Dokonale propracovaný román. | Moře klidu - RC recenze

18132187Název v originále: The Sea of Tranquility
Autor: Katja Millay
Nakladatelství: Domino
Žánr: romantika, psychologický román
Série: -
Počet stran: 386
Čteno: 14. dubna - 16. května 2015

Nastya Kashniková a Josh Bennett mají jedno společné: osamělost. Nastya od jedné tragédie nemluví, Josh nemá žádnou rodinu. Oba jsou asociálové, kteří skrývají víc, než by se na první pohled zdálo, a táhne je to k sobě navzájem. Ale mohou být dva osamělí lidé osamělí spolu?

Právě jste narazili na velmi specifickou knihu. Odlišuje se od většiny knih, které jsem četla a i několik dní po jejím dočtení si stále nejsem jistá co si o ní myslet. Ale jistě jste si všimli, že jsem knihu zařadila do žánru psychologických románů. Ona tam totiž opravdu patří. Autorka psychiku obou hlavních postav popsala naprosto výtečně a nezdálo se mi, že by něco přeháněla. Katje se podařilo propracovat myšlení Joshe a Nastyi do až děsivých detailů.

Tento názor jsem ovšem nezastávala od začátku. U čtení prvních stránek jsem se nudila a po straně 100 jsem myslela, že knihu snad ani nedočtu. Na podivný příběh jsem si nemohla zvyknout a postavy jsem absolutně nechápala. Pak se to ale náhle zlomilo, já se začetla a začala všechno chápat. Nebylo to nějakým překvapivým odhalení, ale zkrátka jen tak. Zbytek knihy jsem dočetla na jeden zátah a (pokud se o tam smutném příběhu dá říct) užila jsem si ho.

Myšlenka, na kterou se Katja Millay snažila poukázat, byla úžasná a je do příběhu zakomponovaná tak, že si ji každý najde a pochopí trochu jinak. V knize se skrývá spousta mouder a zajímavých postřehů, kterých si můžete všimnout, ale nemusíte. Ovšem musím přiznat, že jsem občas sledování života dvou asociálů měla po krk. Čas od času mi zkrátka autorčino zpracování nesedlo a já několik stránek vůbec nechápala. I tak jde ale o pohnutý příběh, ze kterého si každý něco odnese.

Kaya-Scodelario-PISCESCo mě ale nemile překvapilo, je fakt, že jsem si nenašla oblíbenou postavu. Všichni byli svým způsobem divní a asociální a já je často nechápala. A Nastyina teatrálnost i její metody mi často lezly krkem. Mnohem raději jsem měla Joshe, který se ale taky často choval bezohledně, takže jsem vlastně neměla ráda ani jednoho hlavního hrdinu. Kdybych si měla vybrat nejzajímavější postavu, asi by o byla sestra Joshova kamaráda Sarah. Za celou dobu prošla největší změnou k lepšímu a z typické středoškolské mrchy se stala milá kamarádka.

Sečteno a podtrženo vás Moře klidu určitě překvapí - ať už příjemně či nepříjemně. Tato kniha slibuje zajímavý čtenářský zážitek a zajímavé postavy s dokonale propracovanou psychikou. A i když se vám možná na začátku kniha nebude líbit a nebude se vám chtít číst dál, doporučuji vám dát Nastye a Joshovi šanci.

Kniha: 3,5/5
Obálka: 5/5

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji internetovému portálu Knihy.idnes. V papírové formě si knihu můžete zakoupit zde, v elektronické zde.

Marky

Komentáře

  1. Já tuhle knížku úplně zbžňuju, ale chápu, že nemusí úplně sednout každému. :)
    Nicméně obálka je úžasná, to se musí nechat. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, proč ji máš ráda, ale není pro každého... A to rozhodně ano, je překrásná! :)

      Vymazat
  2. Mám tuhle knížku moc ráda. Konkrétně stranu 114. Kdybych mohla, vytapetuji si jí celý pokoj. Ale je to asi tím, že jsem knížku četla ve správný čas. A vzhledem k tomu, že hltám celou školní knihovnu v oddělení psychologie, chápu motivaci postav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, co je na straně 114? Já to četla na čtečce a to má jiné číslování :/ A já tedy psychologiii zase tak nehltám - podle mně jsou to pozitivní 3,5 hvězdičky :)

      Vymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě, možná se do ní někdy pustím.
    Jinak skvělá recenze :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze :) Tuhle knihu už mám nějakou dobu v plánu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.