Slibný rozvoj série | Nostielé dubového listu

Název v originále: Oakleaf Bearers
Autor: John Flanagan
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: fantasy, middle grade
Série: Hraničářův učeň #4
Délka: 9 hodin 35 minut
Posloucháno: 4. - 6. prosince 2018, v češtině

Jen co se Willovi s Evanlyn podaří vyřešit trable se Skandijci, spolu s Haltem a Horácem odhalí plány Temudžajských vojáků. Dokážou se s nimi naši hrdinové vypořádat, nebo jim bude muset čelit jejich král?

„Vpřed vlevo, poloha tři!“ zavelel a vše se opět dalo do pohybu.
„Připraveni!“ zvolala Evanlyn.
„Nátah… pal!“ zakřičel Will a rukou dával Horácovi pokyn, aby nechal štíty odkryté. Zatím po nich nestřílejí. Čím víc času mají na to, aby uškodili temudžajské jízdě, tím větší šanci budou mít Halt s Erakem, až budou čelit přímému útoku.

Vzhledem k tomu, že jsem se dostala už ke čtvrtému dílu, asi není třeba vysvětlovat, že jsem se do Hraničářova učně naprosto zamilovala. Píšu to snad v každé recenzi (tady jsou ty předchozí tři: 1,2,3), ale je mi hrozně líto, že mi tyhle knihy utekly, když jsem byla v cílové skupině čtenářů. Na druhou stranu mě dokázaly zaujmout i teď - takže asi za něco stojí...

Po slabší trojce se autor ve čtvrtém díle opět rozjel a zápletka z předchozí části série vrcholí v několik epických scén. Je škoda, že si je John Flanagan schoval až na tuhle knihu, protože vážně stojí za to. Já většinou bojovým scénám příliš neholduji, ale tady i jejich dlouhé popisy vůbec nevadily. Čtenář má totiž možnost vidět vše z několika různých perspektiv a nejedná se jen o "tupý boj".

Opět musím pochválit také vývoj charakterů jednotlivých postav z naší hlavní čtveřice. Ano, i na zatrpklého hraničáře Halta mají tři malí odvážlivci vliv. Ti děti s nastupujícími zkušenostmi rychle dospívají, ale i to působí věrohodně. Zároveň s postavami autor dává čtenářům možnost lépe nahlédnout do světa, který vytvořil. Detailněji představuje jednotlivé státy a národy včetně charakteristických rysů i historie. I přes to všechno si ale dokázal nechat pár tajemství na další díly...

John Flanagan píše poměrně jednoduše, takže by děj nemusel starší čtenáře bavit. V audioknižním podání Matouše Rumla se ale jedná o tak poutavý příběh, že máte chuť si ho poslechnout celý v kuse - ideálně všech dvanáct knih! Interpretace je lákavá pro děti i dospělé a příjemný vypravěčův hlas neomrzí. Vhodnou atmosféru navozují také hudební vsuvky - vhodně stupňují napětí, nebo naopak uklidňují situaci.

Nositelům dubového listu zkrátka a dobře nemám co vytknout. Jedná se o čtvrtý díl fantasy série pro děti, kterou ale doporučuji i starším čtenářům - a to především ve formě poslechu se skvělým vypravěčem Matoušem Rumlem. Autor píše výborně a rozvíjí v tomto díle svět včetně různých národů, ale také charaktery postav. Můžete se těšit na vyvrcholení nedořešených problémů z minulých dílů a také několik strhujících bojových scén.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Jak jste na tom s knížkami pro děti?
Která vás v poslední době zaujala?
Marky

Komentáře

  1. Hraničářův učeň je prostě skvělá série, v létě jsem přečetla všech deset dílů. Teď čtu jedenáctý a zrovna před chvílí jsem si na Databázi knih koupila dvanáctý. A doma mám třináctý k recenzi... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to jsi dobrá! Já si je šetřím - přece jen v audioknižní podobě zatím všechny nevyšly, takže si musím počkat... Ale uklidňuje mě to, že tě další díly pořád baví :) Aspoň se mám na co těšit!

      Vymazat
  2. Hraničářova učně se mi povedlo přečíst ve věku, který je doporučen pro čtenáře. Ale i tak jsem si pak přečetla zbylé díly, které v tu dobu ještě nebyly. A líbilo se mi to. :)
    Co jsem jen tak mrkla na své hodnocení, tak tenhle díl se mému mladšímu já velmi líbil. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to i závidím! A jasně,že se ti líbil - vážně se povedl :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.