Fantasy s magickou atmosférou | Z kouře a kamene

Název v originále: Z kouře a kamene
Autor: Alžběta Bílková
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, fantasy
Série: -
Počet stran: 336
Čteno: 8. - 11. června 2018, v češtině

Carys Obelové právě v náručí umřel jeden ze čtyř vládců Šerosvěta, magické části města Morigan a ona je odpovídajícím způsobe zmatená. Objevuje existenci kouzelných bytostí, které nejsou jen výplodem její fantazie a jimž možná zanedlouho bude vládnout. Dokáže ale mladá dívka zaujmout jeden z nejdůležitějších postů Šerosvěta?

Vtom Carys napadla děsivá myšlenka, která ji přiměla zastavit se v půli kroku. Jestliže ji nikdo neznal a nepamatoval si ji - existovala vůbec?

Předem vás varuji: tohle je nadšená recenze! Českým autorům dávám poslední dobou šanci čím dál častěji a zatím se mi to vážně vyplácí. Alžběta Bílková s rukopisem této knihy dokonce vyhrála literární soutěž vyhlášenou Fragmentem a myslím, že si to opravdu zasloužila.

Ve výsledku nemám co vytknout - snad jen fakt, že je občas vidět autorčina nezkušenost. Sice jsem poznala, že jde o její první knihu, ale nijak mi to neubralo na čtenářském zážitku. Z kouře a kamene je totiž jízda od začátku až do konce. Akce začíná hned v první větě a nepřestane až do epilogu. Nedokázala jsem předvídat, co se stane v další minutě a stránky jsem obracela se zatajeným dechem.

Moc dobře si uvědomovala, že se to mnoha Šerosvěťanům nebude líbit. Ale ona tu nebyla proto, aby vyhověla všem a za všech okolností. Byla tu proto, aby pomohla Moriganu jako celku, včetně jeho lidský obyvatel.

Co ale jednoznačně obdivuji nejvíc, je originální svět, který Alžběta Bílková prostřednictvím nádherných slov dokázala vytvořit. Úplně jsem cítila tu magii ve vzduchu a závoje kolem tajemných bytostí... Zkrátka a dobře jsem se do Šerosvěta naprosto zamilovala. Na začátku vás možná bude trochu mást nedostatek informací, ale trvá to jen pár prvních stránek a jsem si jistá, že jde o záměr autorky. Zato se můžete těšit na atmosféru, která trochu připomíná sérii Kostičas...

Hlavní postavy jsou hned čtyři a každou z nich si určitě oblíbíte. Všichni totiž řeší své vlastní problémy, jež je nakonec svedou dohromady. Přesto je každý z hrdinů úplně jiný a pohání ho jiné události, díky čemuž si každý čtenář v každém protagonistovi najde kousíček sebe.

Lampa nad ním tiše zaskřípala, ten zvuk připomínal poslední vzdech umírajícího. A pak žárovka uvnitř vybuchla. Ochranné sklo kolem ní se rozbilo a na ulici se vysypala hrstka střepů v tomtéž momentě, kdy se duch neživé lampy vytratil do neznáma.

Nesmím zapomenout ani an výjimečně vydařenou grafickou stránku, i když bych klidně snesla i trochu menší písmo. Z kouře a kamene bych vám chtěla moc a moc doporučit. Pokud máte aspoň trochu rádi fantasy, dejte této knize šanci - ona si ji totiž opravdu zaslouží.

Z kouře a kamene je fantasy kniha české autorky, která mě opravdu nadchla. Příběh srší akcí a já ho nedokázala odložit, ale ani odhadnout, co se stane dál. Sice sem poznala, že jde o autorčinu první knihu, ale i tak píše opravdu nádherně. Zamilovala jsem se do magického světa se skvělou atmosférou, i když na začátku trochu (cíleně) mate. V každém ze čtyř hlavních hrdinů jsem našla kousek sebe a zaujaly mě cesty, jež je svedly dohromady. Kromě toho je kniha výborně graficky zpracovaná, i když bych upřednostnila menší písmo. Z kouře a kamene moc doporučuji každému, kdo má aspoň trochu rád fantasy.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství FragmentKnihu si můžete pořídit tady.

Co vy a čeští autoři? Doporučili byste mi nějakou knihu z tuzemské tvorby?
Marky

Komentáře

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.