Pět důvodů, proč si poslechnout Černookou

Během zkouškového se nikdy nejsem schopná soustředit na papírové knihy, a tak se dost často vracím ke svým oblíbeným příběhům poslechově. Tentokrát přišla řada na Černookou od Aničky Musilové a já jsem byla snad ještě nadšenější, než když jsem knížku četla poprvé. Tak jsem rovnou sepsala pět důvodů, proč by audioverze neměla uniknout ani vám.

1. Viktorie se mění
Hlavní hrdinka si v průběhu knihy projde neskutečným vývojem a prostřednictvím audioknihy má čtenář možnost sledovat tuhle proměnu přímo z první řady. Mění se rychlost přednesu, tón hlasu, ale také střih a hudba v pozadí... a všechno do sebe zapadá tak, že dojem z poslechu je dvojnásobně intenzivní.

2. Děsivé scény
Výše zmíněné aspekty propracované audioknižní verze pochopitelně nahrávají i děsivým scénám, kterých v tomhle Young Adult thrilleru najdete víc než jen pár. Během poslechu mi běhal mráz po zádech a přiznávám, že jsem musela poslech občas přerušit, abych některé části rozdýchala.

3. Černooká vypravěčkou
Viktorii se od určité chvíle v životě začne objevovat černooká verze jí samé, která ji děsí a nasazuje do hlavy pěkně zlé myšlenky. No a právě tyhle myšlenky a ošklivé komentáře Černooké v audioknižní verzi skvěle vyniknou především díky vynikající interpretce Veronice Lazorčákové.

4. Emoce
Vím, že už jsem zmiňovala strach, ale při poslechu audioknihy zkrátka víc vyniknou všemožné emoce, které byste při prolistování stránek sotva zaznamenali. Můžete si vychutnat zamilovanost, pouto přátelství, vděk, nejistotu, ale také úzkost a agresi - to všechno vás pohltí částečně díky výborné práci autorky a částečně díky skvělé režii audioknihy.

5. Práce se slovy
Styl psaní Aničky Musilové jsem si sice oblíbila převážně díky její druhé knize, Tamařinu souhvězdí, ale i v Černooké se ukazuje, že čeští autoři můžou dosáhnout a leckdy předčit úroveň těch zahraničních. Je mi trochu líto, že si v audioknize člověk nemůže označovat oblíbené pasáže, ale o to víc jsem si nádherně zpracované myšlenky užila a zapamatovala.


Název v originále: Černooká
Autor: Anna Musilová
Vydavatel: Témbr
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Délka: 8 hodin 21 minut
Posloucháno: v červnu 2020, v češtině
Hodnocení: 4,5/5*

Děkuji nakladatelství Témbr za poskytnutí audioknihy k recenzi. Poslouchala jsem ji v aplikaci Audiolibrix.

Četli jste některou z knih Aničky Musilové, nebo se na ně teprve chystáte?
Marky

Komentáře

  1. Tato kniha neunikla mé pozornosti. Ale přiznám se, že mě příliš neláká. Ale o audioverzi zauvažuju. Ta zní velmi dobře. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu se přiznám, jsem nečetla, ale jako audiokniha mě docela láka, už kvůli té dramatičnosti a vývoje skrz vyprávění :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji na poličce, snad se k ní během prázdnin dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedený článek! Rozhodně v psaní blogu pokračuj. Jak je vidět, nejsi v psaní žádný začátečník. Za profíky považuji třeba i experty z e-shopu guaranaplus.cz. Jedná se o kvalitní český internetový obchod, který nabízí pestrou škálu produktů od A do Z.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.