5 věcí, ve kterých se Kletba vítězů odlišuje


O Kletbě vítězů jste poslední dobou nejspíš slyšeli ze všech stran - jedná se o populární Young Adult sérii. Ale proč se právě tahle knížka těší takové oblibě? Tady je pět důvodů, proč byste si tenhle příběh neměli nechat ujít. Kletba vítězů se v nich všech totiž odlišuje od dalších knih v rámci žánru.

1. Historie světa
Nemusíte se bát nudy v podobě zdlouhavých popisů historických událostí. Dějiny všech zemí z Kletby vítězů jsou strhující a děsivě realistické. A hlavně: autorka je čtenářům přibližuje nenápadně v průběhu děje, ať už prostřednictvím vzpomínek protagonistky, vyprávění nebo knih. V momentě, kdy ale odhalíte, jak to vlastně všechno doopravdy bylo, zůstanete zírat s otevřenou pusou.

2. Hlavní hrdinka
Kestrel se opravdu odlišuje - kromě toho, že miluje hudbu nadevše, vychytralostí a plánováním se jí snad ani Kaz Brekker nevyrovná. Ačkoli je dcerou guvernéra, nečekejte žádnou rozmazlenou princezničku. Tahle holka si umí poradit v každé situaci, ať už se zdá sebezoufalejší. Co když je ale Kestrelina největší přednost zároveň její největší slabinou?

Po smrti by ji nečekala žádná hudba.
A tak se rozhodla žít.

3. Společnost
Není to ovšem jen Kestrel, kdo vymýšlí plány v reakci na plány uvnitř plánů cizích plánů. Ve Valorianské společnosti tohle dělá úplně každý. Všichni se snaží získat převahu nad ostatními, nejlépe ve formě jejich tajemství, aby je mohli vydírat. Díky tomu se vám Kletba vítězů prostě nemůže zdát zdlouhavá!

4. Nepředvídatelnost
Jak se zdá, tak v tomhle příběhu všechno souvisí se vším. Ať už tedy vymyslíte jakékoli komplikované rozuzlení Kestrelina příběhu, budete vedle. Po většinu knihy nemáte šanci předvídat ani děj v dalším odstavci, natož si domyslet konec knihy. Proto jsem si jistá, že vás Kletba vítězů pohltí stejně jako mě.

Řekla to, co se od Valoriánky očekávalo. "Bojuj statečně."
"To budu."

5. Atmosféra
Když si poskládáte dohromady všechny ty intriky, spletitou historii a hrdinku všemi mastmi mazanou... vyjde z toho trochu děsivý, hodně složitý, strhující příběh, který vám nedá spát dokud ho nedočtete. Přičtěte ještě srdcervoucí romantiku, krásně zpracované rodinné vztahy a prostředí starých panských sídel - ta atmosféra je zkrátka a dobře nepopsatelná!

Pravdou je možné člověka obelstít stejně jako lží.

Na závěr bych chtěla vyzdvihnout originální českou obálku. Líbí se mi dokonce víc, než ty původní - a to je co říct. Kletbu vítězů doporučuji všem, kdo touží po originálním světě se zajímavou hrdinkou a zápletkou, kterou neuhodnete na první pohled. Já se už těším na další díly! 

Název v originále: The Winner's Curse
Autor: Marie Rutkoski
Nakladatelství: Fragment
Žánr: historická fikce, fantasy, YA
Série: Kletba vítězů #1
Počet stran: 352
Čteno: 4. - 13. října 2018, v češtině

Anotace: Jako dcera mocného valoriánského generála si Kestrel užívá bezstarostného života. Její osmnácté narozeniny se ale blíží a ji čeká zásadní rozhodnutí: buď se přidá k armádě, nebo se vdá. Když jednoho dne míjí na trhu místo, kde právě probíhá prodej otroků, upoutá její pozornost mladík hrdě vzdorující ponížení, kterému je vystaven. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Vítězstvím však na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnoho.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete koupit zde.

Jakou nejoriginálnější knihu jste v poslední době četli vy?
Marky

Komentáře

  1. Proč je tolik skvělých knih? Zatím jsem se jí vyhýbala, ale tvůj článek mě přesvědčil o tom, že za to přečtení kniha stojí. :D Snad se k ní brzy dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abychom je nestíhali číst :D Určitě jí dej šanci!

      Vymazat
  2. Kniha mě taky zaujala, ale zatím si ji nechám na případné později :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.