Léto, kdy všechno zkazila| Léto, kdy jsem zkrásněla - recenze

16080589Název v originále: The Summer I Turned Pretty
Autor: Jenny Han
Nakladatelství: Jota
Žánr: YA, romantika, contemporary
Série: Léto #1
Počet stran: 240
Čteno: 1. - 2. července 2015
O čem to je?
Belly se s mamkou a bratrem Stevem jako každé léto vypraví do domu na pláži, který patří mámině kamarádce Suzanně. Tam mají spolu se Suzanninými syny Konrádem a Jeremiášem jako každoročně strávit letní prázdniny. Ale na Belly čeká toto léto nejedno překvapení - nejenže vyrostla a zkrásněla, ale kluci ji konečně začnou brát mezi sebe a tím se jí otevírá spousta nových dobrodružství.


Hodnocení
Řeknu vám to hned na začátku, abych vás moc nevyděsila: tahle kniha se mi nelíbila. Po přečtení Všem klukům, které jsem milovala od stejné autorky jsem tak nějak automaticky očekávala stejnou úroveň příjemného čtení, které Jenny Han napsat rozhodně umí. Ale když jsem knihu dočetla, ptala jsem se sama sebe, jestli tohle vůbec psala ta samá Jenny Han jako sérii o Laře Jean. Nemyslím si ovšem, že porovnávání těchto dvou knih nějak výrazně snížilo výsledné hodnocení - spíš naopak.

Styl psaní mi nesedl hned od začátku - vyprávění skákalo z minulosti do přítomnosti a zpět bez jakéhokoliv přechodu a já jsem se na prvních stránkách hodně ztrácela, než jsem si na tuhle podivnost zvykla. Mohla jsem možná doufat, že to trochu vylepší děj, jenže to by musel v knize nějaký být. Všechno, co dostaneme, jsou opisy letních prázdnin, kdy se nic nedělo, a nakonec nepovedený pokus o drama, které jako drama vůbec nevyzní.

Noční procházky po pláži miluju snad ze všeho nejvíc. Člověk má pocit, že by mohl jít až do nekonečna, že mu patří celá noc - a oceán taky Když se procházíte v noci na pláži, můžete říct věci, které ve skutečném životě říct nemůžete. V té temnotě můžete cítit k někomu velkou blízkost. Můžete říct, co chcete.

Nejvíc na zabití je ovšem hlavní hrdinka, jež je schopna zkazit jakýkoliv autorčin pokus o to, aby se něco dělo. Už jen to jméno, Belly, ji velmi dobře charakterizuje - je přesně tak nijaká a nudná, jak byste od člověka s takovým jménem čekali. Ale kdyby vám náhodou ani to nestačilo, prozradím ještě, že je hloupá jak tágo a nic jí nedocvakne dřív, než začnete mlátit hlavou o stůl.

Crush love | via TumblrOstatní postavy se sice taky zrovna nevyznamenaly, ale Belly si zabrala všechno místo v příběhu pro sebe, takže ani moc šanci vyniknout nedostaly. Ale ani tak jsme si nenašla žádného oblíbence - nikoho, kvůli komu by se mi chtělo číst dál (a musím přiznat, že hrozná jména tomu vážně, vážně nepomohla!). A fakt, že jsem knížku zvládla za dva dny, jenom poukazuje na její délku, ne na poutavost...

Ke konci léta se všechno zpomaluje a člověk začíná mít pocit, že je čas, aby prázdniny skončily. Je to jako s dny, kdy napadne sníh. Jednou byla u nás velká sněhová vánice a dva týdny jsme nechodili do školy. Po nějaké době jste už chtěli jen vypadnout z domu, byť by to znamenalo jít do školy. A v domě na pláži to bývá podobné. Dokonce i v ráji se můžete začít dusit. 

Názor na obálku
Česká obálka neurazí, ani nenadchne, což je nejspíš proto, že se řídí příkladem anglického originálu, který je stejně nemastný neslaný. Zato na anglický paperback a španělské vydání bych se mohla koukat pořád a k příběhu se hodí dokonale. Další na řadě jsou Němci, kteří se také zrovna neblýskli, protože se tady nebavíme o vyhlídkové lodi, ale domě na pláži.

