To se moc často neslyší! | Život, vesmír a vůbec

Někdy si říkám, že bych měla série hodnotit dohromady. Ale pak přijde série, jejíž název samotný napovídá že každý díl bude úplně jinak šílený. Tak jsem tady s recenzí na Život, vesmír a vůbec. Ne doslova - mám na mysli třetí díl Pětidílné stopařské trilogie od Douglase Adamse.


Vzory v absurditě
Hned na začátku přiznávám, že tohle bylo opravdu výživné čtení. Jen ne tak docela, jak bych si přála. Stopařův průvodce je sci-fi série založená na specifickém humoru a pořádné porci absurdity, která tak trochu autorovi umožňuje dělat si s dějem, postavami, i prostředím, co se mu zrovna zlíbí. To mě na předchozích díle bavilo, protože v i v takové absurditě má čtenář možnost najít jistý vzor. Ve třetí knize si ovšem Douglas Adams pohrává především s časem, což mě neskutečně mátlo.

Kritický faktor času
Tohle úskalí by se možná dalo vyřešit četbou fyzické knihy, protože na audioknihu jsem se přece jen nedokázala tolik soustředit a pochytit všechny časové skoky. Můj subjektivní dojem z poslechu je tak poměrně zkreslený, protože jsem se musela pořád vracet zpátky, abych se zorientovala v ději (a aspoň trochu v čase). V jednu chvíli jsem dokonce musela začít poslouchat začátek znovu... ale nevzdala jsem to a nakonec se děj přece jen protnul!

Změny hlasů i interpretů
Na druhou stranu ale rozhodně nemůžu říct, že by poslechová verze byla špatně zpracovaná - naopak! I když mě mrzí výměna interpretů po prvním díle (čistě proto, že mám ráda kontinuitu), Vojtěch Kotek namluvil příběh naprosto skvěle. Zvládá dokonce měnit hlasy podle toho, která postava zrovna mluví - a to se moc často nevidí neslyší! Stejně tak musím pochválit zpracování zvukových efektů, bez kterých by audiokniha pravděpodobně nedávala vůbec žádný smysl.

Pauza od stopařů a galaxií?
Jak jsem už ale zmínila v úvodu, tuhle sérii čtu především pro její absurditu a humor, se kterým to Douglas Adams zkrátka umí. A tento aspekt mě rozhodně nezklamal. Možná si dám od galaxií a stopařů teď na chvíli pauzu, jsem si ale jistá, že chuť pustit si do sluchátek další díl zase přijde. A pokud hledáte něco odlehčeného a správně divného, tuhle sérii můžu jedině doporučit.

Název v originále: Life, the Universe and Everything
Autor: Douglas Adams
Vydavatel: Tympanum
Žánr: sci-fi
Série: Pětidílná stopařská trilogie #3
Délka: 6 hodin 51 minut
Posloucháno: v březnu 2021, v češtině
Hodnocení: 3/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Dočítáte série, nebo je někdy necháte nedočtené?
Marky

Komentáře

  1. Taky mám pořád dilemata, jestli o sériích psát až když je celé přečtu, nebo o každém dílu zvlášť. Třeba o Narnii asi napíšu, až ji dočtu celou. O Hraničářově učni jsem taky napsala, až když jsem přečetla všechny díly (tehdy vydané). Na druhou stranu je to pak článek spíš pro ty, kteří už sérii taky četli nebo jim nevadí spoilery. :-D

    Na Stopařova průvodce se chystám, mám ho doma už asi.. no, několik let. :D :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.