KNIŽNÍ TIP: Jostein Gaarder


Svět je plný nedoceněných knih a autorů! Mezi ně dle mého názoru patří i Jostein Gaarder, jehož tři knihy bych vám v dnešním článku chtěla doporučit. Myslím, že se všechny hodí pro čtenáře bez ohledu na věk - autor kromě skvělých dějových linek vyniká i v nenásilném vkládání filozofických myšlenek do příběhu. Ale to není zdaleka jediný důvod, proč by vám tvorba tohoto spisovatele neměla uniknout!

Sofiin svět
(vyšlo v roce 2006 v nakladatelství Albatros)

Tuhle knihu od autora asi znáte všichni. Jedná se o takový malý beletristický průlet dějinami filozofie. Hlavní hrdinka Sofie se postupně setkává s významnými filozofy a jejich myšlenkami, což ji posunuje na ose jejího vlastního příběhu. Jako dítě jsem Sofiin svět zbožňovala a hlavně jsem se díky němu dozvěděla opravdu hodně o filozofii a dost si rozšířila obzory. Když jsem knihu ale četla podruhé, tolik už mi nedala. Pokud se chcete přesvědčit, že tahle věda opravdu není tak nudná, jak ji znáte třeba ze ZSV na střední, Gaarder vás o tom bez problémů přesvědčí. NA opakované čtení bych ji ale nedoporučila.

Hrad v Pyrenejích

(vyšlo v roce 2011 v nakladatelství Albatros)

Mé druhé setkání s Gaarderem proběhlo prostřednictvím titulu, k němuž se už budu vracet napořád. Kniha je psaná formou e-mailů a rámcově zasazená do romantického příběhu dvou neobyčejných lidí. Autor se tady hodně soustředí na myšlenky ekologie a náboženství, ale dozvíte se tu hodně různých názorů na různé aspekty společnosti. Zároveň vám bude trhat srdce příběh, který by sám o sobě v běžném románu úplně stačil, ale Gaarder do něj zvládá vkládat ještě tu etickou rovinu.


Dívka s pomeranči
(vyšlo v roce 2012 v nakladatelství Albatros)

Kvůli téhle knize vlastně celý článek píšu. Protože když jsem Dívku s pomeranči četla poprvé, plakala jsem. Donutila mě přemýšlet nad životem úplně jinak, přehodnotit si priority a dívat se kolem sebe. A tak jsem si ji letos přečetla znovu. Příběh mě možná tolik nezasáhl, ale opět mě postrčil k úvahám, k nimž bych se jinak nedostala. A hlavně mě donutil hledat smysl. A věřit na lásku. Knihy Josteina Gaardera nejsou napoprvé stejné jako napodruhé, ale vždycky vám něco dají. Něco, co si s sebou ponesete do života v uzlíčku na rameni. A kdyby tohle dokázala každá kniha, kterou jsem kdy četla, možná bych se v tom širém světě i našla.


Za poskytnutí Dívky s pomeranči děkuji Albatrosmedia, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste některou z knih Josteina Gaardera?
A pokud ne, jaká vás láká nejvíc?
Marky

Komentáře

  1. Prečítam si anotáciu na knihu niekde na internete a potom možno po nej aj siahnem hoci tohto autora nepoznám :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.