Aspoň to si od vás zaslouží. | Bez srdce

Název v originále: Heartless
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Žánr: retelling, fantasy, YA
Série: -
Počet stran: 440
Čteno: 12. - 14. srpna 2019, v češtině

Catherine se v Srdcově nežije špatně - je dcerou markýze a sní o tom, že si jednou otevře vlastní pekařství. Díky výborným zákuskům o ni projeví zájem dokonce i Král, jenže ten je hloupý a Cath o něj nestojí. Když potká šaška Šprýma, začne najednou ve dvoření poznávat smysl... Dočká se ale Catherine šťastného konce?

"Všechny ostatní naděje by byly marné."
"Ale naděje," pronesl, "dělá nemožné možným."

Bez srdce se řadí do kategorie mnoha a mnoha retellingů na Alenku v Říši divů. Pokud se vám už nějaký dostal do ruky, určitě víte, že bývají dost šílené a málokdy dělají čest svému vzorovému příběhu. Marissa Meyer ovšem opět ukázala, že s pohádkami to opravdu umí. Cath se totiž nepropadne králičí norou - ona v Říši divů už žije.

Autorce se skvěle daří postupně vyobrazovat proměnu hlavní hrdinky hned v několika ohledech. Jasně se tu ukazuje, že lidé kolem nás nás ovlivňují, ať už pozitivně nebo negativně. Catherine se snaží přežívat mezi intrikami u dvora, zároveň ale poznává šaška Šprýma, který jí ukazuje dosud nepoznané radosti života.

"Je jako růže, Šprýme. Krásná na pohled, ale nad těmi trny nejde mávnout rukou."

Cath nepatří mezi hrdinky, které by se nechaly provdat za prvního nápadníka - naopak! Autorce se do konvencí viktoriánské šlechty prostřednictvím protagonistky dokonce daří vpravit trochu feminismu. A dočkáte se i odhaleného kotníku! Možná vám to přijde přitažené za vlasy, ale mě tahle kombinace historie a fantazie vážně baví!

Původně jsem se dost bála se do Bez srdce pustit, protože se rojila spousta negativních ohlasů na pomalé tempo a málo děje. Mně osobně tedy rychlost spádu událostí vyhovovala a rozhodně se mi nezdálo, že by se toho dělo málo - líbilo se mi, že Marissa Meyer rozvíjí vztahy mezi postavami, kombinuje to s akčními scénami i vtipnými pasážemi. Jediné, co jsem těžce skousla, byl trochu uspěchaný konec, který většina ostatních čtenářů popisuje jako "konečně se to trochu rozjelo".

Odejít domů, zavrtat se hluboko do peřin a vylézt teprve po nejdelším spánku svého života. Ta touha byla tak silná, že se Catherine skoro rozplakala.

Nejsem velkým příznivcem pomalých knih, ale Bez srdce mě zkrátka a dobře bavilo. Líbila se mi dějová linka, postavy a jejich vztahy, proměna charakteru hlavní hrdinky i přiměřeně šílené prostředí Říše divů. Pokud ještě váháte, dejte Cathinu příběhu šanci - aspoň to si od vás zaslouží.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Vy si ji můžete pořídit zde.

Kterou knihu jste dlouho odkládali, ale nakonec vás nadchla?
Marky

Komentáře

  1. ja uprimne cekala neco vic, na Mesicni kroniky to rozhodne nemelo...

    OdpovědětVymazat
  2. Bez srdce mám doma od vydání a přesto jsem se k němu ještě nedostala. Hrůza se mnou! Snad se k němu někdy později dostanu. Velmi se mi líbí, že vypráví zase jiný retelling :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem ostuda a o této autorce neustále slyším a nic jsem ještě nečetla. Pravdou je, že mám na tuto knihu zálusk a po této recenzi ještě větší :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.