Úsměv do sluchátek | Restaurant na konci vesmíru


O knize Stopařův průvodce Galaxií od Douglase Adamse už slyšel asi každý - minimálně už před vámi někdo jistě jako odpověď použil magické číslo 42. Já jsem první díl téhle fenomenální série četla dokonce dvakrát, než jsem se konečně dopracovala k pokračování. Dnes jsem tu ale konečně s recenzí na Restaurant na konci vesmíru v audioknižní podobě.

Absurdita versus humor
Kdo je s touto sci-fi sérií alespoň trochu obeznámen, jistě ví, že je potřeba očekávat neočekávatelné. Douglas Adams se vyžívá v popisu absurdních situací, nelogického chování postav a zmateného vesmíru... a na tom všem stojí geniální situační humor. Ve druhé části slavné trilogie v pěti dílech (jak ji sám autor nazývá) se ovšem tahle absurdita trochu vymkla z rukou. Čtenář se místy v chaotických dialozích ztrácí a přestává odlišovat realitu a představy.

Změna interpreta
Příběh naštěstí přímo navazuje na závěr první knihy, takže máme aspoň lehkou možnost se v ději zorientovat. A přiznávám, že mě v tomhle ohledu zachránila audiokniha. Vypravěč Vojtěch Kotek totiž postavy odlišuje, takže lépe rozeznáte, kdo zrovna mluví nebo z čí perspektivy příběh sledujeme. Původně jsem se změny interpreta trochu bála, protože Vojtěch Dyk se k atmosféře hodil perfektně, ale strachovala jsem se nakonec zbytečně.

Úsměv do sluchátek
Vzhledem k tomu, že jsem se do auidoknižního podání pouštěla s mírnou skepsí, mě nakonec Restaurant na konci vesmíru mile překvapil. Nenadchl mě tolik, jako první díl - už jsem věděla, do čeho jdu. Pořád se ovšem jedná o příjemný poslechový zážitek a můžu vám zaručit, že s tímhle příběhem ve sluchátkách se budete culit třeba i při jízdě autobusem (což ovšem přes roušku nebude vidět, takže se klidně usmívejte!). Jestli hledáte knihu, která vám zvedne náladu, s touto sérií rozhodně nešlápnete vedle!

Název v originále: The Restaurant at the End of the Universe
Autor: Douglas Adams
Vydavatel: Tympanum
Žánr: sci-fi, humor
Série: Stopařův průvodce Galaxií #2
Délka: 7 hodin 5 minut
Posloucháno: v září 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste tuhle legendární sérii?
A vracíte se ke svým oblíbencům v audioknižní podobě?Marky

Komentáře