Paříž, romantika, proužek ve vlasech a Banana | Polibek pro Annu - recenze

13556279Název: Polibek pro Annu
Název v originále: Anna and the French Kiss

Autor: Stephanie Perkins
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: romance, oddechovka
Počet stran: 344

Sedmnáctiletá Američanka Anna Oliphantová je kvůli svým rodičům nucena studovat poslední rok na střední škole v Paříži. Nejdřív je zdrcená, protože musela opustit svého (skoro)kluka Topha a nejlepší kamarádku Bridge, ale vzápětí se jí podaří seznámit se s Meredith, Rashmi, Joshem a Étiennem St. Clairem. A dobrodružství plné filmů, zrady, usmiřování a romantiky může začít.

Polibek pro Annu je knížka, u které je vám hned jasné, že hlavním tématem je láska. Romantika vás pohltí na každé stránce. Cílem autorky je samozřejmě zahrát čtenářům na city. To ale neznamená, že je dějově slabší nebo že není napínavá. To rozhodně je. Sice se vám (jako mně) může stát, že úplný konec odhadnete hned po několika stránkách, ale přesto budete schopni knihu zhltnout jedním dechem, protože vás bude zajímat, jak se která situace vyvine. Určitě se tedy nemusíte bát, že by vás Polibek pro Annu nebavil a že byste se u čtení této milé oddychovky nudili.

V průběhu Annina studia ve Francii se odehraje spousta překvapivých scén a zvratů, které určitě nebudete očekávat. Navíc jsou všechny situace důkladně popsané a je vidět, že si na jejich popisu autorka dala záležet. Stephanie Perkins má opravdu milý styl psaní a já jsem si ho v průběhu čtení opravdu oblíbila. Kniha Polibek pro Annu je psaná v ich-formě, což je pro takový příběh určitě ten nejvhodnější způsob.

Stephanie Perkins se podařilo skvěle vykreslit nejen situace, ale také všechny postavy a překrásné prostředí, ve kterém se celý děj odehrává. Všichni Annini kamarádi, nepřátelé, učitelé i ostatní vedlejší postavy působí autenticky. Možná se sice občas zachovají přehnaně, ale to se stává i v opravdovém životě... Co si ovšem nemůžu vynachválit je skvělý popis Paříže - města, ve které jsem bohužel nikdy nebyla, ale jednoho dne bych se tam moc ráda podívala. Díky této knížce se mi Paříž přiblížila a chtěla bych se tam podívat ještě víc.

Můj nový domov je v Latinský čtvrti nebo taky v pátým arrondissementu. Podle mýho kapesního slovníku to znamená čtvrť nebo obvod a budovy tu splývají jedna s druhou a obtáčejí se kolem rohů s takovou nádherou jak na svatebním dortu. Chodníky jsou plný studentů a turistů a lemují je stejný lavičky a ozdobný lampy, keříky obehnaný kovovým pletivem, gotický katedrály a malý créperie, stojany na pohlednice a kudrlinkatý balónky z tepaného železa.

Když už vidíte tu ukázku, je potřeba připomenout hlavní zápor knihy, kterým je bohužel překlad. V češtině je těžké vybrat si mezi spisovným a nespisovným překladem. Jenže u Polibku pro Annu jaksi nikdo nevybral ani jeden. Někde Anna mluví spisovně, někde ne. A musím uznat, že mě to při čtení dost rušilo a možná to zkazilo můj dojem z knihy víc, než jsem ochotná připustit... Kdybych četla knihu v originále, možná bych neměla žádné námitky... Další ze záporů je totiž česká obálka, která mi připadá míně kýčovitá. A hlavně Anna takhle nevypadá. Někomu se podařilo zapomenout na její odbarvený proužek, který nás nenápadně provázel celým dějem :)


Anna Oliphantová aneb Banana Elephant byla poměrně rozporuplná hlavní postava. V některých chvílích jsem jejího dětinského chování měla plné zuby, jindy jsem s ní soucítila a chápala ji. Líbilo se mi ale především to, že se Anna pokoušela zlepšit a napravovat své chyby, které si většinou plně uvědomovala. Také na mě udělala dojem Annina upřímnost. Hlavní hrdinka tohoto románu totiž rozhodně nepatří mezi fifleny a neumí lhát. Nejvíc mě ale rozesmála její čistotnost, protože mám kamarádku, která se v tomto ohledu chová úplně stejně.

Na druhou stranu je tady Étienne St. Clair. Ideální kluk bez chyb. Aspoň na mě tak na začátku působil a nelíbil se mi, ale pak jsem změnila názor. Ukázalo se, že naštěstí ani on není dokonalý a Stephanie Perkins mě dokázala přesvědčit o tom, že si ho zkrátka musím oblíbit.

Polibek pro Annu je skvělá romantická oddechovka, která se odehrává v Paříži a je napsaná moc milým stylem. Ten se mi líbil natolik, že jsem se rozhodla koupit i další knihu od Stephanie Perkins: Lola a kluk od vedle. Doufám, že se mi bude líbit stejně jako Polibek, který si ode mne zasloužil čtyři hvězdičky.

Vaše nemocná Marky

Komentáře

  1. Jsem ráda že se ti tato knížka líbila, protože já jsem ji četla třikrát a vždy se mi hodně líbila. Krásná recenze. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky ráda, že nejsem sama, komu setahkle kniha líbila :)
      Díky za pochvalu ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.