Důstojné zakončení série | Mráz nebo noc

Název v originále: Frost Like Night
Autor: Sara Raasch
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy
Série: Sníh nebo popel #3
Počet stran: 328
Čteno: 9. září 2018, v češtině

Nebezpečí v Primorii narůstá a Meira, královna Zimy, se mu musí co nejdříve postavit. Čeká ji nejen trénink, ale také zkouška lásky, odvahy a přátelství. Podaří se nakonec zachránit všechna království nebo bude její oběť zbytečná?


"Touha není slabost. Touha nás pohání. Je to cíl. Co bychom bez ní byli? Jen prázdné nádoby."

K téhle sérii nemám úplně jednoduchý vztah - proto jsem taky ještě stále nenapsala recenze na první dva díly. Sníh nebo popel se mi vážně líbil, zato jeho pokračování Led nebo oheň jsem měla chuť po dočtení spálit v kamnech. Proto jsem se do závěrečného dílu trilogie pouštěla se strachem, kterou ze dvou alternativ mám očekávat.

Všechny tři knihy mají ovšem jednu společnou vlastnost - čtivost. Stránky jsem hltala jednu za druhou a každý z počinů Sary Raasch jsem slupla během čtyřiadvaceti hodin. Nevím, proč mě právě styl této autorky tolik pohltil - nemá rozsáhlou slovní zásobu ani strhující akční scény, ale na odpočinek u knížky je zkrátka ideální.

"Právě proto mu všechno vychází," řekl Phil. "Vytváří tolik dalších hrozeb, že pro stromy pak nevidíš les."

To samé se ovšem nedá říct o postavách, především vezmeme-li v potaz hlavní hrdinku. Meira se utápí ve vlastních myšlenkách, které se až příliš často týkají milostného trojúhelníku, cloumají s ní hormony a neví, co vlastně chce. A to ani v samotném závěru série. Pozitivním vývojem však prošel Mather, jehož jsem měla v minulém díle chuť zabít na každé stránce, ale tentokrát mi vlastně vůbec nevadil.

Moc jsem si oblíbila kapitoly z pohledu princezny Léta Ceridwen, která celé sérii dodává trochu energie a feminismu. Musím ale přiznat, že z hlediska akce a tempa se autorka oproti předchozím dílům výrazně zlepšila. Pomalejší úvod trvá jen pár stran a na něj navazuje obrovské množství akce a dobrodružství (nemůžu to říct jinak), díky nimž se příběh posouvá vyšší rychlostí.

"Vypadáš, jako kdybys čekala, že to nepřežiješ. Protože jestli to tak opravdu je, tak skutečně nepřežiješ. Smrt si vybírá ty, kteří jí jdou vstříc."

Celkově vzato se podle mého názoru jedná o důstojné zakončení série, i když mým oblíbencem stále zůstává první díl. Tuto trilogii doporučuji především mladším či v žánru YA fantasy méně zběhlým čtenářům. A pokud váháte jestli ji dočíst, tak za mě určitě ano.


Mráz nebo noc je třetím a posledním dílem YA fantasy trilogie. Všechny knihy v sérii jsou velmi čtivé a autorčin styl psaní mi sedí. To se ovšem nedá říct o hlavní hrdince Meiře, která se utápí ve vlastních myšlenkách a cloumají s ní hormony. Z hlediska akce a tempa se však Sara Raasch zlepšila, především samotné finále opravdu stojí za to. Jedná se o důstojné zakončení série, které bych doporučila mladším čí v žánru méně zběhlým čtenářům.


Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit zde.
Nezapomeňte, že autorka přijede v říjnu do Prahy na HumbookFest!

Marky

Komentáře

  1. Pod túto recenziu by som sa pokojne podpísala. :)
    Prvý diel tejto série ma úplne očaril a veľmi si ma získal nielen svet, ale aj príbeh. A potom prišlo pokračovanie, ktoré bolo nudné, ulepené a takmer ma zabilo. Takže posledná kniha mohla byť už len lepšia - alebo horšia a to by som ju asi aj ja spálila niekde v kozube. Našťastie ale vyvrcholenie série bolo o čosi lepšie. Ale tie postavy... poviem to takto - ak by hlavná hrdinka neprežila, nevyronila by som pre ňu ani slzu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :D Naprosto se shodneme, zvlášť v osudu Meiry.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.