Popelka, které nemám co vytknout... | Cinder - recenze

13562570Název v originále: Cinder
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, sci-fi, retelling
Série: Měsíční kroniky #1
Počet stran: 400
Čteno: 18. - 19. srpna 2015

O čem to je?
Šestnáctiletá Cinder je kyborg, a proto je skoro všemi kolem sebe považována za méněcennou. Bydlí se svou macechou a skutečně nemá lehký život. Jedinou výhodu jí přináší její kyborgský mozek, díky kterému se stane nejvyhledávanější mechaničkou ve městě - jednou ji dokonce přijde navštívit i princ Kai! Má ale přijít chvíle, kdy Cinder dostane šanci všechno změnit. Jakmile se ale zaplete do věcí, o kterých nic netušila, odhaluje ve svém světě víc, než by možná kdy chtěla vědět...


Hodnocení
Tuhle sérii už určitě znáte a pokud ne, tak nevím, kde jste poslední asi tak čtyři roky byli. Každopádně se vám pokusím Cinder představit se vším všudy - i když je to zatraceně těžké... protože je to zkrátka dokonalost sama.

Lunar Chronicles - Linh Cinder by lostie815Cinder se žánrově řadí do sci-fi , protože se odehrává v budoucnosti - ve světě plném androidů, kyborgů, moderní technologie a obrovských unií států. Marissa Meyer měla prostředí a dobu, do které svůj příběh zasadila, dokonale promyšlené. Všechno do sebe zapadá a ačkoliv rozhodně nejde o svět, který by fungoval dokonale, funguje, a to velmi realisticky.

Zároveň se ovšem Cinder řadí mezi takzvané retellingy, převyprávění pohádek. Podle jména už jste mohli uhodnout, že se jedná o Popelku. Ovšem nemyslete si, že kvůli tomu odhadnete, jak se bude celý příběh vyvíjet. Děj se odvíjí naprosto nezávisle na pohádce, vale v knize se pouze občas objeví nějaký aspekt z původní předlohy. Díky tomu se můžete občas usmát a Popelku si připomenout, ale nijak vás to při čtení neomezuje. A ještě něco: být vámi bych si nebyla tak jistá šťastným koncem...

Cinder byla na tržišti v Novém Pekingu jedinou mechaničkou nabízející kompletní služby. Její stánek neměl žádnou vývěsku a to, čím se živí, prozrazovaly jen police u stěn plné androidích součástek. Tísnila se ve stinném zákoutí mezi prodavačem použitých digitálních panelů a obchodníkem s hedvábím, kteří si oba pravidelně stěžovali na štiplavý pach kovu a maziva linoucí se z jejího stánku, přestože jej obvykle přebíjela vůně medových bochánků z pekařství na opačném konci náměstí. Cinder věděla, že ve skutečnosti jsou jen nespokojení, že musejí pracovat vedle .

Kniha se mi četla velmi rychle a lehce. Na začátku jsem měla trochu strach, že se v ní budu ztrácet, protože přece jenom nejsem žádný sci-fi maniak, ale stal se pravý opak! Knihu jsem zhltla za dva dny a byla jsem z ní naprosto nadšená. Musím také pochválit překlad, protože jsem v knize nenarazila na žádné chyby ani nesmysly, jaké se poslední dobou ve sci-fi a fantasy knihách objevují čím dál častěji.

bookCinder je naprosto dokonalá hlavní hrdinka, a to především proto, že vůbec dokonalá není. Každá čtenářka a myslím, že i leckterý čtenář si v ní najde nějaký kousek sebe a začne vám připadat, jako byste ji opravdu znali - minimálně její sarkasmus si zamilujete hned od první stránky. Tak to s postavami Marissy Meyer chodí obecně - cítíte se, jako by to byli vaši kamarádi ze skutečného života, tak dobře je znáte! Já si dokonce oblíbila i hlavní zápornou postavu - zlou královnu Levanu. Protože byla tak skutečná a tak zlá, že jsem ji za to začala tak nějak nenávidět v dobrém slova smyslu.


Názor na obálku
Proč Egmont nemohl zachovat tu původní obálku? Vždyť je tak krásná! I když je fakt, že jsme ještě dopadli dobře. Oproti všem těm robotickým nohám, které jsem na Goodreads našla, je naše obálka ještě ucházející. Ale kolikrát tu budu ještě muset připomínat, že obličeje se na obálky knih zkrátka dávat nemají?


11235712178533761316435025923000

Shrnutí
Cinder je jedním slovem dokonalost. Marissa Meyer stvořila dokonalý svět v budoucnosti se skvělými postavami a hlavní hrdinkou, jejíž sarkasmus vás lehce pronese skrz celou knihu a ani si neuvědomíte, že už je to vlastně konec. A aby toho nebylo málo, kniha je založená na pohádce, ale přesto zůstává napínavá a nepředvídatelná... Ano, uhodli jste - pod dlouhé době je tu recenze, kde nemám knize co vytknout.

Celkové hodnocení: 5/5

Marky
P.S. Znáte nějakou jinou knihu, která je převyprávěním pohádky? Sem s ní, beru všechna doporučení!

Komentáře

  1. Knihu jsem ještě nečetla, ale v budoucnu se na ni chystám. A teď se opravdu maximálně těším! Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna včera jsem se po ní pokukovala v knihovně, ale nevzala jsem si ji, moc mě nezaujala. Každopádně ale tvá recenze můj názor změnila a příště po ní sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy nevím, jak se ti to povedlo... Je vážně skvělá!

      Vymazat
  3. Dostala jsem ji k narozeninám, tak jsem na to fakt zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Túto sériu som začala celkom pred nedávnom a včera som dokončila tretiu knihu, neskutočne nadšená. Keď som prvý krát počula o Cinder, myslela som, že to nie je nič pre mňa, ale nemohla som sa viac mýliť. Tak velmi sa teším na to, čo sa stane ďalej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se těš, Winter je z nich všech nejlepší ;)

      Vymazat
    2. Tak to sa teším ešte viac. :) Momentálne ešte stále čítam Fairest, ale to mi ide trochu pomaly, lebo to nie je také napínavé, aby som si na to našla vela času. Ale snáď to už do konca týždňa dočítam, nech sa môžem vrhnúť na Winter.

      Vymazat
    3. Napínavé to možná není, ale zajímavé rozhodně ;) A myslím, že to napínavé ještě být začne...

      Vymazat
  5. Rozhodně souhlasím, Cinder je něco neskutečně úžasného! Krásně jsi to popsala v recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.