Ideální první kniha v angličtině. | Girl Online - recenze

22510983Název: Girl Online
Autor: Zoe Sugg

Nakladatelství: Penguin
Žánr: romantické a oddychové čtení
Série: -
Počet stran: 352

Šestnáctiletá Penny je teenagerka jako každá jiná - má trable s láskou, rodinou a občas dostává záchvaty paniky. S tím vším se anonymně svěřuje na svém blogu Girl Online, který se stal populárním po celém světě. Přesto Penny pořád skrývá svou pravdou identitu. A pak se její rodiče rozhodnou vzít Penny sebou na pracovní zakázku do New Yorku, kde potká Noaha, který jako by jí byl šitý na míru. Jenže Noah má stejně jako Penny velké tajemství, které může ohrozit nejedno cenné přátelství.

Už dlouhou dobu jsem nečetla žádnou knihu v angličtině a ani jsem se k tomu moc nechystala. Když jsem ale v Neoluxoru uviděla Girl Online, její anotace mě natolik zaujala, že jsem si ji pořídila. Mým prvním cílem tedy (jako u většiny ostatních) nebylo mít doma knihu od Zoelly (i když Zoella je samozřejmě skvělá), ale mít doma dobrou knihu v jednoduché angličtině, kterou můžu číst několikrát.

Perfect morning 💕✨Od Girl Online jsem celkově moc neočekávala. Doufala jsem jen v milý příběh a pokud možno jednoduchý jazyk. Mile mě tedy překvapilo, kolik toho kniha může nabídnout. Angličtina rozhodně jednoduchá je - dokonce jsem nemusela ani jednou použít slovník. Všechna slovíčka, která jsem neznala, jsem si dokázala odvodit z kontextu, z čehož jsem měla opravdu radost.

Kromě jednoduché angličtiny mě potěšil také čtivý styl Zoelly. Nečekala jsem, že se příběh ponese tak lehce a nestalo se mi, že bych se zasekla a musela knížku na chvíli odložit. Příběh se rozvíjel plynule a nevyskytovaly se v něm žádné záseky ani pauzy. Pořád se něco dělo, ale nebylo toho moc, zkrátka krása!

Musím ale přiznat, že jsem se vždycky nejvíc těšila na zápisky z blogu hlavní hrdinky, které mě skutečně nadchly. Po každých 3-4 kapitolách jsme si totiž mohli přečíst aktuální článek z Pennyina blogu Girl Online a mezi tím i některé z komentářů. Líbilo se mi, že Zoella dokázala přesně vystihnout reakce čtenářů na Pennyiny články.


Úplně největší radost mi však udělaly drobné detaily a situace, které jsem v knize objevila. Něco, co z Girl Online dělá jedinečný příběh. Například problém Elliota a jeho rodičů, kteří nechtěli pochopit, že je gay. Ve většině knih je tohle téma ještě dnes tabu, ale v Girl Online je to jeden z podstatných problémů. Zoella také zohlednila například to, že v zimě nebývá tolik svateb, a proto neměli Pennyini rodiče (majitelé svatebního salonu) tolik peněz. Takové malé realistické detaily mi v knize vždy udělají radost...


Vlastně jediné, co bych Girl Online vytkla, byla občasná klišé. Těch bylo sice méně než realistických detailů, ale přesto mě rušily a občas kazily krásný příběh odehrávající se v úžasném prostředí...

Hlavní hrdinka Penny mi občas docela lezla krkem, i když za to nejspíš nemohla... Vůbec se nezmínila o knihách. Ne, že by se zmínila, že nečte. Ona o knihách prostě nemluvila - jenom samé filmy... A který šestnáctiletý teenager myslí způsobem "Panebože, on mě políbil!"? Ano, uznávám, že jsou to drobnosti, ale i ty mě občas při čtení dováděly k nepříčetnosti. Na druhou stranu všechny ostatní postavy byly skvělé a autentické. Zvlášť jsem si oblíbila Elliota a Sadie Lee... A dokonce (i když to přiznávám nerada) i kýčovitého Noaha...

