Únik do elfího světa | Exilium

Někdy si každý potřebujeme u čtení trochu odpočinout a utéct na stránkách knížek do jiného světa a pryč od šedé reality. A přesně pro tyhle příležitosti je tu série Strážce ztracených měst od Shannon Messenger. Já si nedávno přečetla její druhý díl, Exillium, a ráda bych vám ho dnes trochu přiblížila.

"Ale ty jsi normální. A současně výjimečná. Nijak se to nevylučuje."
"Opravdu? A uvědomuješ si, že si ta dvě slova protiřečí?"


O čem to je?
Sledujeme příběh Sophie Fosterové, která se v prvním díle dostala do světa elfů. Překonala tu už nejednu překážku a zjistila, že ani sem tak docela nezapadá. Nyní ji ale elfí říše potřebuje víc než kdy jindy a ona tak kromě chození do školy bude možná muset ještě zachránit reputaci Rady... a celého elfího společenství. Jestli se jí to povede, o tom se musíte přesvědčit sami.

Naivita a trampoty
Middle grade, tedy knihy určené mladším teenagerům, příliš často nevyhledávám. Většinou se mi totiž nedaří překousnout jistou naivitu, která se s hrdiny v tomto věku chtě nechtě pojí. Právě Strážce ztracených měst je ale důkazem, toho, že s ní lze pracovat. Tahle série mě zkrátka baví, u jejího čtení si skvěle odpočinu, přesto ovšem nemusím nad postavami kroutit hlavou nebo zvedat oči v sloup. Naopak si jejich trampoty docela užívám, k tomu se přiznám.

"Dnešní večer si budeš pamatovat po zbytek života."
Ovšem, o tom nepochybovala. Bohužel měla spíše dojem, že ten večer vstoupí do dějin jako Noc, kdy si Sophie Fosterová přišlápla chobot a před celým elfím si natloukla nos.

Hned několik zápletek
Musím pochválit i spád samotného příběhu - ač má kniha necelých 500 stránek, utíkají pod rukama jako nic. Shannon Messenger úspěšně rozvíjí hned několik zápletek, z nichž si některé dokonce schovává do dalších dílů, takže se máme na co těšit. Stejně jako v případě první knihy je ale i konec Exillia dost uzavřený na to, abyste mohli s klidem čekat na vydání pokračování.

Bilance
Jediné, co bych knize vytkla, je pojetí romantických vztahů: ač je Sophie popisovaná jako poměrně průměrná mladá slečna, všichni (elfští) kluci, kteří ji lépe poznají, na ní mohou oči nechat. Nezbývá než doufat, že z toho všichni do příštích dílů vyrostou. Nerada bych ale končila negativně - ačkoli celá série Strážce ztracených měst není zrovna literárním veledílem, její čtení si rozhodně užívám. A jak už jsem zmínila na začátku, pokud potřebujete trochu utéct současné situaci, rozhodně byste ji měli zařadit na svůj seznam knih k přečtení!

"Divila by ses, ale naděje dělá zázraky, Sophie."


Název v originále: Exile
Autor: Shannon Messenger
Překlad: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: Ocelot
Žánr: fantasy, middle grade
Série: Strážce ztracených měst #2
Počet stran: 480
Čteno: v říjnu 2020, v češtině
Hodnocení: 3,5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Megaknihám, vy si ji můžete pořídit tady.

Máte nějakou oblíbenou sérii, u které si vždycky odpočinete?
Marky

Komentáře