Seznam knih na léto 2020


Seznam knih, které během prázdnin plánuji přečíst, jsem psala už v letech 2015201620172018 i 2019. Každý rok se snažím zvládnout pár knih, které mi na poličce leží i dlouho, nebo je z nějakého důvodu podvědomě odkládám. V průběhu léta budu označovat (knihy, které jsem už přečetla, takže i vy v tomhle článku můžete sledovat, jak si vedu. A na začátku příštího školního roku se určitě dočkáte závěrečného zhodnocení...

Letos jsem se rozhodla článek pojmout trochu jinak, a tak si všechny detailnější informace o zmíněných knihách stejně jako moje důvody k jejich přečtení můžete poslechnout v nejnovější epizodě podcastu Knihovory. Dále se pak můžete kouknout na seznam knížek, které v podcastu zmiňuji, spolu s krátkým shrnutím.

Podcast si můžete poslechnout na: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Anchor 
Jako první bych se chtěla vrhnout na recenzní výtisky, které mám doma už příliš dlouho na to, aby zůstaly i v létě nepřečtené. Moc se těším na Dvě temné vládkyně (), třetí díl tetralogie Tři temné koruny - pokud tuhle sérii ještě neznáte a máte rádi fantasy, určitě vám ji můžu doporučit! Poslední dobou se také roztrhl pytel s YA knihami, které se odehrávají ve frankofonním světě - a proto mě čeká Enchantée (). No a do třetice všeho dobrého se chystám na Možnosti milostného románu, který mě láká už dlouho, jen ho trochu odsouvám kvůli hlavnímu tématu.



To bych nebyla já, abych na nějaký seznam nezahrnula aspoň pár audioknih! Moc se těším na poslech Ččernooké
 () od Aničky Musilové. Tahle YA knížka s vážným tématem se mi moc líbila a věřím, že poslech bude stát za to. Stejný názor mám i na Smrtku (), kterou bych si chtěla trochu osvěžit, než se pustím do závěrečného dílu (snad vyjde už letos!). Také mi zbývá doposlouchat Tanec s draky, pátý díl série Píseň ledu a ohně, než si budu moct dát kompletní maraton celého seriálu.



Taky se vám občas stane, že musíte rozečtenou knihu odložit a začít jinou, ale k té původní se už nevrátíte? Tenhle osud bohužel potkal Yes No Maybe So, YA contemporary s pozadím amerických voleb, na kterou se už dlouho chystám. Taky se dost stydím za Boží hrob (), druhý díl mé milované Nikdynoci. Možná ji přiberu ke čtení i napodruhé... A taky bych ráda pohnula tematicky i s nejnovějším cestopisem Ládi Zibury, Prázdininy v Evropě.

Kristie z instagramu @kristiespacilova pořádá v červnu projekt #ctuduhoveknihy a spolu s ním probíhá i společné čtení knížky Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru - už mi na poličce leží nepřečtená několik let a je na čase to změnit! Další kniha s dominantím tématem diverzity, kterou bych ráda zařadila na seznam je Heretics Anonymous (), protože ji stále doporučuje americká booktuberka Emmmabooks. A nesmím zapomenout ani na A Thousand Perfect Notes, kterou napsala moje oblíbená knižní blogerka Cait Drews.



Samozřejmě musím pohnout i se svým projektem #docitamserie (více informací tady), do nějž se pořád můžete taky zapojit! Hodně zvědavá jsem na Golden Son, druhý díl Red Rising, kde autor kombinuje římskou mytologii, kasty a koncept her o život. Taky bych ráda dočetla Shiny Broken Pieces (), druhý a poslední díl série o jedné ne tak dokonalé baletní akademii. A nesmím zapomenout ani na Šampiona od Marie Lu, kterým bych chtěla uzavřít jednu ze svých nejoblíbenějších dystopických sérií.


Taky na mě na poličce čeká pěkných pár knih od mých oblíbených autorek! Samozřejmě se nemůžu dočkat Call It What You Want od Brigid Kemmerer, autorky Dopisů ztraceným. Taky jsem si jistá, že se mi bude líbit The Fountains of Silence () od Ruty Sepetys, od které bych snad četla i nákupní seznam. Na samotný závěr seznamu přidávám NeObyčejné od V. E. Schwab, protože superhrdinská tematika v kombinaci se stylem psaní téhle autorky mě určitě nadchne.




Aktuální skóre: 8/18

Co plánujete na letošní léto vy?
Pokud jste některé z těchto knih četli, určitě mi napište, jak se vám líbily!
Marky

Komentáře

  1. 18, tolik knih možná nezvládnu přečíst ani do konce roku (zachránit to můžou leda audioknihy :D). Ale držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
  2. 18? Wow. To já letos asi nestihnu. Ale chtěla bych aspoň 12 O:)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, krásný seznam :) Držím palce ať stihneš alespoň polovinu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.