Celkově vám při Girl Online můžu slíbit milé a pohodové čtení realistického, ale krásného příběhu se skvělými postavami. Hlavní hrdinka je blogerka, takže se my všichni z knižní blogosféry rozhodně máme na co těšit. I když se v knize vyskytlo pár nepřesnotí a klišé, čtení jsem si moc užila

A na závěr jedna rada: Dejte šanci knihám v angličtině, ať už Girl Online nebo jakékoliv jiné! Přinese vám to spoustu radosti a pak, až nějakou anglickou knihu dočtete, na sebe budete hrdí. Není čeho se bát, protože nemáte co ztratit.


Kniha: 4/5Obálka: 5/5



Marky

Komentáře

  1. Ta obálka se mi taky hodně líbí. A knížka má takový zvláštní rozměr :D Ale jinak mi taky připadala taková miloučká :) Příjemné počtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Túto knihu si chcem zaobstarať,lebo chcem skúsiť prečítať niečo po anglicky a táto kniha mi pripadá celkom fajn pre tých,čo nie sú práve najlepší z angličtiny :D :) a taktiež sa mi pozdáva obal a všetko okolo tej knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to opravdu skvělá kniha do začátků a rozhodně má co nabídnout.

      Vymazat
  3. Já se těšila na tvou recenzi (to už ale víš dlouho), a opravdu si mně navnadila. Už se moc těším až si ji přečtu (i když obávám se že slovníku se nevyhnu).. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, jak ses těšila, a jsem ráda že jsem Tě navnadila ke čtení :) Děkuji, i Ty jsi mi udělala radost ;)

      Vymazat
  4. Super recenze! Knížka mě fakt zaujala a ráda bych si ji pečetla už jenom proto, že je od Zoelly, kterou mám moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snad se Ti bude kniha líbit. A není dobrá jenom proto, že je od Zoelly... Je dobrá i sama o sobě a to je ještě lepší :)

      Vymazat
  5. Já zatím četla jen dětské knihy v angličtině. Takže díky za tip - poměrně jednoduché téma, super obálka, zajímavé postavy... určitě to někdy zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Doufám, že si tuhle knihu opravdu přečteš :)

      Vymazat
  6. také se na ní chystám po státnicích;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně štěstí u státnic a snad se k ní brzy dostaneš :)

      Vymazat
  7. obálka vypadá skvěle, po maturitě jdu na ní :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zní to jako parádní odpočinkovka, píšu si! :) Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  9. minule som túto knihu zhliadla čistou náhodou u kamošky a chystám sa požičať si ju :) Podľa toho, čo som si práve prečítala sa mi bude páčiť :)

    OdpovědětVymazat
  10. Áno aj ja sa učím čítaním kníh v AJ. Dostal som sa k tomu cez metódu Imitum http://www.imitum.com/efektivna-metoda-vyucby-jazyka.html . Čo vás motivuje k čítaniu kníh v AJ ?

    OdpovědětVymazat
  11. Môže to byť skvelý spôsob ako sa zdokonaliť v angličtine od začiatku. Negatívum vidím v tom v čom sú všetky príbehy tipu: človek má problémy tajomstvá a na koniec je nejaký happy and po ťažkom priebehu celého príbehu. A to vo filmoch a v knihách, človek má potom tendenciu si podvedome myslieť, že to tak má byť aj v živote a potom vidíme 13-14 ročné dievčatá vypisovať na fb, že sú v komplikovanom vzťahu :D :D Ale dobre čo sa týka angličtina tak chválim. A ja sa ináč učím pomocou online programu angličtina bez biflovania, určite doporučujem vyskúšať minimálnewww.anglictina-bez-biflovani.cz/anglictina-pro-rodice-skolaku ?a_box=y7x556ws

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím, ak by niekto chcel, môže mrknúť na túto stránku http://www.domluvitse.cz/ síce v češtine ale mne pomohla dosť, sú tam zaujímavé veci :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.