Z pohledu kluka | Americký roadtrip

Název v originále: American Road Trip
Autor: Patrick Flores-Scott
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 326
Čteno: v srpnu 2019, v češtině

Teo celou střední proflákal, teď to chce ale změnit. Setkání s kamarádkou z dětství ho namotivuje a on začne v životě přerovnávat priority. Aby toho všeho nebylo málo, do jejich malého domku k rozhádaným rodičům se z války v Afghánistánu vrací Teův starší bratr Manny, se kterým to zjevně nikdo nebude mít jednoduché... Dokáže si Teo udržet motivaci a dosáhne svých cílů?

"Myslím, že to zvládnu!" "Myslíš?" "Vím, že si myslím, že jsem si skoro jistej, že to možná zvládnu!"

Tuhle knihu jsem vzala během prázdnin do ruky dost náhodou. Kdyby se vám náhodou přihodilo něco podobného, hlavně nečekejte úsměvný románek při cestě americkými pláněmi... Byli byste totiž dost daleko od skutečnosti.

Americký roadtrip v sobě snoubí hned několik vážných témat - návrat vojáka z války, konflikty mezi rodiči, boj s vlastním sebevědomím, lenost, zodpovědnost... A teď to nejspíš zní jako nejnudnější nebo nejpřeplácanější kniha na světě. Ale kupodivu bych jí nepřipsala ani jeden z těch titulů! Měla jsem přečteno za jediný den - příběh mě úplně vtáhl. Měla jsem pocit, jako bych všechno sama prožívala a toužila jsem vědět, co se stane dál.



Protože jste vlastně byli nervózní proto, že jste se báli, že byste se tomu člověku mohli líbit. A pokud byste se mu fakt líbili, pak by vás ten člověk chtěl doopravdy poznat. A kdyby vás doopravdy poznal. zjistil by, že se mu vlastně nelíbíte. A pak by s váma nechtěl bejt.

Autor se hodně zaměřuje na rodinnou dynamiku a jednotlivé členy, kteří dohromady la familia tvoří. Teo má mexické kořeny a v jeho rodině se na ně hodně dbá. Pro evropské čtenáře to může jistě fungovat zajímavé oživení trochu mainstreamové americké knížky (i když bych možná radši četla o nějaké Susan nebo Lucy místo Xochitl). Jednotlivé charaktery členů rodiny byly skvěle rozvinuté a navzájem se posouvali a ovlivňovali - za to smekám!

Paradoxně jediná postava, která mi nesedla, je samotný protagonista Teo. Jednak jsem se nedokázala sžít se způsobem, jakým se vyjadřuje a přemýšlí (a to nemluvím o jeho slovní zásobě). Kromě toho se mi zdálo, že řeší všechno příšerně povrchně a příliš pečlivě si pěstuje chlapské ego. Ráda jsem si po nějaké době přečetla YA contemporary z pohledu kluka, ale vcítit jsem se do něj bohužel nedokázala.

Každý se ptá "Jak se má?" Říkám si Kéž bych věděla A tak říkám "Dělá, co může" Pak se ptají "A jak se máš ty?" Říkám "Fajn" Kéž bych věděla Říkám si Že dělám co můžu

I když bych na knize mohla hledat chyby a spoustu bych jich našla, Americký roadtrip splňuje všechny realistické požadavky: skvěle se čte, je plný zajímavých postav, zápletku neuhodnete na první stránce a autor navíc zakomponoval pár vážných témat. Tak na co čekáte? Přečtěte si ho taky!

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Kterou knihu jste naposledy přečetli za jediný den?
Marky

Komentáře

  1. Musím říct, že mě kniha zaujala. Mám rada “motivační” příběhy. A ráda pozoruju jak se vede hrdina.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem knihu poprvé viděla, myslela jsem si, že to je nějaká jednoduchá romantická kniha. Nějak jsem za touhle žlutou obálkou nečekala nějaká vážná témata. Časem se do knihu určitě pustím. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha zní zajímavě, ale asi ji vynechám :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.