10 důvodů proč si přečíst Tamařino souhvězdí


Říct, že Tamařino souhvězdí od české spisovatelky Aničky Musilové mě nadchlo, by bylo opravdu umenšování skutečnosti. Tahle knížka se mě dotkla tak, jako se to žádnému románu už dlouho nepovedlo. Ačkoli se jedná o Young Adult román, myslím, že má co dát každému.

Název v originále: Tamařino souhvězdí
Autor: Anna Musilová
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, společenský román
Série: -
Počet stran: 320
Čteno: 12. - 14. února 2019, v češtině

Anotace: Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. Jedinou spřízněnou duší je její nejlepší kamarádka Johana, sarkastická mladá novinářka, která má navzdory drsné fasádě sama problémů až dost. Všechno se ale začne obracet vzhůru nohama, když v kavárně potká o několik let starší Tamaru. Tamara ji fascinuje a zároveň děsí – její tajemnost i náhlý příval citů, který k ní Liv začne chovat. Tehdy ještě netuší, jak moc měsíce strávené po Tamařině boku ovlivní zbytek jejího života…


1) Fotografie
Hlavní hrdinka Liv se věnuje fotografii - ne jen tak povrchně, ale opravdu je to její vášeň. Má analogový foťák a má k zachycování okamžiků určitou úctu, kterou asi pochopí jen ten, kdo v sobě tenhle zájem našel také. Zároveň se mi ale líbilo, že Liv stejně občas vyfotí něco telefonem a dokáže od sebe oddělit umění a focení pro běžnou denní potřebu.

2) Dopisy
Mezi klasickými kapitolami, v nichž se odehrává hlavní dějová linka, najdete dopisy. Na začátku jako čtenář netušíte, čí jsou a komu jsou adresovány. Ale krásně doplňují Livin příběh a s každou další stránkou získávají na významu.

3) Nástup na vysokou školu
Neznám moc knih, které by se věnovaly přechodu ze střední na vysokou školu, přičemž se spíše odehrávají právě už na vysoké. Protože tohle téma je pro čtenáře Young Adult hodně aktuální a málo se o něm píše, jeho přítomnost v Tamařině souhvězdí je opravdu jedinečná. A věřím, že uklidní mnoho nejistoty.

První myšlenka, která vytane člověku na mysli hned po tom, co mu někdo položí otázku na tělo, je většinou upřímná. Pak ji pročešeme filtry, jako jsou strach a pochybnosti, co by si ten druhý pomyslel, až z nás nakonec vyjde hodně pokroucená verze toho, co opravdu chceme říct.

4) Rodinné zázemí
Jestli něco mladé lidi silně ovlivňuje, je to určitě rodina. A právě s vlivem rodičů autorka skvěle pracuje - ukazuje ho totiž nejen na protagonistce, ale taky na ostatních postavách v jejím věku.

5) Pražská kavárna
Další aspekt, který realisticky vyobrazuje život mladé holky, je její práce v kavárně. Líbí se mi, že káva hraje důležitou roli a Liv se v ní opravdu vyzná, ale čas od času si dá i nechutnou instantní břečku z automatu - když to situace vyžaduje. Koneckonců - kdo z nás to nedělá?

6) Romantická linka, která vás rozseká
K tomuhle asi nic dodávat nechci a nemůžu. Ale věřte mi, že vás syrový a reálný styl, kterým Anna Musilová tento příběh popisuje, vás dostane.

napsala jsem tvoje jméno do písku
stála na břehu a čekala
až ho smyje první vlna
a vezme s sebou i moje city

7) Aktuální svět
Jak už jsem tady zmínila několikrát, autorka si velmi zakládá na realističnosti. Mladí lidé někdy dělají hlouposti a jindy vedou hlubokomyslné diskuze. A používají se tu sociální sítě a technologie, takže občas získáte pocit, že postavy jsou vašimi kamarády.

8) Duševní zdraví
Livina nejlepší kamarádka Johana trpí úzkostmi a autorka to popisuje velmi lidsky a závoeň srozumitelně. To ale není důvod, proč tady duševní zdraví zmiňuji. Anna Musilová totiž klade důraz na psychické rozpoložení postav, které se promítá do děje.

9) Silné přátelství
Vztahy mezi postavami mají v Livině příběhu taky své důležité místo - a že jich tam autorka vměstnala opravdu hodně! Nejvíc se mi ovšem líbilo právě přátelství mezi Liv a Johanou - rozhodně ne dokonalé, ale krásné a upřímné.

"Někdy nemáme sílu odejít a potřebujeme, aby to ten druhý udělal za nás." I když zůstat bolí taky, srdce lidem často nedává na výběr.

10) Vyzrálý styl psaní
Už jsem ho tu zmínila několikrát, ale zaslouží si svůj vlastní bod. Anna Musilové se od Černooké neskutečně posunula. Její styl psaní je realističtější, vypracovanější a ještě dokonalejší, než jsem na základě chvály literárních kritiků očekávala. Zkrátka a dobře, v Aniččině další knize se máme na co těšit.

Za knihu děkuji nakladatelství YOLI, koupit ji můžete zde

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Na Tamaru se rozhodně chystám. V hlavě už se mi trochu rodí nápad na bakalářku, tak taky kvůli tomu... :D A teď se na ni těším ještě víc. A ta obálka je hrozně krásná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se povedla, ale hlavně ten obsah stojí za to! :D Doufám, že se k ní brzy dostaneš!

      Vymazat
  2. Pěkně shrnuto do deseti bodů, díky Marky.. Nejvic se mi líbí body č. 1, 2, 5, 7 a 9. Knihu si určitě co nejdřív přečtu...

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze. Píšu si knihu na seznam budoucího čtiva. Českých autorů není nikdy dost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, mezi českými autory mám taky co dohánět :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.