10 knih, které musím přečíst v roce 2020 + podcast



Ačkoli už si knihy pořizuji jen velmi zřídka, stejně mám doma pořád hodně nepřečtených titulů, což bych v roce 2020 chtěla změnit. Rozhodla jsem se tedy, stejně jako loni, sestavit seznam deseti knih, které letos zkrátka a dobře přečtu, ať se bude dít cokoli. Těchto deset knih spojuje jediná věc: mám je v knihovničce a čekají na přečtení. Zdá se to jednoduchý úkol? Uvidíme...

Pokud by se vám nechtělo číst, můžete si o knihách poslechnout epizodu mého podcastu:

Raven Boys
Tahle knížka už mi na poličce leží vážně dlouho - objednala jsem si ji v rámci jedné ze svých úplně prvních objednávek na Bookdepository. Od Maggie Stiefvater jsem před pár lety četla trilogii Vlci z Mercy Falls, která spadá do žánru paranormální romance a, jak už jste jistě uhodli, figurují v ní vlkodlaci. Autorčin styl psaní se mi i přes tak ohrané téma vážně zalíbil a donutil mě vcítit se do postav, tak doufám, že Raven Boys se mnou provedou totéž.


Pozorovatelka
Tohle je zase naprosto opačný případ. Knížka, o které vím, že se mi bude líbit. Slyším na ni samou chválu a měla jsem ji dokonce k dispozici ještě před vydáním. Takže je mi jasné, že si ji budu chtít vychutnat a ráda bych si na ni někdy udělala čas... Jenže kdy si prekrastinátor jako já najde v životě tolik času, aby přečetl celkou knihu na posezení? Já pevně doufám, že to bude právě v roce 2020.


.    

Dear Martin
Tuhle knížku jsem dostala k Vánocům od @j_karlovska spolu s velkým doporučením, tak jsem vážně zvědavá. Je to poměrně krátký příběh, ale nese důležité poselstvím - zabývá se totiž problematikou rasismu ve Spojených státech. O zápletce vím jen tolik, že hlavní hrdina píše dopisy Martinu Lutherovi Kingovi. A už jen tento námět podle mě stojí za to, abych si knihu přečetla.

The Gilded Wolves
Prostředí knihy je pro mě často důležitější než zápletka, a proto si zkrátka musím přečíst The Gilded Wolves od Roshani Chokshi. Odehrává se totiž koncem 19. století v Paříži - industrializace, večírky a myšlenky, které hýbou světem. Kromě toho má autorka za sebou už pěknou řádku úspěšných knih, takže věřím, že tahle fantasy mě bude bavit.



Flame in the Mist
Tohle je typický příklad knihy, u které mám příliš vysoká očekávání a vím to. Jedná se o převyprávění příběhu Mulan, na nějž nedám dopustit. Navíc jsem od Renée Ahdieh už četla vynikající sérii Pomsta & rozbřesk, která se zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec. Takže se zkrátka a dobře musím jen donutit začít čít první stránku a vím, že se mi to bude líbit.

Hate List
Znáte ten pocit, když někdo vychválí knihu do nebes tak, že se pak bojíte ji číst? Za Hate list konkrétně vděčím Zuzce. Středoškoláci Valerie a Nick sepíšou seznam věcí a lidí, které nenávidí. A Nick se jednoho dne pokusí ve školní jídelně všechny postřílet. O tématu školního střílení můžu doporučit knihu This Is Where It Ends od Marieke Nijkamp, která ve mě vyvolala spoustu emocí. Takže až se budu chtít psychicky vyčerpat, vím, po čem sáhnout.



The Kingdom
Jsou knihy, pro které si do knihkupectví jdete, a pak ty, které si pořídíte naprosto náhodně. The Kingdom od Jess Rothenberg patří do druhé skupiny. Pořídily jsme si ho někdy v prosinci s Olivkou a chtěly jsme si ji přečíst společně. Takže, Olivko, letos to musíme stihnout!

Grimm Lovelies
Další atmosférická kniha z prostředí Paříže? Já vím, tohle asi o něčem vypovídá: měla bych jet do Paříže a jen si tam číst, že? Na tenhle příběh se těším obzvlášť - lidi se tu mění ve zvířata a skupinka z nich zatouží udržet si svou lidskou podobu navždy. Vypadá to jako napínavý, temný příběh, který se mi určitě bude líbit.



The Darkest Minds
Na filmové adaptaci prvního dílu této série jsme byly spolu s Markét a přiznávám se bez mučení, konec jsem probrečela. Když jsem přišla domů, objednala jsem si celou sérii v pevné vazbě s tím, že si ji okamžitě musím přečíst... A vzhledem k tomu, že první díl skončil na tomhle seznamu, jistě tušíte, že to tak nedopadlo. Ovšem pokud se mi podaří letos přečíst celou trilogii, myslím, že si zasloužím opravdu velkou odměnu.

Doufejme v to nejlepší
Na tuhle knížku mě navnadila Klárka. Nevím o ní skoro nic, ale... je fialová? Nebo aspoň s tímhle přesvědčením jsem si Doueme v to nejlepší kupovala. Teď už ale vím, že se jedná o autorčinu zpověď. Docela náhle ztratila manžela, a pak se s tím musela vyrovnat. Další kniha na můj seznam knih, u kterých pravděpodobně budu plakat? Že váháte.



Aktuální skóre: 2/10


Kterou z těchto knížek si mám co nejdřív přečíst? Najdou se tu nějaké vaše oblíbené?
A které knihy byste si letos už vážně měli přečíst vy?
Marky

Komentáře

  1. The Kingdom má nádhernou obálku! ♥ Ráda bych tento rok četla více v angličtině, takže děkuju za tip! Rozhodně se po knížce podívám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má! Není za co, snad se nám oběma bude líbit :)

      Vymazat
  2. Držím palce jak se ti seznam knih povede přečíst, ani jednu z knih neznám. Budu se těšit na tvůj názor.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky jsem zvědavá, jak se mi budou líbit :)

      Vymazat
  3. Doufám, že se nebudeš zlobit, ale podcast jsem si nepouštěla :) Neber to prosím osobně, ale zařekla jsem se, že si nebudu pouštět žádné videa ani rozhovory, které se týkají knih :)

    Nicméně článek je parádní a výběr velmi zajímavý. Přeju hodně štěstí do čtení anglických knih :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle knížky vůbec neznám, ale držím palce, ať je konečně přečteš! :D
    Já jsem si dala výzvu 140 knih letos proto, prootže zhruba tolik nepřečtených knih mám doma. Sice se určitě nebudu řídit jenom tím, co už mám v knihovně, rozhodně se na to nechci omezovat, ale bude mě to motivovat. A teď od začátku roku pilně čtu knihy, které už dlouho odkládám, a je vážně strašná škoda, že jsem se do některých nepustila dřív. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to jsi dobrá! Tak doufám, že se ti to podaří splnit, a držím palce!

      Vymazat
  5. Většina knih vypadá dost dobře, držím palce, ať je zvládneš přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.