Neobvyklá contemporary | To All the Boys I've Loved Before - recenze

21936986Název v originále: To All the Boys I've Loved Before
Autor: Jenny Han
Nakladatelství: Scholastic
Žánr: contemporary, romantika
Série: To All the Boys I've Loved Before #1
Počet stran: 420
Čteno: 27. - 28. června 2015

Lara Jean napsala všem klukům, které kdy milovala, milostný dopis, ve kterém jim vysvětlila, co k nim cítí. Jenže tyhle dopisy nikdy neposlala a schovala si je ve staré krabici, čímž se zbavila všech citů k danému klukovi. Co se ale stane, když někdo všechny její dopisy rozešle? Jak se Lara Jean dokáže vyrovnat s důsledky?

Cítím se hrozně divně když tuhle recenzi píšu česky. Vím, že kniha brzy vyjde i u nás, ale má zkrátka v angličtině své kouzlo a myslím, že to v překladu tolik nevynikne. Jenny Han má totiž skutečně specifický a opravdu milý styl psaní, který by se ale jinam než do jejích knížek nehodil.

I'm a betrayer of the worst kind, because I'm betraying my own sister, and there's no greater betrayal than that. 

Protože jsem se s tímhle stylem psaní rychle sžila, do příběhu jsem se začetla hned na prvních stránkách a knížku jsem měla za dva dny přečtenou. Tempo příjemně ubíhalo a ačkoliv jsem knížku četla v angličtině, s jazykem jsem vůbec neměla problém. 
Untitled

Samotná zápletka se mi moc líbila a i když byla možná úplně jasná od první kapitoly, čtení jsem si užila. V téhle romantické knížce totiž nenajdete žádné omílání milostného trojúhelníku ani ničeho podobného. Hlavní hrdinka se totiž nesoustředí jenom na lásku, čímž kniha nabývá na realističnosti. Místo hloupoučkého milostného trojúhelníku najdete v knížce milé a zajímavé myšlenky a názory, které byste v tomhle druhu knih možná ani nečekali.

"I'm always wondering about the what-ifs, abot the road not taken."

A tady se dostáváme k samotné hlavní hrdince, která podle mě byla nejlepší ze všeho, co jsem v téhle knížce objevila. S Larou Jean jsem se sžila hned na první stránce a s výjimkou pár drobností jsme si neuvěřitelně podobné. Lara Jean je snílek, sympatická a trochu stydlivá holka, která má ráda svou rodinu a záleží jí často víc na druhých, než na sobě samé. S Larou Jean jsem se ztotožnila ještě mnohem víc než například Cath z Fangirl, a to už je co říct!


Nebyla to ale jen hlavní hrdinka, která mě svým charakterem zaujala. Oblíbila jsem si všechny postavy - ty kladné i ty záporné. Jenny Han totiž každého dokázala vylíčit v jeho vlastním světle a tak specificky, že jste si ho museli zamilovat, ať už jste chtěli nebo ne.

"So are you coming or what?"
"Or what."

Co říci závěrem? Přečtěte si to a posuďte sami. Mně se To All the Boys I've Loved Before líbilo moc, zvláště pak hlavní hrdinka a styl psaní autorky, kterým dokázala podtrhnout malé drobnosti, jichž by si ne každý všiml. Pokud hledáte zajímavou a osobitou contemporary knížku na jedno nebo dvě odpoledne, tuhle vám rozhodně můžu doporučit.

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5

Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Na hlavní hrdinku jsem zatím četla spíše negativní postřehy, ale jak se říká, sto lidí, sto chutí :) Kniha sice není zrovna můj žánr, ale posledních několik dní na ni narážím tak často, že začínám o přečtení seriózně uvažovat. Asi to bude tím, že je léto, a k tomu přeci jen nějaká ta oddychová romantika tak trochu patří ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, na léto se tahle kniha hodí ideálně :)

      Vymazat
  2. Jelikož teď mám dost knížek na čtení, tak se mi do rukou dostane asi jen česká verze, když už to bude přeložené brzy do češtiny.
    Po téhle recenzi jsem na ještě víc zvědavá, ale určitě to bude fajn, když jsi jí dala 5 bodů z 5 a navíc obálka je krásná ^^ a jsem i ráda, že ji nechali prakticky stejnou jaká je v anglické verzi, kromě překladu názvu samozřejmě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, obálka je perfektní :3 Doufám, že si v CooBoo s knihou poradili dobře.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) O to víc se teď těším, až knížka vyjde i v češtině :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak o této knížce už jsem hodně slyšela (tedy hlavně o tom, že bude i u nás, a že ji ma na starost cooboo) a nějak jsem se do toho nehrnula, ale po této recenzi si ji asi fakt přečtu-samozřejmě v češtině, v angličtině si ještě netroufnu :D
    Opravdu pěkná recenze! :) Rozhodně si mě naladila, k tomu abych si tu knížku, co nejdříve koupila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za všechnu tu chválu... Doufám, že se Ti knížka bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.