Čtrnáct postav a chvilka poslechu | Vlastníci

Hranice mezi divadelní hrou a audioknihou s kompletním obsazením může být někdy dost tenká. A právě Vlastníci Jiřího Havelky ji docela úspěšně smazávají. Příběh jedné běžné domovní schůze autor zpracoval do pěkně dramatické komedie, která v posluchačích jistě dokáže vyvolat spoustu emocí.


Smích nebo pláč
Jestli se u audioknihy budete smát nebo plakat se odvíjí od toho, jak moc se vás životní situace a pozice jednotlivých postav dotknou. A samozřejmě jak moc vám záleží na domovních schůzích, protože jednu takovou prostřednictvím Vlastníků sledujeme. Myslím ale, že tenhle titul nemůže nechat chladným snad vůbec nikoho. 

Čtrnáct postav
Na Vlastnících se podílelo celkem 14 interpretů, takže jsem se před poslechem dost bála, že s mi budou plést. Ale jak už jsem zmínila, tohle zpracování dost stírá hranici mezi hrou a knihou, takže při poslechu máte pocit, jako byste sledovali divadlo ve své vlastní hlavě. Navíc všichni interpreti podali naprosto fenomenální výkony - většinu jmen už koneckonců díky jejich talentu nejspíš znáte. Zvukové efekty psaní, posouvání papíru, ale i mluvení z různých úhlů totiž dodávají do sluchátek úplně jiné dojmy. Jiřímu Havelkovi se v rámci jediné hodiny dokonce daří dopřát postavám dost prostoru na rozvoj, takže můžete sledovat pohnutky jejich jednání a samozřejmě vzájemné vztahy.

Chvilka poslechu
Přiznávám, že mě tenhle titul pěkně překvapil. Protože je poměrně krátký, nechci prozradit příliš, ale chci vám ho rozhodně ze srdce doporučit. Nejde o žádnou významnou časovou investici, protože ho máte poslechnutý za chvilku (stačí se věnovat vaření nebo domácím pracím, a je to). A věřím, že té chvilky nebudete litovat. Je to zkrátka takový menší výsek ze života. A vzhledem k osudům některých postav doufám, že ne právě toho vašeho.

Název v originále: Vlastníci
Autor: Jiří Havelka
Vydavatel: Audiotéka
Žánr: komedie, superprodukce
Série: -
Délka: 1 hodina 15 minut
Posloucháno: v prosinci 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Poslouchali jste někdy nějakou rozhlasovou hru?
Marky

Komentáře

  1. Rozhlasových zpracování jsem poslouchala už celkem docela dost, hlavně klasiky tedy - myslím, že posledně to byl Dekameron nebo teď třeba Oidipus. Vlastníci mě lákají, ale asi si je dám jako film. :-)

    Veselé Vánoce přeji!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.