Doporučení roku | Milionkrát June

Název v originále: A Million Junes
Autor: Emily Henry
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, magický realismus, romantika
Série: -
Počet stran: 382
Čteno: 17. - 19. září 2018, v češtině

June O'Donnell žije ve čtvrté generaci rodiny, která věří na  svět širší než šedou realitu. Zároveň ji ale také jako čtvrtou ohrožuje kletba mezi její rodinou a Angertovými. Nesmí s nimi přijít do kontaktu za žádnou cenu, jinak hrozí katastrofa. Jenže když June potká Saula, zjistí, že to tak jednoduché nebude. Nejspíš si totiž s kletbou nedokáže poradit sama...

Udělám krok ke skalní římse a sleduju to jemné světlo pod vodou.
Zhluboka se nadechnu a připravím se ke skoku.

Milionkrát June patří mezi tituly, které jsem si chtěla přečíst už od jejich vydání v originále... A tak dlouho jsem po ní toužila, že jsem úplně zapomněla, o čem příběh vlastně je. Přesto jsem se do něj ale zamilovala hned od začátku a kniha předčila i má vysoká očekávání.

Děj se rozbíhá pomalu, ale on vlastně vůbec nemá kam spěchat. V rámci žánru magického realismu totiž nelze čekat zrovna tryskový spád - spíš naopak. U milionkrát June si můžete vychutnávat každé slovo zvlášť a převalovat ho na jazyku tak dlouho, jak se vám jen bude chtít. Nemusíte se ale bát přílišného množství fantastických prvků - autorka jich do příběhu vložila tak akorát, abyste se nenudili, ovšem ne moc, takže děj nepůsobí přeplácaně.


V tu chvíli je naše dámská jízda v háji. Stane se z ní něco jako rande ve čtyřech, které ale není rande a kde se žádní dva lidé neshodnou na tom, s kým rozhodně netvoří pár.

S magickými aspekty se samozřejmě pojí i styl, jakým Emily Henry píše. Budete mít chuť si každou větu přečíst třikrát, protože je tak moc nádherná, avšak zároveň vás nutkání dozvědět se více o osudu hlavních hrdinů požene vpřed a donutí vás otáčet stránky nadzvukovou rychlostí.

Když jsem se do knihy pouštěla, neměla jsem ani tušení, že se jedná o převyprávění Romea a Julie. Autorka se nedrží klasické tragédie příliš pevně, ale hlavní element tu samozřejmě najdete: dva zamilované mladé lidi, jejichž rodiny se nenávidí. Musím přiznat, že se Emily Henry podařilo výborně vykreslit vztahy mezi jednotlivými postavami a především generacemi dvou znepřátelených rodů.


"Neodváděj mě od nich pryč jen proto, abys mě pak opustil," pokračuje. "Když říkáš tyhle věci - mám pocit, že jestli mě přestaneš milovat, tak umřu."

Jediné, co bych snad mohla knize vytknout, je můj počáteční dojem z protagonistky. June na prvních stranách splňuje úplně všechny kolonky v seznamu "klišé hlavní hrdinka žánru Young Adult". Postupně se ale začne vybarvovat a vy poznáte, že taková ve skutečnost vůbec není.

Mimo tuhle drobnou nedokonalost ale Milionkrát June musím do nebe vychválit a doporučit všem. Pokud máte neobyčejné příběhy se špetkou magického tajemna ráda, je pro vás to pravé ořechové. A jestli ne, udělejte si exkurzi do jiného žánru, protože tenhle výlet vám bude stát za to.


Zatímco se ze mě sypou slova, cítím se, jako by mi v těle zamrzala krev a praskaly mi žíly.


Milionkrát June je YA román s prvky magického realismu. Autorka píše nádherně a děj plyne pomalu, ale vy přesto budete mít chuť otáčet stránky jednu za druhou. Mimo to se můžete těšit na mírnou inspiraci příběhem Romea a Julie a skvěle ykreslené vztahy mezi postavami. Jen hlavní hrdinka by snad na začátku nemusela splňovat všechna klišé - jinak nemám co vytknout. Kdybych vám měla za letošní rok doporučit jednu knihu, kterou byste si měli přečíst, Milionkrát June by rozhodně vyhrála.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. Krásná recenze. Na Milionkrát June jsem už párkrát narazila. Teď jsem si jistá, že ji mohu zkusit přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňa osobne táto kniha až tak veľmi neohúrila, hoci súhlasím s tým, že autorkin štýl bol veľmi zaujímavý a dokázala vďaka nemu vytvoriť neopakovateľnú atmosféru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně! A chápu, že to není knížka pro každého - jen si myslím, že by se líbila spoustě lidem, kteří o ní vůbec neví ;)

      Vymazat
  3. Tak především mě tahle kniha zaujala svou obálkou - a to fakt jakože hodně hodně moc. Už jen kvůli té bych po ní v obchodě sáhla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, mě zaujala původní obálkou a tahle je jí hodně podobná :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.