Dopis Ježíškovi/oblíbenému spisovateli - SOUTĚŽ | Vánoce s Books are my life

Úvodní článek projektu najdete zde.


Ahojky!
Už jste napsali Ježíškovi? Ať už ano či ne, teď máte jedinečnou příležitost. Místo Ježíškovi ovšem budete psát svému oblíbenému spisovateli a můžete za to dokonce vyhrát knihu (jakou, to neprozradím)! Kdo by si přece nepřál v tomto magickém čase psát dopisy?

Jak se zúčastnit?
Na mail marky48dsp@gmail.com pošlete dopis, který jste napsali svému oblíbenému spisovateli (může být česky, ale i anglicky, německy nebo francouzsky, ovšem jiné řeči neumím) spolu se jménem a adresou, na kterou vám v případě výhry mohu knihu poslat, a také s přezdívkou, pod kterou sledujete můj blog. K dopisu prosím napište také jméno spisovatele nebo spisovatelky, kterým jste dopis psali. Nejlepší výtvory bych ráda zveřejnila na blogu, takže pokud nechcete, napište mi to prosím do mailu také. SOUTEŽ TRVÁ DO 31. 12. 2015 DO 23:59, příspěvky zaslané později nepřijímám! Samotná forma dopisu je na vás (Můžete mi klidně vyfotit dopis napsaný na papíře), ale pro inspiraci přikládám svůj návrh. Určitě rychle uhodnete, komu jsem psala... nebo ne?

V koutcích očí mám slanou vodu
a to jen, pane, kvůli Vám,
Vy dal jste tohle do pochodu,
Vy poslal jste mě ke hvězdám.

Mezi nimi jste provedl mne,
a poté navždy opustil.
Jak mám teď vědět, kde je Země?
A kdo ji, Bože, zneuctil?

Však přece jen si cestu dolů
za nějakou dobu najdu též,
bychom se mohli setkat spolu,
abychom mohli – ať, nechť, kéž.

Kéž by to tolik snadné bylo,
vždyť Vy mě ani neznáte!
A já znám jenom vaše dílo,
které čtu již podeváté.

To díky Vám vidím vše jinak -
To Vy jste změnil celý svět.
Musela to být věru dřina
Takovou změnu vymyslet.

Sic vaše zásluhy jsou velké,
vždycky se najdou takoví,
co nečtou knihy – ani tenké
a co vám jenom vypoví:

„Vždyť je film, tak co bych to četl/a?“
Já přemlouvat je nebudu.
Vím, že jsem se v nich hodně spletla,
však ponechám je osudu.

Číst knihy, pane, to je víra!
To musí člověk srdcem chtít.
Pro knihy se však neumírá.
I když co není, může být.

Ale už dost bylo těch řečí,
to podstatné jsem řekla snad:
u Vaší knihy každý brečí,
však každý Vás má pro ni rád.


A ještě tu mám pochopitelně odpovědi dnešní blogerky! (Pokud nevíte, o co jde, podívejte se sem.)

1) Jak Tě vlastně napadlo založit si blog o knížkách?
Bylo to takhle: Hrozně dlouho jsem chtěla blog psát, tak jsem si zakládala různé blogy, pokaždé byly o oblečení, líčení…ale problém byl v tom, že jsem vše zkopírovala a nic nebylo moje. Ani jsem tomu pořádně nerozuměla. A jednou mi moje kamarádka půjčila knížku. Polibek pro Annu. A já se rozhodla, že na ni napíšu recenzi. V podstatě jsem ani nevěděla, co to recenze je, ale postupně jsem začala objevovat a do psaní recenzí jsem se zamilovala...

2) Jakou knížku bys letos nejraději našla pod stromečkem?
Letošní Vánoce jsou trošičku složitější, dostala jsem jeden drahý dáreček už před Vánoci, protože to prostě bylo potřeba, takže letos moc dárků nebude. Ale kdybych si mohla vybrat jednu jedinou, tak…jsem v koncích… To prostě nejde… Ale Ježíškovi bych si napsala buď o Kabinet milostných dopisů, nebo o Dárek z pravé lásky.

3) S jakou knižní postavou bys nejraději oslavila Vánoce?
Jéé, tak to je záludná otázka. (Ty víš, jak mě donutit přemýšlet, Marky! :D) Ale úplně nejradši bych Vánoce strávila s Lenou a její rodinou z knihy V šedých tónech. Dala bych jim věci, které potřebují pro přežití, snažila se je povzbudit a dát jim ještě víc naděje, než mají.

4) Bez které knihy si nedokážeš představit zimu?
Víš, já to nemám tak, že bych měla nějakou knížku, kterou bych si tradičně četla na Vánoce nebo v létě… já prostě čtu to, na co mám chuť. (A to nemluvím o povinné četbě do školy! Tu musím zdolat teď přes prázdniny.)

5) Co bys popřála ostatním knihomolům a knižním blogerům k Vánocům?
Nejenom knihomolů a blogerům… Úplně všem bych popřála hlavně to štěstí, zdraví, lásku, mnoho úspěchů a jen a jen dobré věci. Ať je každý Váš den plný úsměvů, lásky, radosti a přátelství. A hlavně knih! A užijte si tu nádhernou chvíli s Vaší rodinou, je to to nejdražší a nejdůležitější, co v životě máte.

6) Máš knihomolská nebo blogerská novoroční předsevzetí? Jaká? A držíš se jich?
No…letos si žádná dávat nebudu, protože vím, že bych je stejně nedodržela. Nečekala jsem, že to bude na střední tak těžké, vůbec nic nestíhám. A ještě mám takovou nevýhodu, že jsem prostě „poctivka“ a všechno musím mít do posledních detailů. Prostě neumím říct: „Jo, na to se vykašlu.“ A když něco slíbím svým čtenářům a nedodržím to, tak mám ještě výčitky svědomí, že neumím dodržet slovo. Takže budu ráda, když budou trpěliví a nebudou se zlobit, že články nevychází tak často, a že mi nadále zůstanou věrní.

7) A nakonec: Jaké nově vycházející knihy se nemůžeš dočkat v příštím roce?
Abych byla upřímná, tak žádnou nemám. Miluju ten pocit, když přijdu do knihkupectví a tam objevím nějakou nově vydanou knížku a zjistím, že jsem o ní nevěděla… a řeknu si, že ji prostě musím mít. Taková překvapení jsou nejlepší, protože nemám žádná očekávání. A je to prostě láska na první pohled…



Zítra na napsanou!
Marky

Komentáře

  1. Ehm, jsem asi mimoň, nebo už fakt potřebuju prázdniny - jakému autorovi jsi psala? :)
    Určitě se zapojím, tohle se mi zdá jako bezvadná příležitost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti to napíšu na Facebooku, nebudu spoilerovat v komentářích ;)
      Moc se těším na tvůj dopis :)

      Vymazat
  2. Dopis Ježíškovi? U mě je to většinou něco, co si dám do svojí knižní databáze. A jinak si tedy vždy přeju to, aby ten nastávající rok byl alespoň takový, jako ten minulý. No, v posledních letech je to trochu zbožné přání, ale třeba se mi to vyplní znovu letos. Já teda věřím! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.