Nejlepší knihy za rok 2015

Pekáč buchetSaeculum – Uprostřed lesů začíná boj o život...Najít Sky (Benedicts, #1)Dalajlamova kočkaFangirlThe One (The Selection, #3)Příliš mnoho KateřinOstrov Lhářů

Ahojky!
Ano, tvrdila jsem, že tenhle článek u mě na blogu nikdy neuvidíte, protože je to mučení... Ale nakonec vznikl. Jednou jsem si totiž projížděla svou "favourites" poličku na Goodreads a když jsem rozklikala jen ty nej nej knihy, které jsem četla v roce 2015, vyšlo mi jich dvanáct. Tak jsem si řekla, že ze 119 je to docela obstojný výběr, který bych s vámi mohla sdílet. Upozorňuji ale, že knihy nejsou v pořadí podle oblíbenosti, ale podle data, kdy jsem je četla. Do seznamu jsem také nepočítala re-readingy jinak bychom tu měli sedm kniha Harryho Pottera, Hvězdy nám nepřáli a Divergenci a nic jiného by se na seznam už nevešlo... Tak hurá na knihy!

22472610


Pekáč buchet (Kateřina Petrusová)
Nad touhle knihou jsem se rozplývala nejen v recenzi, ale dokonce jsem o ní napsala 10 důvodů proč si přečíst..., což se jen tak nějaké knize nepoštěstí. Je to kniha o lásce a o jídle a o lásce k jídlu (ne, to není totéž) plná neuvěřitelného humoru (Určitě si vzpomínáte na mou oblíbenou historku, kdy jsem kvůli smíchu musela vystoupit z autobusu.), u které se budete neuvěřitelně uculovat od začátku až do konce.  A pokud jste knihu nečetli a nenavnadilo vás ani tohle, tak už vážně nevím...

23474931

Saeculum (Ursula Poznanski)
Tohle byl první thriller, který jsem v životě četla, takže s kolegy ze žánru ho porovnat nemůžu, ale přesto ho musím zařadit do tohoto článku. Já jsem člověk, kterého vyděsíte i jednoduchým "baf" (Co jsem to na sebe zase prozradila, teď už v životě nemůžu jít na sraz!?), takže po téhle knize jsem se nebyla schopná zvednout z postele a jít si vyčistit zuby. Líbila se mi realističnost příběhu - všechno se to klidně mohlo stát! A o propracovanosti postav bych vám tu mohla básnit do aleluja... (Pokud toho nemáte dost, mou recenzi najdete zde.)



17159808Najít Sky (Joss Stirling)
Tahle kniha má skutečně nízká hodnocení a většinu lidí nezaujala. Jenže já mám zkrátka ráda ty epické zamilované příběhy se špetkou nadpřirozena a tajemna a humoru. A přesně takové Najít Sky je. Po dočtení jsem byla naprosto nadšená, takže moje recenze je pouze hodně zkrocený záchvat fangirlingu, ale i tak se myslím dá číst. A prosím vás, dejte mi někdo Zeda. Hned. Teď. Klidně si protrpím všechno, co Sky, ale dejte mi Zeda. Ach jo, mám chuť si tu knihu přečíst zase znova. Mimochodem, nezdá se vám ta obálka naprosto dokonalá? protože mně ano.

Dalajlamova kočka by David Michie

Dalajlamova kočka (David Michie)
Spojení buddhismu a koček ve vtipném a přitom poučném příběhu je zkrátka geniální. Nejsem věřící, ale kdybych si měla nějaké náboženství vybrat, díky Davidovi Michiemu (skloňuje se to tak?) by to byl určitě budhismus. Ale tahle kniha není jen pro ty, kterým je buddhismus blízký - já o něm před čtením nevěděla skoro nic! Dalajlamova kočka je kniha pro každého, kdo je ochoten si ji přečíst. A rozhodně pro každého milovníka koček, kterým já na sto procent jsem. (Moji recenzi si můžete přečíst tady.)


16068905
Fangirl (Rainbow Rowell)
Ano, tohle muselo přijít. Rainbow Rowell nám všem knihomolům v této knize představuje hrdinku, která je jako my - vcítíte se do ní naprosto jednoduše, chápete ji a souhlasíte s ní, protože jste takoví taky! Nebo aspoň já jsem. Tahle kniha je pro každou Fangirl naprostou nutností a pro všechny ostatní skvělým pobavením. Do recenze jsem napsala, že jsem nikdy nenašla knihu, kterou bych si na sebe vztáhla víc. A za tím si stojím. Fangirl byla moje první kniha od Rainbow Rowell, tak uvidíme co přinesou její další tituly. Ale moc se na ně těším.