582197879562601462396110444297

Nejadekvátnější je podle mého názoru vydání v katalánštině, ale Švédům se to jejich povedlo také. Řecká obálka je velmi originální a zaujme, ale na takový příběh je trochu málo letní a odlehčená. Našla jsem spoustu vydání s lidmi na obálkách, ale nejhorší z nich se mi zdá to vlámské, kde vidíme jen něčí záda, což asi zrovna nenadchne...

12765607160073531364627810467092

Shrnutí
Jenny Han mě tentokrát opravdu nenadchla - neděje se nic, pokusy o drama nejsou dramatické a vyprávění skáče v čase tam a zpět bez jakéhokoliv varování. Hlavní hrdinka je na zabití a má stejně jako všechny ostatní postavy iritující jméno, o charakteru ani nemluvě. Skoro bych řekla, že dávám 1,5 hvězdičky jako úlitbu autorce, protože její ostatní knihy jsou lepší a další díly této série možná budou taky. Ale není tomu tak. Hodnocení dávám proto, že jsem se u čtení smála na celé kolo nad tím, jak je hlavní hrdinka natvrdlá. Možná to zní uboze, ale je to tak - zasmála jsem se hodně. 

Celkové hodnocení: 1,5/5

Marky

Komentáře

  1. Škoda, že se ti nelíbila já ji četla před dvěma lety a dnes ji znovu čtu a pořád se mi kniha líbí stejně jako minule. No hold každému se líbí něco jiného. Je pravda, že kdybych četla jako první knihu Všem klukům, které jsem milovala, tak by se mi asi tolik nelíbila. Ale už se nemohu dočkat, až si přečtu druhý a třetí díl léta a jestli se mi budou líbit tak jako první. Jinak skvělá recenze :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a rozhodně tě nekritizuji za to, že máš knihu ráda - doufám, že to tak nevyznělo! Každý má jiný vkus a občas se něco prostě nepovede... Ovšem myslím, že dalším dílům možná šanci dám :)

      Vymazat
    2. Né vůbec to tak nevyznělo neboj. Mě se další díly moc líbily (před dvěma lety) a zrovna dnes začínám tím druhým. :)

      Vymazat
    3. Uf, tak to se mi ulevilo :D Tak přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  2. Bereš mi slova z úst. :) Tahle kniha se mi sice dobře četla, ale jinak mě nezaujala vůbec ničím. A Belly . . . byla hrozná. Právě kvůli tomu jsem dlouho přemýšlela, jestli si mám přečíst Všem klukům, které jsem milovala, ale všichni to opravdu chválí, tak to asi zkusím. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dala Všem klukům, které jsme milovala 5/5 hvězdiček, vážně za to stojí! Rozhodně je to úplně jiná liga a Lara je jedna z nejlepších knižních postav, které znám - s Belly rozhodně nemá nic společného! Přečti, přečti, přečti si Všem klukům, které jsem milovala! :D

      Vymazat
  3. Všem klukám, které jsem milovala se mi fakt moc líbilo. No před týdnem jsem dostala k recenzi Léto, kdy jsem zkrásněla a tak nějak se mi kniha líbila. Mně přišla docela čtivá, já jsem ji přečetla hned ten den, kdy mi přišla na email :D
    To skákání z přítomnosti do minulosti mi ani moc nevadilo, spíš mně nejvíc štvalo chování Belly (a jako ty jména jsou fakt příšerná), bylo jí 15-to léto 16 a mně přišlo, že se chová hrozně, ale hrozně dětinsky :D Je mi skoro stejně a tak jenom doufám, že takle se nechovám. Ale jinak mi knížka přišla celkem v pohodě. :D
    Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jména jsou hrozná a Belly se chová tak na 12 - ještěže jsem zapomněla, kolik jí ve skutečnosti mělo být, jinak bych jí to v recenzi pořádně vytmavila :D Díky ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.