Obsah versus forma | Deník farářky

Pokud jste Martinu Viktorii Kopeckou neznali, po její účasti ve StarDance už o ní jistě víte. Já sice nejsem věřící, blog farářky mě ale baví jednou za čas číst nebo i průběžně sledovat. A když jsem se dozvěděla, že tenhle blog se dočká i knižní podoby, byla jsem pochopitelně nadšená. Jak u mně audioknížka Deník farářky nakonec dopadla?

Humor, náboženství, myšlenky i rozhovory
Deník farářky je sbírkou osobních zážitků autorky (ne)souvisejících s její profesí, obyčejných historek ze života, kázání a zamyšlení. A ačkoli to může působit jako skvělá sbírka textů, právě tohle pro mě byl kámen úrazu. Různé formáty se ve mně tloukly a než jsem si zvykla na jeden, přišel jiný. Bohužel pro mě tahle různorodost nejen nefungovala, ale taky mi vlastně žádný z aspektů nepřišel úplně dotažený. Ať už jde o humor, náboženský aspekt, lidskost nebo myšlenkové procesy, všechno v důsledku vyznělo tak nějak napůl.

Audioknižní úskalí
Je ovšem třeba přiznat, že jsem Deník farářky poslouchala v audiokninžní podobě, což dost ovlivnilo můj dojem z knihy. Mezi jednotlivými texty totiž nejsou žádné zvukové předěly, a tak jsem si často ani neuvědomila, že skončila historka z pracovní cesty a začala úvaha o lásce k sobě samé. V tomhle ohledu rozhodně doporučuju spíš papírovou verzi knihy nebo přímo samotný blog, protože tam se jistojistě neztratíte.

Co mě bavilo?
Abych ale pouze nehanila, rozhodně musím pochválit interpretaci. Většinu audioknihy čte Tereza Kostková, jejíž hlas mám spojený hlavně s příběhy z dětství, a tak se mi moc dobře poslouchal. Kázání pak načetla autorka, Martina Viktorie Kopecká, což taky působilo naprosto skvěle. A spousta textů se mi samozřejmě moc líbila, pobavila mě nebo mě přiměla k zamyšlení. Jen mi zkrátka bylo líto, že forma tolik ovlivnila můj dojem z obsahu. Tak se vy nenechte a dejte Deníku farářky šanci!


Název v originále: Deník farářky
Autorka: Martina Viktorie Kopecká
Vydavatel: Voxi
Žánr: nonfiction
Série: -
Délka: 6 hodin 42 minut
Posloucháno: v březnu 2022, v češtině
Hodnocení: 3/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Díky za přečtení!
Marky

Komentáře

  1. Knihy + designové krby, to je prostě moje. Miluju to, je to nejvíce kouzelná věc. Věřím, že v tomto se shodneme. Schválně, čtete taky knížky někde u krbu, v teplíčku? Jestli ne, určitě to zkuste. Je to opravdu kouzelný zážitek, věřím, že se vám to bude líbit.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavě napsané. Já jakožto novinář a copywriter s tímto bojuju hodně. Někdy mi fakt dělá problém přepnou se z jedné polohy do druhé. A to jsem ještě teď začal psát knihu. Sice nevím, jestli ji někdy vydám, protože to je docela nákladné, ale uvidíme. Když, tak pomůže nějaká malá mikropůjčka. Nebyl bych první spisovatel, který si na to půjčil. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mi osobně přišla hodně zajímavá. Paní Kopeckou znám a dlouho sleduji na internetu. Je to krásná, chytrá a duchovně založená žena. Hned po vydání jsme proto knihu koupila a zařadila ji do své databáze knih. A co se týče názoru na ní? Tak pokud máte tenhle typ literatury rádi, tak si ji určitě užijete. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.