10 důvodů proč si přečíst Temnotu


Dnes mám pro vás další článek ze série 10 důvodů proč si přečíst. Tentokrát tu pro vás mám naprosto jedinečnou knihu. Když jsem Temnotu začínala číst, věděla jsem, že dostane pět hvězdiček... A překvapivě taky dostala! U nás vyšla teprve předevčírem, ale rozhodně by vám neměla uniknout!  Proč byste si ji tedy měli přečíst i vy?

Název v originále: And I Darken
Autor: Kiersten White
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, historická fikce
Série: Dobyvatelská sága #1
Počet stran: 424
Čteno: 25. - 29. května 2018, v češtině

Anotace: Nikdo nečeká, že princezna bude drsná a samostatná. Jenže Lada přesně taková je. Od doby, co byla se svým bratrem vyhoštěna ze země a jejich otec zmizel, ví, že jediným klíčem k přežití je bezohlednost. Uvědomuje si, že je jen pěšákem v cizí hře, a nehodlá se s tím smířit. Proto tajně trénuje, aby se mohla vypravit do své domoviny, kde chce uplatnit své právo prvorozené a stát se vladařkou. Jenže když potká sultánova syna Mehmeda, vše se zkomplikuje.


1) Čtivost
Temnota má v českém vydání přes 400 stran, ale čte se jedna báseň. Já ji zhltla za pár hodin ve chvíli, kdy jsem si na ni udělala čas. Děj se nerozjíždí zrovna rychle a celý příběh vlastně plyne celkem pomalu, přesto mě neuvěřitelně bavil a nemohla jsem se od něj odtrhnout.

BOOKS I READ IN 2016 → And I Darken by Kiersten White2) Příběh, co nepotřebuje fantasy
Ladin život se odehrává ve Vlašsku, Osmanské říši a okolních zemích, jedná se tedy o historickou fikci. Nikde ale nahledejte záblesky magie nebo vymyšlené pohádky. Kiersten White všechno vystavěla na reálných dějinách, takže se nemusíte bát žádné překombinovanosti.

3) Intriky
Autorka si dala záležet na složitosti vztahů mezi lidmi i státy. Intriky vytváří každý a všichni se snaží z každé situace vytěžit to nejlepší. Možná vás to bude chvíli mást, ale až se začnete orientovat, geniálnost všech těch pánů vás dostane!

Ale dokázala ty výjevy ignorovat. Musela je ignorovat. Protože jestli jí bude jedno, co jí ukazují nebo jak jí ublíží, pak těmhle lidem, těmhle směšným učitelům a celému tomu obscénnímu dvoru zbyde jediný způsob, jak ji ovládnout: zabít ji.

4) Hlavní hrdinka, co nakopává zadky
Takových už tu bylo spoustu, že? Jenže většina bad-ass hrdinek, špionek a vražedkyň v YA na prvních několika stranách pohoří, aby měl děj kam pokračovat. Lada má k tomuhle klišé daleko - z přesvědčení je schopná zrazovat, zabíjet i opouštět.Říct o ní, že je pravá drsňačka, hodně zjemňuje skutečnost. 

5) Kultura
Už jsem se zmínila o Osmanské říši - s tím samozřejmě souvisí i kulturní pozadí příběhu. Na knize jasně poznáte, že se Kiersten White informovala o módě, jídlech, jménech i hodnotách tehdejších lidí žijících v dané oblasti. Svoje znalosti pak vkusně vložila do Ladina života - není jich ovšem ani málo, ani moc.

6) Propracované postavy
Vím, že o hlavní hrdince jsem už mluvila, ale Temnota je zkrátka a dobře celá o postavách. Pokud si je zamilujete, tuhle knihu budete vždy a všude vychvalovat do nebes (jako já), pokud ne, tím pro vás nejspíš příběh padá. Mě ale postupem stránek času kromě Lady k srdci přirostl i její citlivý bratra Radu, sultánův syn Mehmed i velké množství vedlejších charakterů...

Chtěla ho uhodit, přišpendlit k podlaze, dokud by se neumoudřil, jako když byli ještě děti. Ale tohle nebylo dítě, které znávala. Tohohle muže neznala. Někde cestou Rada ztratila a nevěděla, jak ho dostat zpátky.

7) Zvraty, zvraty, zvraty!
Kiersten White si mimo jiné dala záležet i na vedlejších zápletkách, takže když se příběh rozjede, jedno překvapení střídá druhé. Většina z nich se zakládá na intrikách, ale můžete se těšit i na romantickou linku a spoustu různých dalších komplikací.

8) Feminismus
O významu tohohle slova má většina lidí v dnešní době mírně mylné představy, tak to možná řeknu trochu jinak. Lada se nenechá ničím zastrašit ani zarazit - a už vůbec ne svým pohlavím. Vzhledem k historickému zasazení příběhu ji samozřejmě fakt, že je žena, s rostoucím věkem čím dál víc omezuje. Ale místo aby se s tím spokojila, bojuje Lada za svoje práva dál.

9) Láska
Typické YA klišé, říkáte si... Ale vůbec ne! Tahle romantická linka se nepodobá ničemu, co jsem v literatuře pro mládež kdy viděla. Nechci tady předkládat žádné spoilery, tak řeknu jen tolik, že se můžete těšit na diverzitu a hodně zajímavé milostné vztahy mezi hlavními i vedlejšími postavami.

"Nemůžeme vždycky mít to, co chceme, a nezáleží na tom, jak moc po tom toužíme."

10) Prostě to miluju.
Tak to je a tak to zůstane. Temnotu jsem si zkrátka zamilovala a vám všem ji můžu jedině doporučit. Nemůžu se dočkat dalšího dílu a jsem zvědavá, s čím autorka přijde příště a jak se Ladin osud bude dále vyvíjet.


Za knihu děkuji nakladatelství CooBoo, vy si ji můžete pořídit tady.

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. O Temnotě začínám narážet na různé názory. Buď ujde nebo je naprosto skvělá. Myslím, že abych si na ni udělala názor, bude mě čekat její přečtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se tomu nedá vyhnout - ta kniha je hrozně originální a jiná. A někomu to prostě sedne, někomu ne. Doufám, že se mi povedlo ji tady vykreslit tak, aby sis udělala názor na to, jestli ji chceš číst, nebo ne ;)

      Vymazat
  2. Knížka mě neuvěřitelně láká, ze všech uvedených důvodů :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.