P.S. Jedna kniha by stačila. | P.S. I Still Love You - recenze

20698530Název v originále: P.S. I Still Love You
Autor: Jenny Han
Nakladatelství: Simon & Schuster
Žánr: YA, romantika, contemporary
Série: To All th Boys I've Loved Before #2
Počet stran: 352
Čteno: 10. srpna 2015

O čem to je?
Lara Jean nikdy nečekala, že se do Petera zamiluje doopravdy. Ani jeden ani druhý si nevšiml, kdy předstírání přerostlo v lásku, ale zkrátka tomu tak je. Jenže co když se náhodou objeví někdo další? Může být v srdci jedné dívky místo pro dva? A pokud ne, pro koho tam to místo vlastně je?


Hodnocení
V angličtině jsem četla nejen první, ale i druhý díl a rozhodně nelituji. Styl psaní Jenny Han se v původním jazyce krásně vyjímá a kombinuje moderní jazyk teenagerů s poetikou hodnou Shakespearova jazyka. Pochopitelně zase přeháním, ale zkrátka se mi moc líbí, jak lehce tahle autorka píše. Její knížka se četla jedním dechem, a také jsem ji zdolala za jedno jediné odpoledne, což je ještě méně než první díl.

S příběhem samotným už jsem ovšem tak spokojená nebyla. Zápletka se, jak se dá uhodnout už z anotace, vlastně jen točí kolem milostného trojúhelníku a ty já vážně nemusím. Řekněte mi, ale upřímně: Kdo má rád milostné trojúhelníky? Nikdo. (Jestli vy ano, mlčte. Kazíte mi statistiky.) Naštěstí pro Jenny Han se jí podařilo ho popsat tak krásně a romanticky, že jsem jí ho skoro prominula...

books, book quote, and kavinsky imagePeople come in and out of your life, For a time they are your world, they are everything. And then one day they're not. There's no telling how long you will have them near.

A má to ještě jeden důvod: John Ambrose McClaren! To je bezpochyby nejlepší fiktivní kluk, o kterém jsem v poslední době četla. Ano, to jsou silná slova, ale on je prostě dokonalost sama! Kdyby nebylo jeho, Jenny Han by si asi moc vysoké hodnocení neodnesla, ale takhle? Ach jo... zase mě dostala na postavy.

Abych to vysvětlila: v prvním díle jsem se naprosto rozplývala nad Larou Jean, se kterou jsem si připadala jako spřízněná duše a velmi rychle se stala jednou z mých oblíbenkyň. Ve druhém díle se mi ale její rozhodnutí zdála méně a méně, až jsem jí nakonec přestala rozumět úplně. A tím konec mě dostala úplně - a to ne pozitivně. Nejradši bych ji zaškrtila...

love, heart, and Paper imageP.S. I Still Love You zkrátka nejde nesrovnávat s prvním dílem a oproti tomu vidím velké zhoršení - příběh se stále točí v kruhu a autorka někde zaspala veškerou zajímavost a originalitu, se kterou do příběhu Lary Jean přišla. Co ovšem neztratila, je magické rodinné pouto, které se vytvořilo mezi všemi členy rodiny hlavní hrdinky a které obdivuji už od prvních stránek...

I'd never be able to pick between Margot and Kitty. But if, say, they were both drowning and I could only throw one life jacket, it would probably have to be Kitty. Margot would never forgive me otherwise. Kitty's both of ours to care for.

Názor na obálku
Překvapivě neexistuje jiná verze obálky (nebo ji někdo zatajil před internetem)! Tahle se mi líbí, protože ladí s prvním dílem a to písmo je krásné - a dokonce mi ani nevadí fotka hlavní hrdinky na obálce, protože se k Laře Jean skutečně hodí... Jenže plně nejlepší jsou hřbety těchto dvou knih, které k sobě ladí naprosto dokonale. No, posuďte sami:


Shrnutí
Oproti prvnímu dílu je P.S. I Still Love You opravdové zklamání. Zápletkou je milostný trojúhelník, autorka se pořad točí kolem a kolem a ke konci mě dokonce začala vytáčet sama v prvním díle tak opěvovaná hlavní hrdinka. Naštěstí to zachránil skvělý styl psaní, úžasný fiktivní kluk a skvělá rodina... Ale i tak jsem toho názoru, že jedna kniha by stačila.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Marky
P.S. Máte rádi milostné trojúhelníky? Teď už to na sebe můžete prozradit, statistiky jsou uzavřeny...

Komentáře

  1. Knížku jsem nečetla, ale ty citáty vypadají úžasně ♥. Já mám ráda knížky, kde si jde vypsat citát, který má nějakou hloubku. ♥
    Moc pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, z téhle knížky jsem citátů vypsala vážně hodně... Děkuji :)

      Vymazat
  2. Četla jsem první díl a docela mile mě překvapil. Takže se těším, až vyjde dvojka nebo ji někde někdy seženu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, člověk by mnoho nečekal... Za pokus určitě stojí ;)

      Vymazat
  3. Tahle autorka mě na své knihy zatím ještě nenalákala.. :).

    OdpovědětVymazat
  4. Taky si myslím, že by to mohla vmáčknout do jedničky. Ale tušila jsem, že ten John se do toho zaplete:). Nicmene si knihu se sestrou jistě precteme:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.