Geniální závěr dokonalé série | Jenom lidé

Název v originále: Only Human
Autor: Sylvain Neuvel
Nakladatelství: Laser
Žánr: sci-fi
Série: Akta Themis #3
Počet stran: 440
Čteno: 12. - 14. srpna 2019, v češtině

Od doby, co malá Rose Franklinová objevila obří kovovou ruku, už uplynulo mnoho let. Mezitím se ukázalo, čeho všeho je lidstvo schopné a jaké hrozbě z vesmíru čelí. Dokázali jsme se bránit jednou... ale jsme si opravdu jistí, že to zvládneme i příště?

Pokud nejste ochotná odpálit ty rakety, ale druhá strana si myslí, že ano, jste v pohodě. Nejhorší varianta? Nejhorší varianta je, pokud jste ochotná udeřit ale druhá strana si myslí, že ne.

Jsou knihy, které vidíte všude. A pak jsou takové, které by všude vidět být měly, ale z nějakého důvodu se jim nedostává zdaleka tolik pozornosti. Mezi ně se řadí si série Akta Themis, kterou bych s klidem nechala bojovat s největšími sci-fi velikány jako je třeba Stopařův průvodce po galaxii nebo Marťan. Protože tahle série je nepopsatelně vynikající.

Tady najdete recenzi na první díl, tady na druhý - vychvalovat bych mohla stále totéž dokola. Po dvou bezmála dokonalých knihách jsem měla na velké finále přímo astronomická očekávání, všechna se ale bezvýhradně naplnila. Jenom lidé řadím mezi nejpovedenější závěry sérií, které jsem kdy četla.

- Alexi, jsi na to připravený?
- Ne.
- Fajn. Přehnaná důvěra  je na škodu věci.
- V tom případě si vedu skvěle.


Autor staví na ději a vývoji postav z předchozích dílů, takže vás při čtení obklopí ten krásný pocit "návratu domů". Zároveň se ale dočkáte nových zápletek a komplikací, takže děj nepůsobí natahovaně a Sylvain Neuvel nevykrádá sám sebe. Navíc se autorovi daří konstantně držet hladinu napětí ve skoro nesnesitelné rovině, takže musíte pořád číst dál.

Nejvíc ze všeho jsem se těšila na vynikající humor, jehož pořádnou dávku jsem taky dostala. Když jsem tedy zrovna napětím nezadržovala dech, nebo neplakala nad beznadějností situace, smála jsem se u knihy na celé kolo. Jenom lidé ve mě vyvolali tolik pocitů, kolik jsem ani sama nevěděla, že mám.

Připadala jsem si, jako bych právě vynalezla kolo a vzápětí si uvědomila, že stojím na Broadwayi uprostřed dopravní špičky.

Prvnímu i druhému dílu jsem s klidným srdcem připsala plné hodnocení, u trojky musím ale trošičku ubrat. Jedná se čistě o mou osobní preferenci, ale chyběly mi v zásadě všechny oblíbené postavy. Přesto jsem si četbu užila a tuhle sérii bych doporučila každému, kdo vzal někdy do ruky knihu nebo viděl nějaký sci-fi film. Tahle série je zkrátka nutnost. A její závěr se dá popsat jedině jako geniální.


Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Vy si ji můžete pořídit zde.

Která kniha nebo série si podle vás zaslouží více pozornosti?
Marky

Komentáře

  1. Tahle série mě zaujala hlavně obálkami. Naneštěstí nečtu scifi, protože mě to moc nebere, ale aspoň už vím, koho touto sérii obdaruji O:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, ačkoliv všichni tuto sérii velmi chválí, já se k ní nějak nemám. Příliš na sci-fi nejsem, takže se do ní asi nebudu pouštět :-( Ale tvá recenze je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, i když mě to mrzí. Věřím, že by se líbila i tobě. Děkuji :)

      Vymazat
  3. nemuzu rict, ze by to byla uplne dokonala serie, hlavne mi to na to tema prislo kratke, ale zase to prineslo konecne neco noveho, co tak casto jako ctenari nedostavame

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě se tahle série opravdu povedla, ale je fakt, že sci-fi zase tolik nečtu. A souhlasím, je to rozhodně něco nového :)

      Vymazat
  4. Je to super dílo a už netrpělivě čekám, až se toho chopí někdo šikovnej a udělá z toho klasickou trilogii.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.