlo, mi, že tentokrát má pravdu.

Falešný román Falešný sňatek patří do stejné série o trochu rozmazlené Emě. Autorka píše velmi čtivě a obě knížky jsem zhltla za jedno odpoledne. Můžete se těšit i na skvělý humor a pokud si nepotrpíte na otevřené konce, nejspíš přečtete obě knihy hned po sobě. Druhý díl se mi líbil o něco víc, protože už jsem věděla, do čeho jdu, a zvykla jsem si na hlavní hrdinku. Pokud si chcete odpočinout nebo potřebujete rozveselit, Emin příběh tu čeká přímo na vás.

První díl: 3,5/5
Druhý díl: 4/5

Za recenzní výtisk knihy Falešný polibek děkuji Knižnímu klubu.

Marky

Komentáře