18635016
První (Kiera Cass)
Už když jsem předloni četla Selekci, byla jsem nadšená. Když jsem četla Elitu, byla jsem ještě nadšenější... a pak jsem přečetla První a můj nekonečný úsměv kolem mě nejspíš maloval srdíčka a všichni mě museli mít plné zuby. Tuhle sérii jsem si zkrátka zamilovala a co jsem si mohla přát víc než skvělý závěrečný díl, další knihu s nádhernou obálkou a vyřešení všech těch záhad (nejen) kolem rebelů. Knihu jsem četla v angličtině ještě před českým vydáním, protože jsem zkrátka nemohla čekat, ale až se vrátím do Česka, rozhodně si ji přečtu ještě jednou v překladu.


24495215Příliš mnoho Kateřin (John Green)
Můžete mě třeba ukamenovat, ale já jsem téhle knize prostě těch pět hvězdiček dát musela. Greenův čtivý styl mě zase jednou dostal a jeho metafory mi zůstaly v hlavě dlouho po dočtení. Představte si, jak tahle kniha musí být dobrá, když je v ní matematika a mě to BAVILO. Zjevně to není nemožné. Kateřiny jsou kromě všeho také nejvtipnější Greenovou knihou, která je pozitivně naladěná, což nám po jeho ostatních titulech udělá jenom dobře. (Více se můžete dozvědět v mé recenzi.)

25244065

Ostrov lhářů (Emily Lockart)
Kde jste poslední rok byli, že jste unikli dokonalé propagaci této dokonalé knihy? Kde jste byli, že jste ji ještě nečetli? Tak pokud jste se skrývali někde v jeskyni, možná je to dobře. Do Ostrova lhářů jděte bez nadměrných očekávání a budete ohromeni a uneseni a vůbec. Aspoň já tedy byla. Ve dvě ráno jsem se zkrátka rozhodla zírat do stropu, protože jsem to potřebovala. Takže vítejte u báječné recenze na Ostrov lhářů. Tato kniha je.



23478303Isla a šťastné konce (Stephanie Perkins)
Nemůžu uvěřit, že tahle perfektní série už skončila. Isla je ještě romantičtější, veselejší, krásnější a roztomilejší než předchozí knihy a rozhodně je to moje nejoblíbenější s těch tří. Dočkáme se znovushledání všech postav, velkého překvapení a mnoho dalšího. Islu jako hlavní hrdinku jsem si zamilovala a seděla mi nejvíc ze všech - byla totiž jako já. A abych nezapomněla, od Stephanie Perkins bych četla i nákupní seznam. (Pokud jste na blogu noví, schválně si zkuste dohledat, o co jde. A začít můžete třeba v mé recenzi na Islu.)


18000063
V šedých tónech (Ruta Sepetys)
Tohle je jeden z příběhů, které se vám postupně vkrádají do mysli a pak vás najednou přepadnou. Je to kniha, která vás dostane popisem atmosféry a vůbec obecně tím, že ji čtete. Je to takové kouzlo na stránkách, i když se na ní nedá vypíchnout pouze jedna věc. Svou recenzi na tuhle knihu jsem nazvala "Citlivá, krásná a děsivá" a to je asi tak všechno co stojí za to o tomto titulu vědět. Zkrátka si to přečtěte a basta.





Cress (Marissa Meyer)
21797327Měsíční kroniky jsem si zamilovala jako celek ale mým nejoblíbenějším dílem je Cress. Je tomu tak pouze proto, že je nejdelší a už tam jsou všechny skvělé postavy a vůbec... Pokud máte rádi pohádky, je tahle série pro vás přesně to pravé - každá kniha vychází z nějaké klasické pohádky (Popelka, Karkulka, Locika a poslední Sněhurka), ovšem Marissa Meyer ji zasadila do promyšleného sci-fi světa plného kyborgů a bytostí, co obývají Měsíc. Zkrátka a dobře promyšlenější sérii jen těžko najdete a jako bonus se můžete ještě zasmát. Tedy spíš musíte. A pokud jste náhodou na autorku zanevřeli po druhém dílu, což se stalo hodně knihomolům, nezoufejte. Třetí dl je mnohem lepší a stojí za to si ho přečíst.

18008292

Dárce (Lois Lowry)
A máme tu poslední titulovanou knížku. Na začátku jsem si o Dárci myslela, že je to trochu divné a nedocházelo mi, jak hluboké myšlenky se v knize skrývají. Najdete tu promyšlený dystopický svět a sympatického hlavního hrdinu. Jediné, co by se téhle knize dalo vyčíst je to, jak je krátká... Ani se mi vlastně nechce psát nic dalšího, zkrátka si to přečtěte.




