Kniha, která vám zůstane v srdci. | Jestli zůstanu - recenze

Právě čtu:Název: Jestli zůstanu
Název v originále: If I Stay
Autor: Gayle Forman
Překlad: Květa Palowská
Nakladatelství: Ikar
Žánr: román
Série: Jestli zůstanu #1
Počet stran: 184
Anotace: Sedmnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.


O ději toho mnoho napsat nejde. Sedmnáctiletá cellistka Mia se jednoho dne rozhodne jet se svou rodinou na výlet... Ale protože je na silnici sníh a tatínek Mii nedává pozor, jejich auto se srazí s náklaďákem. Mia se probudí vedle svého těla, nic necítí a nikdo ji nevidí. Její tělo je v kómatu a ona s tím nemůže nic dělat. Mie běží hlavou spousta vzpomínek, zatímco se snaží rozhodnout, jestli umřít nebo ne. Má zůstat se svými prarodiči a milovaným klukem Adamem? Nebo má odejít za rodiči a bratrem do míst, o kterých nikdo nic neví?

Jak lze poznat z předchozího odstavce, děje v knížce není mnoho. To ale neznamená, že se u čtení budete nudit! Je to citlivá a smutná knížka o životě a smrti, lásce a rodině. Je to knížka, u které budete plakat. Možná jindy než já, možná méně, možná více. Ale budete. Do příběhu se začtete hned na první stránce a (pokud jste jako já) přečtete ho na jeden nádech. Jestli zůstanu je ale přesto kniha, která vám opravdu zůstane v srdci. Spousta lidí přirovnává toto dílo ke knize Hvězdy nám nepřály. Já osobně k tomu ale nevidím žádný důvod. Tenhle příběh má říkat něco úplně jiného, poukázat na život takový, jaký je. Je jiný než Hvězdy.

Život Mii nevidí čtenář od konce, ale díky jejím vzpomínkám si pomalu utváří obraz její minulosti a toho, jaká hlavní hrdinka vlastně je. A jaká tedy je? Samozřejmě výborná cellistka, milující dcera, sestra, přítelkyně. Nerada upoutává pozornost, žije svůj vlastní spokojený život plný hudby a lásky. Nedávno se přihlásila na Julliard, má skvělou kamarádku Kim a kluka Adama, který hraje v rockové kapele, ale přesto má Miu rád takovou, jaká je.

Kniha je hodně zaměřená ne vztah Mii a Adama. Je velmi dobře popsaný a vykreslený. Není vůbec idylický, ale zato opravdový. Gale Formanová ho popsala velmi realisticky, se všemi nedostatky, které vztahy mívají. Naproti tomu ale podle mě trochu přehnala rodinnou atmosféru. Zamilovaní rodiče, kteří kvůli dětem odložili punkový život a stali se průměrnou rodinou, a malý bráška Teddy, kterého Mia zbožňuje... Připadá mi to moc. Šťastná a veselá rodinka si navíc výborně rozumí s Adamem a tak trochu pomáhá jeho vztahu s Miou. 

„Jestli zůstaneš, udělám všechno, co budeš chtít. Vystoupím ze skupiny, půjdu s tebou do New Yorku. Ale jestli řekneš, abych odešel, udělám i to. Mluvil jsem o tom s Liz, říkala, že návrat k dřívějšímu životu by pro tebe možná byl příliš bolestivý a že pro tebe bude snazší vymazat nás z paměti. A to by bylo strašné, ale já bych na to přistoupil Dokážu o tebe takhle přijít, když tě neztratím dnes. Nechám tě jít. Jestli zůstaneš.“

V Jestli zůstanu ale přes romantickou a smutnou auru, která vás provází celou knihou až dokonce, najdete i mnohá překvapení. Párkrát se dokonce i zasmějete. Všichni čtenáři ale nakonec čekají na to, jak to dopadne. A konec mě osobně velmi překvapil. Ne kvůli tomu, co se stalo. To se celkem dalo předvídat. Ale kvůli tomu jak. Díky konci , který byl možná poněkud uspěchaný na to, jakým tempem se příběh odvíjel ve zbytku knihy, jsem se také utvrdila v tom, že si chci určitě přečíst druhý díl série s anglickým názvem Where She Went.



Určitě se taky chystám na filmové zpracování. Zatím jsem viděla pouze trailer, ale hlavní hrdinka se mi moc líbí :)



Četli jste Jestli zůstanu? Líbila se vám kniha? Těšíte se na film?
Marky

Komentáře

  1. Super recenze! Knížku si chci hrozně přečíst :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se ti recenze líbila... Určitě si knihu přečti :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Jestli zůstanu jsem taky četla a moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, opravdu doufám, že se mi tato knížka dostane do ruky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.