Duch ve sklenici | Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel


V tomto svazku najdete knižní verzi výstavy pořádané British Library, která je zaměřená nejen na zajímavosti při vzniku Harryho Pottera, ale také na souvislosti s historií magie a čarodějnictví v průběhu dějin. A co všechno v ní najdete?


Mě na tenhle titul nalákala možnost prohlédnout si původní rukopisy, náčrty a později vyškrtnuté kapitoly psané přímo rukou J. K. Rowling. Musím přiznat, že z nich jsem byla opravdu nadšená! Najdete tu všemožné poznámky a tabulky a pokud vám to ještě nedošlo, zjistíte, jak moc propracovaná tahle série ve skutečnosti je.


Kromě toho najdete na stránkách i informace o historii čarodějnictví, magie nebo třeba astrologie z pohledu mudlovských dějin. I tyhle pasáže mě bavily a myslím, že se opravdu povedlo je propojit s částmi týkajícími se přímo Harryho Pottera. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí a věřím, že pro každého fanouška série je tahle knížka nutností.


Na druhou stranu je třeba počítat  tím, že se jedná o dětskou verzi (v originále vyšly dvě), a tak se třeba dozvíte, jak si obarvit vajíčko nebo vyrobit ducha ve sklenici. To je sice skvělé a jako mladší bych tyhle návody určitě všechny chtěla vyzkoušet, ale autoři tomu bohužel trochu přizpůsobili i průvodní text celé knižní výstavy. A tak se vedle odborných pojmů jako astroláb vyskytují jednoduché věty a dětské formulace, což mi občas prostě lezlo na nervy.


Taky mě trochu mrzí, že se jedná o měkkou vazbu, která formátově ani vzhledem moc neladí k ostatním Potterovským knihám a hlavně se docela neprakticky drží v rukou. Jinak ovšem nemůžu vytknout nic. Grafické zpracování se opravdu povedlo na jedničku a kromě dokonalých ilustrací Jima Kaye se dočkáte i náčrtků z pera J. K. Rowling.


Zkrátka a dobře, pokud jste Potterhead do morku kostí, Cesta dějinami čar a kouzel vám v knihovničce rozhodně nesmí chybět. Jinak bych se jí ale vyvarovala. Jestli ale máte nějakého malého milovníka kouzelnického světa v okolí, tohle je rozhodně ideální dárek (pokud tedy jeho rodiče upozorníte předem, že jejich dítě bude chtít vyrábět ducha ve sklenici).


Celkové hodnocení: 4/5

Knihu můžete zakoupit zde, za její poskytnutí děkuji Albatrosmedia.


Název v originále: Harry Potter: A Journay Through a History of Magic
Autor: British Library
Ilustrace: Jim Kay
Nakladatelství: Albatros
Žánr: dětské knihy, fantasy
Série: -
Čteno: 10. - 21. června 2018

Kupujete si/čtete doplňkové knihy k této sérii?
Marky
P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit!

Komentáře

  1. Zatím na tuhle knihu pořád někde narážím, ale zatím odolávám! Ale myslím, že už to dlouho nevydržím, je opravdu nádherná! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, pro Potterheady je odolat v podstatě nemožné :D

      Vymazat
  2. Ty rukopisy a vyškrtnuté části se mi taky moc líbily. ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu také mám a je jednoduše dokonalá :) Ale jak říkáš, ta měkká vazba není zrovna ideální. Zvlášť, když se jedná o tak velký formát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Nezbývá než doufat, že verze pro dospělé vyjde v hardbacku jako třeba ilustrované knihy HP.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.