Kniha, která si vás může jen získat | Příliš mnoho Kateřin - recenze

25359568Název v originále: Příliš mnoho Kateřin
Autor: John Green
Nakladatelství: YOLI
Žánr: YA, romantika
Série: -
Počet stran: 240
Čteno: 14. - 16. června 2015

O čem to je?
Colin je zázračné dítě s životem plným překvapení. Chodí pouze s dívkami jménem Kateřina a teď, před prázdninami se s ním jedna zrovna rozešla. Colin to nese docela těžce, a tak se rozhodne vypravit na dobrodružnou cestu. Co ho ale čeká na jejím konci? Je to jeho vlastní objev nebo dokonce láska?


Hodnocení
Myslím, že je všem jasné, proč jsem si knihu vybrala: napsal ji John Green. A protože John Green je John Green, tak se můžete při čtení těšit na spoustu neotřelých metafor a myšlenek, které vám nasadí brouka do hlavy. V téhle knize se ale Green ještě více soustředil na vtip a legraci, takže se vám klidně může stát, že se (jako já) začnete zničehonic chechtat v autobuse a ostatní na vás budou vážně divně koukat. Ale neciťte se trapně - spíš byste je měli litovat, protože si tu legraci nemůžou užít s vámi.


Ze všech lidských mystérií - jako je Bůh, podstata vesmíru a tak - toho o tamponech věděl nejméně. Pro Colina byly tampony něco jako medvěd grizzly. Věděl, že existují, ale nikdy je neviděl ve skutečnosti a ani po tom netoužil.

Samotný příběh nebyl vůbec dokonalý, ale to u Greenových knížek většinou nevadí a Kateřiny nejsou výjimkou. Rozhodně nečekejte žádné hluboké emoce a spoustu slz, protože tahle knížka je milé a jednoduché čtení, které potěší. Děj rychle odsýpá a i když nebudete napnutí jako struna na kytaře, abyste se už konečně dozvěděli, jak to dopadne, knížku pravděpodobně přelouskáte za jedno odpoledne.

Teď přichází eso vytažené z rukávu: protože Colin je zázračné dítě, vyskytuje se v jeho příběhu matematika. Poměrně hodně matematiky. Ale rozhodně se jí nemusíte bát, protože ji vždycky můžete přeskočit a na příběhu vám to neubere. Ale moje doporučení zní matematiku rozhodně nepřeskakovat. Já sice nejsem žádný génius a tenhle obor mě, musím přiznat, zrovna nebaví, ale přesto jsem byla spokojená s počty, které se v Kateřinách vyskytly. A věřte nebo ne: já si tu matiku užila!

Koneckonců, chodit s někým končí vždycky jen jediným způsobem: špatně. Když o tom tak přemýšlíte, a Colin to dělal často, všechny romantické vztahy končí za 1. rozchodem, za 2. rozvodem nebo za 3. smrtí.

Kromě matematiky se v knize objevilo mnoho poznámek pod čarou, které odkazovaly na zajímavá fakta nebo osobnosti, o kterých někdo (většinou Colin) právě mluvil. A stejně jako matematika ani tyhle poznámky nevyzněly nijak přechytrale nebo nafoukaně. Naopak jsem se vždycky těšila na to, kdy už se dozvím něco dalšího zajímavého a hledala jsem čísla a čáry na každé stránce.

Asi nemusím zdůrazňovat skvělé postavy, které John Green vytváří, ale stejně to udělám. Jak Colin tak i všichni ostatní my byli sympatičtí a dokázala jsem pochopit, proč dělají to, co dělají. Taky musím pochválit to, že se všechny hlavní postavy v průběhu děje změnily a jejich názory stejně tak. Taky se mi moc líbilo číst z pohledu Colina jako zázračného dítěte. Vlastně jsme si až doteď vůbec neuvědomila rozdíl mezi genialitou a zázračnými dětmi, ale on opravdu existuje:

Zázračné děti se dokážou velice rychle naučit to, na co už přišli jiní; géniové objevují, co nikdo pře nimi neobjevil. Zázračné děti se učí; géniové konají. Velká většina zázračných dětí se v dospělosti génii nikdy nestane.

Názor na obálku
Mojí nejoblíbenější obálkou se jednoznačně stává ta česká od YOLI, ale mile mě překvapilo, kolik různorodých zahraničních obálek jsem objevila. Původní s barevnými Kateřinami a matematikou se ke knize opravdu hodí, stejně tak jako ta druhá, i když ta je trochu moc jednoduchá. Italové si oproti tomu moc práce nedali - jejich obálka vypadá trochu jako nějaký thriller...

49750132081722597784

Zato Maďarům se vzhled knížky moc povedl. Sice nevím, proč zrovna pampeliška, ale ta obálka je naprosto dokonalá! Taky ruské vydání vypadá moc zajímavě. Vypovídá něco o každé Kateřině a ačkoliv jsou na něm fotky, k atmosféře knihy sedí perfektně. A obálku s Colinovým rozlámaným srdcem na jsem rozhodně nemohla nechat bez povšimnutí!

223926432514626725955440

Shrnutí
Tohle nejsou ani Hvězdy, ani Aljaška, ani Papírová města. Je to něco docela jiného, neotřelého a vtipného - příběh, který potěší a rozesměje. Ovšem rozhodně tu nechybí typický Greenovský styl, jeho propracované postavy a trocha matematiky. Ale nebojte, tahle kniha si vás může jedině získat!

Celkové hodnocení: 5/5

Marky
P.S. Jak se vám líbí nová struktura recenzí?

Komentáře

  1. Není nic lepšího než pozorovat otrávené tváře lidí, kteří nechápou, proč se směješ nad knížkou! :D
    Přijde mi, že Greena každý buď miluje, nebo nenávidí, takže jsem se nemohla rozhodnout, jestli se do téhle knížky pouštět. Ale přesvědčila jsi mě hned prvním úryvkem o tamponech! :D
    Ta poslední obálka (s rozlámaným srdcem) je nádherná! A ta naše se taky dost povedla. Připadá mi, že české obálky konečně začínají stát za to! :)

    Dokonalá recenze! Strašně se mi líbí, jak je pestrá - obrázky, úryvky... - a hrozně čtivě píšeš:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, když jsem je viděla, musela jsem se smát ještě víc :D Ano, u toho úryvku se smáli snad všichni členové mojí rodiny, protože jsem dostala takový záchvat smíchu, že se lekli, co se mi stalo :D Taky mám pocit, že se česká nakladatelství lepší... Moc díky za všechny pochvaly! Takhle mě ještě nikdy nikdo nepochválil :O

      Vymazat
  2. po pravdě mně se tato kniha moc nelíbila... za mě to byla nejslabší kniha od Greena, kterou jsem četla, nějak mi nesedla :)) ale každý jsme jiný a já jsem ráda, že se alespoň někomu líbí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To mě tedy skutečně překvapilo... Ale každý pes, jiná ves :D

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku jsem moc zvědavá, doufám, že se k ní konečně dostanu :D po tvé recenzi se vážně nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se mi Katřiny hodně líbily :) Na Papírová města podle mě sice nemají, ale jinak jsem byla s knihou opravdu spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám naopak - Papírová města mě až tak moc neuchvátila...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.