Klíčové zvraty a citové vypětí | Naslouchač


Naslouchače od Petry Stehlíkové jsem poprvé četla v roce 2018. Tehdy to byl v Česku jeden z největších hitů a já ho spolu s druhým dílem zhltla asi za dva dny. Ovšem teď, když se blíží vydání třetího pokračování, už jsem si z děje nepamatovala skoro nic. Tak jsem se rozhodla poslechnout si audioknihu - jak to dopadlo, si přečtěte sami.


O čem to je?
Hlavní hrdinka Ilan už od narození skrývá, že je žena, aby se vyhnula krutému osudu. Zároveň patří mezi sklenaře, kteří jsou nuceni otročit v dolech na sklenit - zázračný materiál, který řeší většinu problémů záhadných lidí z nížin. Ilan se na tento osud připravuje taky, v pěti letech se u ní ale objeví dar, který jí možná změní život... 

Promyšlený a nabitý děj
Zní to složitě? Rozhodně ano! Je patrné, že autorka má děj promyšlený hodně dopředu, stejně jako fungování světa, kde se vše odehrává. Když nad tím zpětně přemýšlím, tak je vlastně celá první kniha takovým úvodem do plánované pentalogie. To ovšem neznamená, že by se vůbec nic nedělo. Kniha naopak pokrývá poměrně dlouhý časový úsek Ilanina dětství, takže se autorka zaměřuje především na důležité události a klíčové zvraty.

Vyprávění malého dítěte
Co se audioknihy týče, opět jsem byla příjemně překvapená. Interpretka Jitka Ježková, která se už podílela na tvorbě mnoha audioknih různých žánrů, vyprávět opravdu umí. Ačkoli je mnohem starší než protagonistka, kterou sledujeme už od němluvněte, dokáže skvěle předat úhel pohledu malého dítěte a názory mladé slečny. V jejím podání výborně vyniknou jak citově vypjaté, tak napínavé a akční scény.

Doporučení na závěr
Audiokniha je za mě skvělou možností, jak si Naslouchače osvěžit - připomenout si děj, svět i postavy. Také bych ji ale doporučila, pokud se k vám tato série zatím nedostala. Poslech vám umožní se se vším seznámit a děj i předávání informací je dostatečně pozvolné, abyste ho stíhali vnímat i případě, že je pro vás všechno nové. Nemám co vytknout, takže se moc těším, až si poslechnu i druhý díl této skvělé série!

Název v originále: Naslouchač
Autorka: Petra Stehlíková
Vydavatel: Audiotéka, Host
Žánr: fantasy, dystopie
Série: Naslouhcač #1
Délka: 10 hodin 30 minut
Posloucháno: v březnu 2021, v češtině
Hodnocení: 4,5/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Už jste četli Naslouchače, nebo čekáte, až tahle série vyjde celá?
Marky

Komentáře