Románek se špetkou mytologie | Siréna

Název v originále: The Siren
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, romantika
Série: -
Počet stran: 300
Čteno: 18. - 23. února 2017, v češtině

Siréna Kahlen už velmi dlouho slouží Oceánu jako protislužbu za to, že ji zachránil před smrtí. Ve světě lidí nesmí promluvit, což jí nepřipadá nijak těžké do doby, než potká Akinliho - lidského chlapce, se kterým si opravdu dobře rozumí. Oceán však nedovolí porušení pravidel. Dokáže ale Kahlen opustit lidskou lásku?

Už jsem měla po krk věčného pláče. Po krk slané vody. Ale zdálo se, že se jí nemůžu vyhnout. Pokud jsem v ní nechtěla plavat, zaplavovala mě zevnitř.

Selekce od Kiery Cass patří mezi mé oblíbené série, které mě kdysi dávno dostaly ke čtení žánru Young Adult. Proto se zároveň autorka řadí mezi ty, od kterých si ráda přečtu celkem cokoliv. Siréna je samostatný příběh, který Kiera Cass napsala ještě před bestsellerovou sérií, ale i přes rozporuplná hodnocení jsem se rozhodla dát mu šanci.

Díky tomu, že jsem neměla v podstatě žádná očekávání, jsem se nakonec spokojila s tím, co jsem na stránkách Sirény našla. Je vidět, že jde o autorčinu prvotinu a není ještě zdaleka tak vypsaná jako později. Přesto děj plyne lehce a pokud si knihu vezmete někam na pláž, pravděpodobně ji sfouknete za jedno odpoledne. 


Elizabeth hledá vášeň a vzrušení. Pro ni je to jako ohňostroj, který ozáří její temnou existenci. Ty toužíš po hezkém vztahu, po lásce. Proto tak intenzivně ochraňuješ svoje sestry, proto ke mně přicházíš, i když tě nevolám, a proto tak truchlíš, když způsobíš lidem smrt.

Příběh Kahlen a Akinliho je stejnou měrou (rozto)milý jako srdcervoucí a já jim fandila až do poslední věty. Musím přiznat, že jsem si protagonistku oblíbila mnohem více než Americu nebo Eadlyn ze Selekce. Mladá siréna mi byla celkem sympatická a chápala jsem způsob, jakým se snažila řešit své problémy.

Kromě toho jsem si vážně užívala mytologické prvky knihy: zaujal mě život sirén, jejich názory a rozhovory s Oceánem. Díky tomu se u mně jinak průměrný románek vyšvihl nad poloviční hodnocení, protože jakmile se někde vyskytne byť jen špetka mytologie, kniha mě hned baví o něco víc.



"Na lásku vždycky zbude místo," zašeptala Padma. "I kdyby bylo maličké jako škvírka ve dveřích."

Jediné, co mě trochu mrzelo, byl konec. Ze strany Kiery Cass se jedná o trochu zvláštní volbu, ale přece jen má svoje kouzlo. I když já, která tak miluji Malou mořskou vílu od Andersena, se s ním srovnávám trochu hůř. Celkově vzato nesmíte od Sirény čekat strhující bestseller, a pak budete spokojení.

Sirénu napsala Kiera Cass ještě před slavnou sérií Selekce a je vidět, že jde o její prvotinu. Děj ovšem plyne lehce a knížku sfouknete za jedno odpoledne. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila, chápala jsem její rozhodnutí a fandila jejímu (rozto)milému a srdcervoucímu vztahu s Akinlim. Také se mi moc líbily mytologické prvky knihy, jen konec mě trochu zklamal. Celkově vzato je potřeba nemít od této knihy žádná očekávání, a pak budete spokojeni.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Marky

Komentáře

  1. Prvotiny jsou vždycky náročné, ale pak už se autor může jen zlepšovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda a u Kiery Cass tomu tak rozhodně bylo ;)

      Vymazat
  2. Když nic jiného, tak má kniha super obálku (stejně jako ostatní autorčiny knihy). :)) A co se týče prvotin obecně, je jasné, že se autor teprve hledá a většinou je to v knize vidět.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.