Jedno splněné přání | Studie jedu

Už mockrát se mi stálo, že jsem četla nějakou knihu v cizím jazyce a přála si, aby vyšla taky u nás. Abych si mohla užít český překlad, ale taky aby se dostala do rukou čtenářům odsud. Jednou z takových knih byla právě Studie jedu od M. V. Snyder - a nakonec jsem se dočkala! Proč byste si ji vy měli rozhodně přečíst také se dozvíte v dnešní recenzi.

Nevím, zda to byla hrozba nebo slib, ale jak jsem znala Valeka, rozhodně to nebyla planá slova.

Velitelova ochutnavačka
K téhle YA fantasy jsem se vrátila na den přesně po čtyřech letech, ale přesto jsem si základní příběh pamatovala: odsouzená vražedkyně Jelena má na výběr mezi popravou a rolí velitelovy ochutnavačky. Vybere si druhou možnost a začne se zaučovat, ale v paláci na ni čekají nebezpečí nejen z její minulosti.

Život takový, jaký je
Na to, že se bavíme o sérii pro mládež, najdete v příběhu dost překvapivě drsných scén. A teď po letech si teprve uvědomuju, že číst tohle třeba ve třinácti, asi bych se fakt bála. Teď ovšem spíš oceňuju, že se autorka nebojí ukázat život Jeleny takový, jaký je - se všemi jeho temnými stránkami. Díky tomu protagonistka působí realisticky a dostává charakterovou hloubku. Bohužel je to místy na úkor rozvoje ostatních postav, ale nebojte se - ty dostanou prostor v dalších dílech.

Podivná kombinace pocitů, ale jako hnací motor sloužila výborně

Prostředí a magie
Maria V. Snyder si taky hraje s prostředím. Jména a názvy znějí slovansky a popis světa se taky od běžných fantasy dost odlišuje. Zároveň autorka naznačuje fungování magie, ale nezahlcuje čtenáře žádnou složitostí. Prostor a jeho zákonitosti zkrátka stojí na pozadí příběhu a charakterů - doplňují a dodávají rámec, ale nezahlcují nás zbytečnými informacemi. To by jinak Stude jedu musela mýt minimálně 700 stran, a to by byla dost nuda.

(Ne)dotažené konce
Do popředí knihy se naopak dostává akce v podobě různých bojových scén, ale taky intrik a dvorských zápletek. A to já moc ráda. Trochu mě mrzí, že některé konce byly v závěru dotažené trochu narychlo. Některé další naopak zůstaly otevřené, takže se aspoň mám na co těšit do dalších dílů... A vy taky - tak snad si je všechny přečtete!

"A nebojte. Já sice hradní tamtamy poslouchám, ale rozhodně sama nebubnuju."


Název v originále: Poison Study
Autor: Maria V. Snyder
Překlad: Magdaléna Stárková
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy
Série: Studie #1
Počet stran: 408
Čteno: v říjnu 2020, v češtině
Hodnocení: 3,5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatrosmedia, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste nějakou zahraniční knihu, u které byste si přáli, aby vyšla u nás?
Marky

Komentáře

  1. Ty jo, příště se můžeš zasadit o vydání třetího dílu Čarozemě! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.