Tak to by bylo pro tento článek všechno. Pokud jste některou z knih četli, určitě mi napište, jak se vám líbila, a pokud ne, určitě si ji přečtěte a napište pak.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější knihy za loňský rok?
Marky

Komentáře

  1. Saeculum bylo dobré, ale v mém seznamu určitě ne nej :-) A Ostrov Lhářů byl opravdu hodně povedený. Jinak z těch ostatních jsem nečetla nic :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však každý má jiné preference ;) A určitě si přečti Měsíční kroniky :)

      Vymazat
  2. Pěkný žebřík.:) Taky jsem podobný dělala a máme tam stejně Cress a V šedých tónech. Ještě jsem četla Fangirl, ale moc mě to nevzalo. Pekáč buchet a Seaculum se mi líbili moc, ale pořád tu bylo mnohem více lepších knih. :)
    Někdy se chystám na Dalajlamovu kočku, hodně lidí mi jí doporučovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mně to s odstupem už tak perfektní nepřipadá - tedy ne celkově, ale pořád jsem unesená z toho, že hlavní hrdinka je fangirl :) Dalajlamova kočka za přečtení určitě stojí. Já na ni narazila víceméně náhodou a teď ji mám doma v oblíbené poličce podepsanou...

      Vymazat
  3. Poslední čtyři knihy v tvém seznamu jsou vážně TOP, moje oblíbené! :)) Saeculum se mi také hodně líbilo a vlastně i Fangirl s Ostrovem lhářů, i když jsem od obou čekala trochu víc. Zbytek jsem nečetla, i když mě lákalo Najít Sky, měla jsem knihu dokonce půjčenou z knihovny, ale nakonec jsem se k ní nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi vybrala dobře :) Na Sky si určitě čas najdi, stojí za to ;) A moc děkuji za komentář!

      Vymazat
  4. Nečetla jsem všechny, ale ty, co jo, tak s těmi naprosto souhlasím. Hlavně Pekáč buchet a Saeculum :3

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné shrnutí :) Z tvého výběru jsem četla jen Ostrov lhářů, který byl skvělý, ale čekala jsem od něj víc, a Dárce. To je opravdu úžasná kniha, která v sobě má víc než jenom obyčejný příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Souhlasím, proto se taky dostal na seznam :)

      Vymazat
  6. Skvělý článek!! :)
    Pekáč buchet si už musím konečně pořídit,protože si mě na ni úplně nalákala :)
    Saeculum,V šedých tonech,Příliš mnoho Kateřin a první díl Měsíčních kronik mám doma a nemůžu se dočkat,až si je přečtu :)
    Eleanor a Park i Fangirl jsem četla a jsou to moje zlatíčka,stejně jako autorka :)
    Ostrov lhářů jsem také četla,ale jsem asi jediná komu se to nelíbilo.Toto léto si to chci přečíst znovu a třeba tu pointu pochopím :/
    No a První si musím pořídit hned jak bude dotisk (tuším že 18.ledna) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Eleanor a Parka jsem ještě nečetla, tak snad se na ně brzy dostane ;)

      Vymazat
  7. Katheriny a Isla boli vážne dobré, ale Klamári (Ostrov lhářú) bola NAJ! Krásny článok :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezky a vtipny clanek :) O vetsine knih jsem slysela, ale necetla jsem zadnou. Na mesicni kroniky se chystam, mam doma Cinder. A ostrov lharu a dalajlamova kocka nme taky lakaji. U fangirl prrmyslim, ze si ji prectu v anglictine, pry je to vcelku jednoducha anglictina a ja bych chtela zacit cist knizky v aj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To bys tedy měla určitě napravit! Ano, ve Fangirl je celkem jednoduchá angličtina, česky jsem ji nečetla... Držím palce, číst v angličtině rozhodně stojí za to, ať už čteš cokoliv ;) A děkuji :)

      Vymazat
  9. Já osobně nemám ráda Johna Greena. Naopak zbožňuju Ursulu Poznanski, takže v tom s tebou rozhodně souhlasím!
    Co se týče další knížek ve tvém článku, nečetla jsem ani jednu a slyšela jsem jen o 'První'
    Ale rozhodně se na ně v nejbližší době podívám, aspoň na některé z nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu a respektuju ;) Která kniha od Ursuly je nejlepší? Já četla právě jen Saeculum tak váhám, s čím pokračovat... Určitě se koukni ;)

      Vymazat
    2. No, za mě od ní vyhrává rozhodně kniha 'Pět' :)

      Vymazat
    3. Tak k té se určitě chci jednou dostat, jenže zkrátka příliš mnoho knih a příliš málo času :D

      Vymazat
    4. Znám ten pocit :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.