The Ultimate Book TAG

Zdroj

Na nominaci do tohoto TAGu od Jackelin Mandragor jsem upřímně docela zapomněla, ale přesto jsem se rozhodla ho i se zpožděním vyplnit :) Ráda bych nominovala Kristý, ale i všechny ostatní, kteří by měli zájem těch pár otázek zodpovědět...

Bývá ti špatně při čtení v autě?
Většinou ne, ale stejně v autě nerada čtu. Když můžu, najdou si nějakou jinou zábavu. A navíc v autě nejezdím sama (protože nemám řidičák), tak mám většinou co dělat. A i kdybych si číst chtěla, většinou jezdím na víkendové akce v pátek večer, když je už stejně tma. Na druhou stranu v autobuse si čtu ráda. Cesta ze školy domů trvá autobusem tak dvacet minut, což je ideální čas, který lze vyplnit čtením.

Který autor má podle tebe jedinečný styl psaní a proč?
Každý autor je svým způsobem jedinečný, i když se samozřejmě najdou knihy "jako přes kopírák". Ty jsou ale většinou od stejného autora (například knihy Alexandry Potter jsou "na jedno brdo"). Každopádně nejsem schopná jmenovat jednoho člověka, který by psal opravdu jedinečně. Poslední dobou zkouším číst knihy všech žánrů, abych zjistila, kterému přijdu na chuť. Proto se mi zdají jedineční všichni autoři...

DreamHarry Potter nebo Stmívání? Třemi body obhaj svůj výběr…
Harry Potter, protože:
1. Vás nikdy neomrzí, můžete ho číst v jakémkoliv věku. (Nejspíš bude známý ještě dloooouho...)
2. J.K. Rowlingová je skvělá a talentovaná spisovatelka a u jejích knih se snad nejde nudit.
3. Harry Potter je průlomová série, po níž nastoupil trend fantasy a internátních škol.

Nosíš s sebou nějakou tašku nebo kabelku na knihy? Jestli ano, co v ní je (kromě knih)?
Knihy nosím ve školní tašce, kde je samozřejmě uskladněna ještě tuna dalších školních knih a učebnic. Když vím, že půjdu do knihovny, beru si zvlášť skládací látkovou tašku, ve které nenosím nic než knihy.

Čicháš ke knihám?
No jeje, a jak. Vůně nové knihy by se měla začít dělat jako parfém, nebo aspoň vonná svíčka... Kdo z knihomolů nemiluje ten pocit, když přinesete domů novou knihu, otevřete ji a čichnete si?

Preferuješ knížky s ilustracemi nebo bez nich?
Poslední dobou dávám přednost knihám bez ilustrací, protože si vše můžu představit podle sebe. Když jsou ovšem ilustrace opravdu pěkné (nebo v případě humorné knihy vtipné), rozhodně jimi nepohrdám. Nejvíce mě dokáže rozčílit, když je na obálce románu (většinou to bývají romány)  vyobrazena herečka, která má představovat hlavní postavu. To mi vždy zkazí všechny představy ještě před začátkem čtení a většinou se mi herečka ani nelíbí. (1. věta do seznamu Jak naštvat knihomola - měla bych t někdy sepsat...)

Která knížka se ti líbila, když jsi ji četla, ale později jsi zjistila, že to není zrovna "kvalitní psaní"?
Těch bylo bohužel poměrně hodně... Z těch nejhorších jsou to romány Alexandry Poter (Já a pan Darcy, S Tebou už nikdy), ale také bych ráda zmínila Město z kostí od Cassandry Clare (protože Město ze skla bylo mnohem lepší).

Píšeš? Vidíš sebe samu v budoucnu jako spisovatelku?
Píšu, ale jako spisovatelku se nevidím. Už jsem zkoušela napsat knihu (hned několikrát) a účastním se i Hřejivé výzvy (jak jste si už určitě všimli), ale do psaní se nedokážu nutit. Když nemám chuť, nepíšu. Proto jsem se našla především v jednorázových, většinou romantických, povídkách ze života a básních, které vždy píšu jen tehdy, když se na to cítím.

bbKdy jsi začala číst?
Ve školce. Prý jsem ve dvou letech uměla abecedu, ve čtyřech jsem četla Čtyřlístky (vyrůstala jsem na nich, milovala jsem je, byly moje dětství!) a před nástupem do školy jsem už sama četla i knížky. Mnoho lidí si ale nejspíš dodnes myslí, že jsem uměla ve třech letech plynule číst. Všechny dětské knížky, které jsme měli doma, jsem totiž uměla odříkat nazpaměť, takže jsem si je mohla "číst" třeba v metru - za udivených pohledů přihlížejících :D

Byl tvůj oblíbený předmět ve škole Český jazyk a literatura?
Na základní škole jsem měla ráda snad všechny předměty. Teď při češtině tak trochu usínám. Buď bereme pořád tu samou gramatiku, nebo píšeme popis a charakteristiku (jednou jsme dokonce psali úvahu - jak kreativní!), nebo se učíme o Komenském... Zkrátka a dobře se nudím...

