Klišé o cestování časem | Eden - recenze

22230930Název v originále: After Eden
Autor: Helen Douglas
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, sci-fi
Série: Eden #1
Počet stran: 256
Čteno: 17. - 19. května 2015

Eden Anfieldová je naprosto průměrná středoškolačka. Aspoň do doby, kdy se objeví záhadný Ryan Westland, který nikdy neslyšel o pizze nebo Hitlerovi a občas se chová trochu podivně. Kromě toho se stává novým idolem, ale kupodivu má oči jen pro Eden. Jednou ale u Ryana najde životopis svého kamaráda Connora, který je ovšem vydaný o padesát let později. Tím začíná být vše jasnější... nebo zamotanější? A jak je to vlastně s jejich vztahem?

Kniha přichází s naprosto novým a v žánru Young Adult poměrně neokoukaným tématem - cestování časem. Na to jsem se hodně těšila, ale čekalo mě jenom zklamání. Autorka se tohoto tématu dotkla jen okrajově a nepropracovala ho tak, jak bych si představovala. Všechno, co bylo v knize o cestování časem napsáno, dávalo smysl, ale byly to takové okrajové a neurčité žvásty a nic konkrétního jsem se o autorčině teorii nedozvěděla.

Zato jsem v knize našla spoustu romantiky. Až moc, řekla bych. Nejprve mi to nevadilo a z rozvíjejícího se vztahu jsem měla radost, ale pak se romantika stupňovala a všechno to přerostlo do výšin, které jsou naprosto nereálné. Klišoidní konec tomu všemu přidal poslední kapku. Z nadějného sci-fi se rázem stala typická kniha spadající do skupiny Young Adult, což je v tomto případě docela škoda...

I přesto (nebo právě proto) se mi kniha dobře četla. Autorka zvolila jednoduchý, ale postačující styl psaní a příběh se ubíral odpovídajícím tempem. Knihu jsem měla přečtenou za pár hodin (v součtu) a nemyslím si, že to byl ztracený čas, protože jsem už dlouho nečetla tak příjemně odsýpající příběh.

"Čeho se bojíš?"
Na chvíli jsem si myslela, že mluví pořád o lásce, ale pak mi došlo, že tohle je otázka číslo tři.
"Výšek," odpověděla jsem. "Hluboký vody. A promarněných íležitostí." (~ str. 67)

ooo cc👌🏼Hlavní hrdinka Eden byla nemastná neslaná a kdyby nebylo fotky na obálce, nedokázala bych si ji představit. Prožila toho spoustu, ale její pocity a problémy šly často mimo mě. Byla plná naivity a předsudků. Kupodivu jsem si nezamilovala ani Ryana - pana Dokonalého. To jsem sice měla, ale v tomhle příběhu jsem si nevybrala ani méně populární stranu milostného trojúhelníku (ano, je tu zas) - Edenina nejlepšího kamaráda Connora. Zkrátka jsem nefandila nikomu, protože mě nikdo nezaujal.

Když nebudete čekat žádné světoborné sci-fi, ale jen mírně přibarvený příběh dvou mladých zamilovaných lidí, který vám zpříjemní jedno odpoledne, bude se vám Eden zaručeně líbit. Pokud ale čekáte ohromující příběh, vypracované myšlenky a reálné postavy - zkrátka perfektní sci-fi, jste na špatné adrese. Nic nemůže být perfektní a mně se i přes to klišé Eden líbil...

Kniha: 3,5/5
Obálka: 4/5

Marky

Komentáře

  1. Mě kniha docela láká, ale bojim se, abych nebyla vyloženě zklamaná.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nebudeš moc očekávat, zklamaná nebudeš. Knihu si asi znova nepřečtu, ale líbila se mi :)

      Vymazat
  2. Mně se vůbec nelíbí ta obálka, takže mě knížka od začátku nelákala, ale teď už vím, že si ji opravdu nepřečtu :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tedy obálka celkem líbí... A děkuji :)

      Vymazat
  3. Stále nevím, jestli se mám do této knihy pouštět. Určitě ji chci mít doma, protože to je kniha od YOLI a já chci všechny jejich knihy, ale popravdě mě zatím vůbec neláká. Chce to opravdu tu pravou náladu na Eden, snad o prázdninách přijde! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám knihy od Yoli moc ráda, ale tohle byl "jenom" lepší průměr...

      Vymazat
  4. Mám ji půjčenou z knihovny, ale ještě jsem se do ní nepustila... To cestování časem mě láká, ale přemíra romantiky ne :D Ale na odpoledne u vody by to podle tvé recenze mohlo být ideální čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze :) Trošku tuším, že to nejspíš bude knížka plná klišé a zamilovaných středoškoláků, ale jsem na ni zvědavá :) Snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho všeho plná je, ale číst se dá ;) Díky moc :)

      Vymazat
  6. Odrazuje mě především zmínka o tom, že je to klišé... Kniha mě zprvu hodně lákala, ale podle recenzí, které jsem zatím přečetla, se není na co tolik těšit. Určitě si knihu jednou ráda přečtu, ale nijak na to nespěchám.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně si nedělej přehnaná očekávání, a pak se ti to může líbit ;) Děkuji :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.