Málo rozvinutý nápad | The DUFF - recenze

6931356Název v originále: The DUFF
Autor: Kody Keplinger
Nakladatelství: Hodder Children's Books
Žánr: YA, romantika
Série: Hamilton High #1
Počet stran: 343
Čteno: 10. - 12. června 2015

O čem to je?
Bianca je se svým životem poměrně spokojená, tedy až do chvíle, kdy jí školní frajírek Wesley vysvětlí, že ve své trojici kamarádek je DUFF - ta navíc, ta ošklivá a tuctová. Od té doby se Biance převrátí život naruby a ona skončí ve vztahu nepřátel s výhodami. Jak z toho ven? A existuje vlastně něco takového jako DUFF?

Hodnocení
Tahle knížka je rozhodně jiná. Už jen vymyšlením pojmu DUFF se odlišuje ode všech ostatních Young Adult knih a ačkoliv je to typická-americká-high-school-romantická ztřeštěnost, má tahle knížka zároveň i určitou hloubku. U čtení se pravděpodobně budete dokola zamýšlet nad tím, jestli vlastně pojem DUFF dává smysl a jestli mezi ně patříte i vy nebo někdo z vašich kamarádů. Autorce se opravdu povedlo mi při čtení nasadit brouka do hlavy...

It’s hard to understand “jock speak.” The DUFF - in theaters now: http://bit.ly/DUFFTix
Další aspekt, kterým si Kody Keplinger hodně vylepšila skóre, byl její styl psaní. Tahle dáma opravdu umí psát tak, že se to hodí ke každé situaci, ale zároveň velmi jednduše, takže jsem knize v angličtině rozuměla i já.

Ale teď už začínáme s tím, co knihu hodně brzdí - zápletka. Je předvídatelná, tuctová a já ji bohužel uhodla hned z anotace, která podle mého také prozrazuje příliš mnoho. Tím rozhodně nechci říct, že se kniha nemůže nikomu líbit, ale zkrátka není příliš dějově akční... Aspoň nám autorka poskytla nějaký ten širší pohled na příběhy ostatních postav, takže jsme pořád nemuseli čekat, co hlavní hrdinka zase vymyslí.

For a girl with such a fat ass, I felt pretty invisible.

Musím ale říct, že Bianca byla moc fajn číst z jejího úhlu pohledu bylo skvělé, protože sršela vtipem a sarkasmem na každém kroku. Takové hrdinky mám opravdu ráda - lepší jsou už snad jenom "badass". Oproti tomu mi Wesley, Toby a vůbec všechny ostatní postavy lezly šíleně na nervy, protože se všechny nějak tak snažily zapadnout do těch amerických středoškolských škatulek,což je vážně škoda.

A teď přichází kámen úrazu. Viděla jsme film, který se knihy moc nedrží. A víte co? On byl lepší! Byl vtipný, originální a zápletka se mnohem víc rozvinula. Stejně tak herecké obsazení bylo na jedničku a kdybych hodnotila film, dostal by za mě pět hvězdiček. Tomu se ale kniha ani vzdáleně nevyrovná...

Názor na obálku
U téhle knihy mě zaujala nejen původní obálka. Moc se mi líbí ty inspirované filmem, protože herecké obsazení opravdu sedí a všechny vypadají stejně americky a roztomile.

253208122460228825438373

Shrnutí
Je to vážně škoda, že autorka nevyužila potenciál, který myšlenka DUFF měla. Kody Keplinger dostala skvělý nápad a ztvárnila ho tak tuctově, jak to jen dokázala. Když se na knihu dívám s odstupem, nic tak skvělého na ní není a nevím, proč jsem jí z původního impulsu chtěla dát pět hvězdiček. Nakonec ji hodnotím jako nadprůměrnou kvůli hlavní hrdince a pojmu DUFF. Ale jinak za moc nestála...

Celkové hodnocení: 3/5

Marky
P.S. Jak se vám líbí nová struktura recenze? Zdá se vám přehlednější?

Komentáře

  1. Mne sa to práveže veľmi páčilo :D Bola to taká pohodová oddychovka. A hlavne, ja na také knihy moc nie som, takže toto bolo naozaj milé prekvapenie pre mňa :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.