Kdybys dostala knihu, kterou jsi četla a nelíbila se ti, co bys dělala?
Darovala bych ji buď někomu jinému, nebo na nějaký charitativní projekt (tam také často dáváme staré oblečení atp.). Nepřijde mi to jako neobvyklá situace, takže nevím, jestli mě tahle otázka měla zaskočit nebo se předpokládá nějaká speciální odpověď...? Každopádně většinu knih, které jsem četla a nelíbily se mi, jsem si stejně půjčila z knihovny, takže jsem tento problém nemusela vůbec řešit.

Která méně známá série se podobá Harrymu Potterovi nebo Hunger games?
Nemám ráda přirovnávání knih ani sérií a ani mě žádná nenapadá, takže na tuto otázku odpovídat nebudu.

Upíři nebo víly?
Určitě víly, protože jsou tajemné, krásné a nepijí nikomu krev. A pak taky mám odmalička odpor k upírům ze všech možných důvodů. Volba je tedy jasná.

Vlkodlaci nebo duchové?
Tato volba je pro mne také jasná - rozhodně duchové. Vlkodlaky moc neznám ani jsem o nich nečetla příliš knih a nic proti nim nemám. Ale nemůžu zapomenout na knihu Strašidlo Cantervilleské od Oscara Wilda, kterou nám vždycky četla paní učitelka před spaním na škole v přírodě :)

Milostný trojúhelník nebo zakázaná láska?
Rozhodně milostný trojúhelník, protože moje milované, skvělé, úžasné Hunger Games. A taky protože zakázaná láska je ohraný motiv, který snad všichni známe od Shakespeara, takže je zbytečné ho znovu opakovat ve 21. století. (Samozřejmě nemám nic proti Shakespearovi, naopak, ale je už poněkud dlouho po smrti...)

Romantická kniha nebo akční kniha s několika romantickými scénami?
Obojí mám ráda, ale záleží, jakou mám na čtení zrovna náladu. Každá kniha se hodí k jiné příležitosti. A akční kniha bez romantických scén by mi taky nevadila ;)

Jak byste na otázky odpověděli vy? Souhlasíte se mnou v něčem?
Pokud jste váš Ultimate Book TAG už vyplnili, určitě mi napište odkaz, ráda si ho přečtu :)
Marky

Komentáře

  1. Jé, to je hezký tag. Mohla bych si ho také vyplnit? S odkazem na tvůj blog, samozřejmě.
    V hodně otázkách s tebou souhlasím, třeba s tím čicháním ke knihám. :-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, budu moc ráda, když ho výplníš! Budu se těšit na Tvé odpovědi :)

      Vymazat
  2. Parádní dotazník a musím říct, že mě jeho vyplnění taky láká. Myslíš, že bych si ho mohla ukrást? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně ho ukradni (pokud možno s odkazem na můj blog), budu jen ráda ;)

      Vymazat
    2. Tak ten odkaz je samozřejmost ;) Díky.

      Vymazat
    3. Není zač a jsem ráda, že ho bereš jako samozřejmost ;)

      Vymazat
  3. Moc pekný tag :) a áno,vôňa kníh je najlepšia :33

    OdpovědětVymazat
  4. Téda, představila jsem si situaci, jak člověk jede v autě sám a čte si... :D Nevím, jak dlouho by mu ten řidičák vydržel. :D
    Oooo, voňavka knihomolů. :3 A různé! Však voní každá jinak! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale né, tak jsem to nemyslela! :D I když to asi vyznělo špatně... :D

      Vymazat
  5. Svíčka s vůní nových knih už tuším existuje (Yankee candle... :)) a jestli ne, tak by to měli honem napravit!! :D
    Super tag a skvělé odpovědi :) Jako vždy :) Možná taky zkusím otázky zodpovědět, ale asi nejdříve zkusím zvládnout předchozí tag, do kterého jsi mě nominovala :D už mám zase skluz :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě si ji musím pořídit!
      Díky a nespěchej, mě TAGy prostě baví ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.