Zamilovala jsem se. | Rozvratník

Už je to nějakou dobu, co jsem napsala pořádnou recenzi, ale Rozvratník si to rozhodně zaslouží. Ačkoli jde o šestý (a bohužel poslední) díl fenomenální série Divotvůrce od Sebastiena de Castella, pořád mě dokázal něčím překvapit...

Bonus přímo od autora
Pamatuju si to, jako by to bylo včera: na HumbookFestu 2018 jsem dělala rozhovor se Sebastienem de Castellem a on mi prozradil jednu drobnost, kterou si naplánoval do posledního dílu. Tuhle část rozhovoru jsem nikdy nezveřejnila, ale ta věc se ve finále doopravdy stala. Ovšem jak už jste asi uhodli, velkým fanouškem téhle série jsem byla už od začátku.

Nad malým psacím stolem a masivní židlí byla na zdi plaketa s nápisem v archaické daromanštině, který jsem dosud nedokázal přeložit, ale byl jsem si skoro jistý že na ní stojí: "Jo, jsi v háji."

Dotažení všech uzlů
Vzhledem k tomu, že tohle má být recenze posledního dílu série, z děje vám neprozradím ani střípek. Ale všichni, kdo na tohle finále napjatě čekali, se rozhodně nemají čeho bát - všechny dějové i vztahové linky se uzavřou. Aspoň do takové míry, do jaké se na více než pětistovce stran uzavřít dají. A pro ty z vás, kterým ani takový konec nestačí, autor přidal ještě speciální doslov.

"Důvěřuj své paměti, že ti poví, kde je cíl. Důvěřuj své ruce, že si pamatuje, jak se hází. A především důvěřuj svému srdci, že tě povede správnou cestou."

Postavy i humor
Kromě uzavření hlavního příběhu se v Rozvratníkovi vyvíjí i samotný hlavní (anti)hrdina. Kellen dospívá s každou stránkou téhle série, ale právě v posledním dílu musí vyvinout veškeré úsilí, aby dokázal všechny své blízké dovést k dobrému konci. S tím, jak se ale víc a víc snaží, samozřejmě vyvstává víc a víc komických situací... A tak se můžete již tradičně těšit i na vytříbený smysl pro humor, zvláště v případě kočkoveverčáka Reichise.

"Vaše tváře jsou tak ošklivé, že pokaždé, když je začnu počítat, ztratím nit, poněvadž se mi udělá na blití. Kromě toho, dvě oči jsi mi dlužil před hodinou. To třetí je úrok."

Zamilovala jsem se...
Donekonečna bych však mohla vyzdvihovat snad všechny aspekty této knihy. Zamilovala jsem se do stylu, kterým Sebastien de Castell píše. Zamilovala jsem se do světa, který se s každou knihou rozšiřuje a prohlubuje, jak ho čtenář prozkoumává spolu s Kellenem a jeho přáteli. Zamilovala jsem se zkrátka do celé téhle série a přiznávám, že posledních pár stránek jsem obrečela... Než jsem si uvědomila, že si  ji vlastně můžu klidně přečíst celou znova!

Z toho plynulo, že mi Toriana nepodala smrtelnou dávku jedu a brzy jsem mohl být schopen provést svůj úmysl.
Už jsem jenom potřeboval nějaký úmysl, který bych provedl.

Název v originále: Crownbreaker
Autor: Sebastien de Castell
Překlad: Petr Kadlec
Nakladatelství: Egmont
Žánr: middle grade/YA, fantasy
Série: Divotvůrce #6
Počet stran: 536
Čteno: v červenci 2020, v češtině
Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatrosmedia, vy si ji můžete pořídit zde.

U které série byste si přáli, aby nejlépe nikdy neskončila?
Marky

Komentáře

  1. Moc krásně napsaná recenze :) Tuhle sérii mám taky moc ráda i když jsem zatím četla jen dva díly a zbytek na mě teprve čeká :)

    OdpovědětVymazat
  2. V tejto sérii som zatiaľ čítala prvé dve časti a veľmi sa mi páčili, tak som už uvedavá na pokračovanie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja sa hlavne teším na Cestu Argosanů, ktorá vyjde v novembri ♥️😍😍.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.