Ne všechno funguje jako v YA | Fandom

Název v originále: The Fandom
Autor: Anna Day
Nakladatelství: Baronet
Žánr: dystopie, YA
Série: -
Počet stran: 448
Čteno: 5. - 7. září 2018, v češtině

Violet si s kamarádkami plní sen: na ComicConu se setkávají s herci, kteří ztvárnili hlavní postavy filmové adaptace jejich oblíbené knihy Šibeniční tanec. Když se ale parta kamarádek s Violetiným mladším bratrem přenesou přímo do tak milovaného fiktivního světa, mají najednou co dělat, aby přežily. A napravily své vlastní chyby v původním příběhu.

Dnes budu viset. Budu viset pro své přátele, svou rodinu, především však pro lásku.

Na Fandom jsem se vážně těšila, protože se měl týkat fanfikce a fanouškovství obecněHodně jsem doufala, že se mi to bude líbit tak moc jako třeba Geekerela - kniha s podobným tématem, ze které jsem byla totálně nadšená. A, světe div se, ty reference na fanouškovskou kulturu se autorce docela povedly! Nebudu tvrdit, že všechno působilo stoprocentně přirozeně, ale vyloženě mě vyobrazení lásky k fiktivním příběhům nezklamalo.

Totéž bohužel nemůžu říct o protagonistce a postavách celkově. S Violet by se nemohl ztotožnit snad vůbec nikdo - tak nepříjemný, povrchní a závistivý člověk snad ani nechodí po Zemi. V knize se vůbec vyskytuje až příliš nesnášenlivosti mezi kamarádkami. To pak vede ke spoustě komplikací, k nimž by jinak vůbec nemuselo dojít. A nejenže se autorka otevřeně staví na stranu žárlivé Violet, ale ještě ke všemu se ani neobtěžuje aspoň jednou napsat, že takováhle nenávist není v pořádku. Mladší čtenářky by z knihy naopak mohly mít dojem, že se jedná o naprosto normální projev kamarádství...


"Ještě, že jsem nevydechl jiný slovo, co? Taky jsem mohl skončit s úplně idiotským jménem, třeba Čtyřka, nebo tak nějak."

Samotný svět mi připadal jako mix všemožných dystopií, které už známe. Z knihy však vyplývá, že to byl autorčin záměr, takže to spíš beru jako autentické vykreslení. Líbilo se mi, že Anna Day dokázala určitým způsobem přetočit původní příběh. Violet znala knižní předlohu dystopického světa skoro nazpaměť, ale autorka jí drobnými změnami dávala najevo, že ve skutečnosti ne všechno funguje jako v YA literatuře.

Zápletka se mi nakonec docela líbila - bylo to o něco složitější, než jsem si tipla na začátku. Občas mě štvaly Violetiny sny - zdály se mi trochu nuceně vecpané do příběhu, což evokuje že za a) tam z nějakého důvodu být musí, takže jsou důležité pro zápletku, nebo za b) autorka neměla tušení, co píše. Jinak mě ale čtení bavilo a pokud od Fandomu nebudete mít přehnaná očekávání, věřím, že se bude líbit i vám.


"Tohle byl vždycky příběh lásky, Violet. Ale z tvého pohledu jde o vznešenější lásku než jen o lásku mezi dvěma lidmi."

Fandom je román kombinující klasický dystopický YA svět s kulturou fandomů. Nepůsobilo to sice zcela přirozeně, ale zápletka se nakonec povedla. Hlavní hrdinka mě ovšem štvala svou povrchností a závistí, která se projevovala i na vztahu ke kamarádkám. Autorce se prostřednictvím drobných změn podařilo přetočit typickou Young Adult dystopii a ukázat, že ne všechno z knih a filmů funguje v realitě. Pokud si odmyslíte má přemrštěná očekávání, vlastně se mi Fandom celkem líbil. A myslím, že může i vám - jen zkrátka nedoufejte v mnoho.

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám, vy si titul můžete pořídit zde.

Marky

Komentáře

  1. Ta zní moc dobře. Myslím, že pokud na ni narazím, určitě po ní šáhnu a přečtu si ji.

    OdpovědětVymazat
  2. No dlhšie po nej pozerám, ale akosi som nechcela po nej siahnuť. Možno nabudúce, ale nevyzerá to až tak bombasticky ako som si myslela :)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.