Závěr čtivé série | The Crown

Název v originále: The Crown
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, dystopie
Série: Selekce #5
Počet stran: 272
Čteno: 27. dubna - 3. května 2018, v angličtině

Selekce budoucí královny Eadlyn Schreave se chýlí ke konci, ale ona má úplně jiné starosti. Hledání nápadníka se ocitá na vedlejší koleji, i když by se jí v těžkém životě vládkyně vlastně docela hodil... Koho si Eadlyn nakonec vybere jako příštího krále Illey?

“You have to embrace the idea of imperfection, even in the thing that is most perfect for you.”

Po sto letech jsem se rozhodla sepsat recenzi na poslední díl série Selekce, abych tuhle kapitolu mohla jednou provždy uzavřít. Korunu bych sice nezařadila mezi nejlepší díly (vlastně jsem ji hodnotila ze všech nejhůř), ale i tak jsem se závěrem příběhu nakonec spokojená.

Eadlynina Selekce nakonec dopadla přesně tak, jak jsem doufala: romanticky a pro některé možná trochu překvapivě. Přesto se mi zdál děj nahuštěný a uspěchaný. Nestihla jsem se ani pořádně ponořit do příběhu a šup - už tu byl happyend, fanfáry a poděkování! I když jsem konečné rozuzlení chápala, Kiera Cass se příliš nezaobírala rozvíjením romantické linky. Ta přitom táhla celou původní trilogii - kvůli ní jsem vždycky nutně potřebovala další díl a kupovala ho hned v den, kdy vyšel!

It was a delicious feeling, falling in love. I'd had so many luxuries in my life, and I thought I'd had a taste of this before, but I realized now it was merely a cheap imitation of something not meant to be imitated in the first place.

Přes veškeré výhrady ovšem opět smekám autorce za její schopnost vtáhnout do příběhu úplně kohokoli. Po každé knize jsem měla pocit, že téma vyždímala až do konce a nebude mít o čem psát, ale... ono je to vlastně úplně jedno! Kiera Cass by dokázala poutavě napsat i třeba jen nákupní seznam. Chtěla bych odhalit, co za čtivostí jejích knih stojí, ale zatím nemám ponětí. Používá jednoduchou slovní zásobu a pracuje s minimem děje a nesympatickými postavami - a stejně se to čte jedna báseň!

Těším se, až autorka jednou napíše příběh s propracovanými charaktery a promyšleným světem - pak totiž takovému příběhu nebude už vůbec co vytknout. Do té doby ale budu jen plakat nad tím, že od ní zatím nemám co dalšího číst... A samozřejmě budu doporučovat tuhle sérii všude kolem sebe. Pokud jste ji ještě ne(do)četli, na co čekáte?

Maybe it's not the first kisses that are supposed to be special. Maybe it's the last ones.

Koruna je posledním dílem série Selekce, kterou jsem si naprosto zamilovala a mrzí mě, že už končí. Závěr se autorce povedl takový, jaký jsem očekávala. Děj se mi ovšem zdál uspěchaný a nahuštěný a Kiera Cass se příliš nevěnovala rozvíjení romantické linky - ta přitom táhla celý zbytek série! Přesto jsem se dočkala čtivého příběhu a těším se na další autorčiny knihy... až tedy nějaké napíše. Do té doby rozhodně všichni čtěte Selekci!

Celkové hodnocení: 3,5/5

Které série máte už dlouho rozečtené a nemůžete se dostat k jejich dokončení?
Marky

Komentáře

  1. Poslední, co jsem ze Selekce přečetla, byla Dcera. Tu jsem měla co dělat, abych ji přečetla. Hlavní hrdinka mi vůbec nesedla a bylo to pro mne utrpení. Ale říkám si, že bych ji mohla dočíst, přece jen chybí mi Koruna. A třeba se mi bude líbit více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím - ale přece jen už ti zbývá jen jeden díl, to zvládneš! Navíc je Eadlyn v téhle knize o trochu snesitelnější než v té předchozí ;)

      Vymazat
    2. Právě proto, že je jenom jeden a pak budu mít hezky ucelenou sérii. :D Určitě po ní brzy šáhnu!

      Vymazat
  2. To s Eadlyn mě teda moc nebralo. Jako knihy s Americou taky nebyly nijak úžasné, ale u těch posledních jsem trpěla :S a její vyvolený manžel? Tak to jsem šla do mdlob, takhle mě... chápeš snad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :D Přesto jsem ráda, že to tak nakonec dopadlo... A taky mám původní trilogii radši :)

      Vymazat
    2. Tak šťastný konec je pro mě důležitý, i tak u knížek brečím víc, než je asi normální. A kdyby to skončilo špatně...Uf

      Vymazat
    3. Já u knih většinou nebrečím, ale je fakt, že smutné konce dostanou někdy i mě ;)

      Vymazat
  3. Popravdě - ze série jsem četla pouze Selekci, už jsou to víc než dva roky. Od té doby jsem se k dalším dílům nedostala a popravdě nevím, jestli na ně někdy dojde. Momentálně mám v plánu přečíst druhý a třetí díl Divergence, protože ji má přítelova sestra doma (sérii), ale jinak, těžko říct, jak to dopadne se čtením Selekce. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se to podaří! Já mám s dočítáním sérií taky problém - třeba poslední díl Legendy mi doma leží už hodně dlouho :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.