Budete jen lapat po dechu. | Plíseň

Název v originále: Råta
Autor: Siri Pettersen
Nakladatelství: Host
Žánr: fantasy, YA
Série: Havraní kruhy #2
Počet stran: 452
Čteno: v červnu 2019, v češtině

Hirka dosáhla nemožného. Prošla Havraními kruhy a ocitla se ve světě, který umírá. Obětovala se pro Rimeho, aby mu zajistila bezpečí a postavení, jaké si podle ní zaslouží. Co když ale její oběť byla zbytečná? A jak se o sebe postará ve světě plném světel? Co když Hirka není plíseň? A co když je?

"Zranění jsou bolestivá. Vůbec se to ale nedá srovnat s bolestí, kterou provází uzdravování. Je vždy snazší věci rozbít než je spravit."

Když jsem před dvěma lety četla Ódinovo dítě, první díl této série, nevěřila jsem vlastním očím. Autorka vymyslela neuvěřitelně originální svět a postavila na něm komplexní příběh, který mě svou propracovaností naprosto dostal. Proto jsem se dlouho obávala vzít do ruky pokračování, které mě mělo pravděpodobně zklamat.

Naštěstí se ukázalo, že je Plíseň ještě o kousek lepší než její předchůdce. Siri Pettersen sice chvíli trvá, než připomene čtenáři děj prvního dílu a dostane postavy opět do hry naplno, ale když se tak stane, už se nestihnete nudit. Tahle knížka je jedna velká napínavá jízda, při které budete jen lapat po dechu.

Skřípavému zvuku se ale ani tak nevyhnut. V dobrých dnech mu připomínal, kým je. Ve špatných dnech... v podstatě totéž. Rozdíl spočíval v tom, jak byl zrovna sám se sebou spokojený.

Paradoxně přiznávám, že když si shrnu děj druhého dílu Havraních kruhů, nepůsobí to nijak strhujícím dojmem. Postavy toho nakonec tolik nestihnou, i když se odhalí hodně překvapivých skutečností. Přesto jsem od stránek nemohla odtrhnout oči a druhou polovinu knihy jsem dočítala na jeden zátah. Proč? Autorka zkrátka píše naprosto výborně. Umí budovat napětí, vymýšlet nádherné citáty a předat čtenáři dechberoucí myšlenkové pochody všech postav.

Samotné charaktery si už zkrátka oblíbit musíte. I když se pravděpodobně stoprocentně neshodnete s žádnou z postav, na hrdiny a zloduchy si totiž Siri Pettersen rozhodně nehraje, do jisté míry si je zamilujete všechny. A právě díky této nové dimenzi knihy, díky možnosti pochopit jednotlivé charaktery a motivy jejich činů, jsem si nakonec druhý díl Havraních kruhů oblíbila ještě víc než ten první.

Ten, kdo ochutnal moc, se jí bude držet bez ohledu na cenu. A ten, kdo spatřil moudrost, se nikdy nespokojí s nevědomostí.

Jsem přesvědčená, že Plíseň nesedne každému, kdo si zamiloval Ódinovo dítě. Ale pro třetí díl ji potřebujete a doporučuji vám se jí prokousat, i když vás třeba odradí prostředí nebo cokoli jiného. Stojí to za to. A pakliže jste se do této série ještě nepustili, honem to napravte. Tak originální knihy aby člověk pohledal, podle mě dají něco svého a něco důležitého každému, kdo je vezme do rukou. Za mě jedno velké doporučení!


Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Vy si ji můžete pořídit zde.

Necháte se odradit děsivou obálkou? U téhle série mě třeba obálky hrozně děsí, ale svým způsobem se k ní vážně hodí, nemyslíte?
Marky

Komentáře

  1. Tak obálky sú dosť mrazivé, ale práve k tejto trilógii si neviem predstaviť nič iné, čo by dej viac vystihovalo.
    Na tejto trilógii sa mi vždy veľmi páčilo to, s akými svetmi pracovala autorka. Najskôr predstavila jeden vlastný svet, potom sme sa v dvojke pozreli do Európy, aby v trojke opäť mohla predstaviť vlastný svet. Hrozne ma to bavilo a jej postavy neskutočne milujem. Hlavne to, čo si spomínala aj ty - že si skrátka nejde neobľúbiť všetky, dokonca aj tie záporné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto se shodneme. A taky mě baví, jak si autorka hraje s prostředím :) Přijde mi to trochu jako spoiler, vyjadřovat se takhle explicitně, ale rozhodně souhlasím!

      Vymazat
  2. Na tuhle sérii jsem se kdysi chystala, ale teď už vím, že dřív než za deset let se k ní stejně asi nedostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u téhle série jsem si ale celkem jistá tím, že se ti bude líbit i za deset let ;)

      Vymazat
  3. Tuto sérii mám už tak dlouho v plánu, tak doufám, že se k ní už brzy dostanu. Zní to totiž naprosto skvěle. :3

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuto recenzi jsem dost prolétla, protože jsem ještě nečetla ani první díl. a to mám celou trilogii doma už dávno. Setkala jsi se taky se Siri? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys měla rozhodně napravit! Já se moc těším na třetí díl, zatím mě tahle trilogie pokaždé mile překvapila! A ano, setkala, když byla naposledy v Praze. Musím říct, že je to opravdu charismatická a sympatická spisovatelka :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.