Pět nejpodivnějších knih, co jsem kdy četla



Málokdy se mi stane, že by se mi nějaká kniha zdála opravdu podivná. Ale když už ano, většinou nemám tušení, jak ji hodnotit. To, že se jedná o něco, co jsem ještě nikdy nečetla, přece neznamená, že tu knihu musím hned odsoudit - nebo ano? V dnešním článku jsem tedy sestavila seznam pěti knih a krátce popsala své pocity z jejich dočtení. Třeba se v tom najde i někdo jiný, něž jen já... 

Nocte
(Courtney Cole)
Tahle knížka ve mě vyvolala snad všechny možné emoce včetně nadšení, vzteku, smutku, zděšení. Hlavní hrdinka Calla je z dvojčat a s Finnem jsou nerozluční - až na to, že Finn má halucinace a deprese. Příběh se dost zamotává a čtenář tak docela neví, čemu věřit... až přijde závěr, který vás naprosto šokuje. Za to se můžu zaručit. Otázka je, jestli budete spokojeni s dalšími díly, protože tam se podivnost stupňuje a už nejsou pro každého - ovšem Nocte určitě lze číst i jako samostatný příběh.

Meč a ptáček
(Amy Harmon)
Protagonistka beze jména nemluví a nezpívá, neboť věří, že slova mají velkou moc. Autorka kombinuje příběh o dospívání s fantasy světem, magií a prapodivnou romantickou linkou. Zajímalo mě, jak se to bude všechno rozvíjet, ale měla jsem místy nutkání přeskakovat celé pasáže, protože nádherný a květnatý styl psaní se celkem táhl. Působí to jako každá druhá YA fantasy, ale věřte mi, že tady není běžného snad vůbec nic.



Ve stínu Hvozdu
(Naomi Novik)
Agnieszka se dostane do věže Draka, který ji vyučuje magii. Ona ovšem prokazuje talent docela jiným způsobem a začíná odkrývat nebezpečí, která číhají v okolo se rozprostírajícím Hvozdu. Autorka zkombinovala zajímavé pojetí magie, osobitou hlavní hrdinku i originální svět. Celá kniha na mě ale působila jako shrnutí děje nějaké ságy - dělo se toho hrozně moc, příběh se posunoval moc rychle anebo na mě padalo příliš mnoho vysvětlení najednou. Líbil se mi záměr i zpráva, kterou se autorka snažila předat, ale nějak ke mně nedolehla s takovou intenzitou, jakou bych čekala.

Etta a Otto a Russel a James
(Emma Hooper)

Třiaosmdesátiletá Etta jednoho dne vstane a vydá se k oceánu, ačkoli je to tisíce kilometrů daleko. Na dalších stránkách se pak rozvíjí melancholický, magický a srdcervoucí příběh tří lidí, kteří kdysi bývali mladí a mají hodně společné minulosti. Mám pocit, že tahle kniha na mě byla moc dobrá a unikla mi tak polovina významu, protože tu najdete tolik geniálních myšlenek. Jak jsem napsala v recenzi: je zároveň příčinou mého neštěstí i mou útěchou.


Smolná Sezóna
(Moira Fowley-Doyle)
Když na Cařinu rodinu dolehne smolná sezóna, pokaždé se ji prostě snaží přežít. Ale proč se jim všechny ty neštěstí a nehody dějí? A jak je zastavit? Právě o tom vypráví tato výjimečná kniha, která vás pohltí a nepustí. Pokud vás bavil třeba Ostrov lhářů, tohle je pro vás to pravé ořechové. Matoucí příběh, který s rozuzlením nabývá zcela nového významu a dokáže vás zainteresovat tak, že ji pak budete doporučovat a probírat se všemi okolo.


Za poskytnutí titulu Ve stínu Hvozdu děkuji Palmknihám, vy si e-knihu můžete pořídit zde.

Četli jste některou ze zmíněných knih?
A která kniha byla nejpodivnější pro vás?
Marky

Komentáře

  1. První díl Nocte ještě ušel, i když byl dost divný. U druhého jsem si říkala, že i autorka má asi halucinace, protože mi tam skoro nic nedávalo smysl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý díl byl ještě zmatenější, to je pravda :D

      Vymazat
  2. Smolná sezona mě docela zaujala, ale ještě jsem se k ní nedostala myslím, že jen tak nedostanu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nečítala som ani jednu z týchto kníh, ale poznám ten pocit, keď po dočítaní príbehu neviem vlastne čo si o ňom myslieť.

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznávám, že ani jednu z těch knih jsem nečetla, ale rozhodně jsou podivné. Aspoň podle tvého popisu :) Docela mě láká Smolná sezóna.
    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smolná sezóna určitě stojí za přečtení! A zážitky to podivné rozhodně byly :D

      Vymazat
  5. Žádnou ze zmíněných knih jsem nečetla a asi se ani nechystám :D Ani žádná podivná kniha mě nenapadá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to možná není úplně tvůj šálek čaje, každý máme jiný vkus ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.